Miért indult pusztulásnak a folyton termő szamóca?

Miért indult pusztulásnak a folyton termő szamóca?

Agrofórum Online

Folyton termő szamócám pusztulásnak indult. Mi okozhatja az elhalást? Mit tehetnék ellene?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A szamócának több betegsége is van, melyek a leveleken kezdetben foltosodás formájában mutatkoznak meg, majd a növény gyengülését, akár töveinek elhalását is okozhatják. A betegségek közül a levelek lankadását és sárgulását, valamint a szívlevelek pusztulását a fitoftórás betegség okozza. Ebben az esetben a növény gyöktörzsét kettévágva a szövetekben sötétbarna elszíneződés látható, melynek határozott szegélye van, viszont jellemző az is, hogy a növény gyökerei épek maradnak. A betegség a talajba kerülő fertőzött növényi maradványokkal képes fennmaradni, ezért főként új helyre való telepítéssel lehet védekezni újbóli kialakulása ellen.

Számos kórokozó jelenhet meg továbbá a leveleken, mint pl. a lisztharmat, a mikoszferellás levélfoltosság, a diplokarponos levélfoltosság, a fomopsziszos levélfoltosság vagy a gnomóniás betegség. A betegségek kivédésében elsődleges feladat a lehullott és beteg levelek, termések összegyűjtése és megsemmisítése. A lombbetegségek ellen már a virágzást megelőző időszakban érdemes legalább két alkalommal permetezni, majd pedig a foltosságok figyelembe vételével a későbbiekben is védekezni, akár a szüreti időszakban is lehet permetezni, a készítmény élelmezés-egészségügyi várakozási idejének figyelembe vételével és szigorú betartásával.

A betegségek mellett viszont nem szabad megfelejtkezni a növények víz- és tápanyagigényéről sem. Az egyenletes tápanyag- és vízellátás ugyanis kiemelten fontos a szamóca folytonos virágzása és termésképzése miatt is, hiszen ekkor igénye mindkettőből meglehetősen fokozottnak mondható. A szamócára jellemző, hogy gyökerei sekélyen helyezkednek el, ezért főként a talaj felső rétegéből tud vizet felvenni, mely a napsütés által gyorsan veszít víztartalmából. A vízhiányt a levelek lankadása gyorsan mutatja, mely kialakulhat akár szeptemberben is, hiszen gyakran van csapadékhiány ebben az időszakban is. A tápanyagok közül a nitrogén a növény fejlődésére és a termőképességre, a termések méretére van hatással. A telepítés évében rendszerint plusz tápanyagot nem kell a növénynek kijuttatni, amennyiben ültetés előtt kellően elláttuk a talajt szerves trágyával vagy műtrágyával vagy komposzttal. Az ősz folyamán főként a foszfor és kálium, míg tavasszal nitrogén kerüljön a szamóca számára kijuttatásra. Megoldást jelenthet a hiányok orvoslására továbbá az időközönként elvégzett tápoldatozás egyaránt.

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben III.

2021. szeptember 29. 05:38

A növény tápanyagigénye és a műtrágya minősége mellett, az alkalmazott termesztéstechnológia az a tényező, ami leginkább meghatározza a tápanyagok elosztását és időzítését.

Startert a zöldségfélék alá is!

2022. február 12. 15:36

A zöldségfélék szaporítási ideje (vetés, ültetés, dugványozás) néhány kivételtől eltekintve tavasszal van, eltér több fontos és jelentős szántóföldi növényétől, ebből adódóan a trágyák elosztása, a tápanyag-kijuttatás időzítése is más.

Hogyan adagoljunk műtrágyát a gyümölcsfáknak?

2023. március 17. 04:36

Hogyan adagoljunk a gyümölcsfáknak műtrágyát? Elegendő esetleg csak lombtrágyával permetezni a fákat?