Lehet a csattanó maszlagnak lila színű a virága?

Lehet a csattanó maszlagnak lila színű a virága?

Agrofórum Online

Olvastam egy olvasói kérdést oldalukon, ott láttam a csattanó maszlag növény képét. Nekem ugyanolyan növényem van otthon, de a virága lila színű. Lehet-e a csattanó maszlagnak lila színű virága?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A maszlagfélék (Datura) nemzetségébe több faj is tartozik, mind melegigényes növény, virágaik hasonló felépítésűek, tölcsér alakúak, színük a növényfajtól függő. Jellemző rájuk, hogy mind mérgező alkaloidákat tartalmaznak, melyek kis mennyiségben kábulatot, rosszullétet, míg nagy adagban halált is előidézhetnek.

A hazánkban elterjedt, régóta itt élő csattanó maszlag nevű gyomnövény (Datura stramonium) 1 éves fejlődésű, magról szaporodó növény. Kedvező körülmények között kisebb bokorszerű méretet is elérhet. Levelei oválisak, fogazottak. Virágai fehérek, tölcsérszerűek, egyesével nőnek a hajtások végén, felállók. Nagy, tüskés toktermései 4 részre nyílnak, felállók, bennük érnek be a 2-4 mm-es vese alakú, feketés színű magjai. Melegigényes, a talaj felmelegedésével csíráznak csak a talajban áttelelt magjai májustól, virágzása nyár vége felé történik. A világ számos meleg éghajlatú országában előfordul. Kifejezetten szép virágú növény, újabban dísznövényként is nevelik, elsősorban konténerben, cserepekben. Gyógynövényként is számon tartott és hasznosított tropánalkaloid-tartalma miatt. A növény minden része emberre, állatra mérgező elfogyasztva, ezt kerülni kell.

Ördögtrombita (Datura metel) Ballerina fajta

A metel maszlag vagy ördögtrombita néven ismert virág (Datura metel) szintén egyéves fejlődésű. Levelei nagyok, kékeszöld színűek, nyár végére virágoznak, virágai gyakran duplaszirmúak, színük lila vagy sárga. Toktermésük nem tüskés, hanem rücskös, egyenetlen. Magjai laposak, éretten barnák. Meleg égövi országokban elterjedt gyom, invazív gyomként kezelik afrikai országokban. Igénytelen, ellenálló növény, a csattanó maszlaghoz hasonlóan. Tetszetős virágai miatt dísznövényként is nevelik magról szaporítva.

Datura metel toktermése

Indián maszlag (Datura innoxia), egyéves fejlődésű, bokor méretet is elérő növény. Levelei sötétzöldek, kissé molyhosak, tölcsérszerű virágai felállók, többnyire krém színűek, rózsaszínesek vagy lilás színűek, vannak egy- vagy duplakörös virágúak is. Toktermései a D. stramonium-hoz hasonlóan tüskések. Gyorsan, agresszívan terjedők, hazánkban is előfordulnak.

A D. metel és D. innnoxia nem kerülte el a nemesítők figyelmét, fajtanévvel ellátott nemesített egyedei kereskedelmi forgalomban vannak, vásárolhatók. Egyre népszerűbbek kertészeti változataik, szépek, nevelésük egyszerű, nem igényesek, bírják a szárazságot.

Indián maszlag (Datura innoxia)

A Datura-fajok közötti azonosság, különbözőség, rokoni kapcsolatok ismérvei kutatás, felülvizsgálat alatt állnak.

Az angyaltrombita (Brugmansia) több faja is elterjedt évelő, fás szárú dísznövény, a fagyot nem tűrik. Nagyon kedveltek, különösen a kertészeti nemesítésű fajtái, változatos színű (akár lila is lehet), pompázatos csüngő virágaikkal.

A lila virágú maszlag biztosan nem csattanó maszlag, hanem az ahhoz hasonló habitusú, egyre elterjedtebb ördögtrombita. Gyönyörködjön benne, de ne feledje, hogy mérgező növényről van szó!

Gilisztaűző varádics: most kell megszedni növényi főzethez

2022. augusztus 28. 09:37

Mivel hatóanyagai figyelemre méltók, így növényi levekhez a kertben használható a gilisztaűző varádics.

Mely csigafajok nem tesznek kárt a kertünkben?

2018. május 4. 05:00

Nagy robajjal érkezett idén a meleg tavasz. Számítanunk kell kertünkben számos kártevő megjelenésére, így a csigákra is – nem árt felkészülni a védekezésre ellenük.

Ház, táj Képgaléria

Több mint 100 éves a világ legidősebb karácsonyi kaktusza

2023. január 15. 06:36

A matuzsálemi kort megélő kaktusz egy magánember tulajdona. Állítólag már a 110. életévét tapossa ez a növény.

Ikonikus karácsonyi növények

2022. december 20. 05:37

Vannak olyan klasszikus darabok a virágosok polcain, melyek a karácsony elmaradhatatlan növényei. Többet már kapásból fel is sorolhatunk, mint a korallvirág, mikulásvirág, de idén vannak izgalmasabb összeállítások is.