Már az íriszeket is pusztítja valami

Már az íriszeket is pusztítja valami

Agrofórum Online

F. Mária kérdése: Íriszeim leveleit szürkés színű lárvák rágták. Egyes töveken alig maradt levél. Milyen kártevő lehet, és hogyan védekezhetek ellenük?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 
  

Kedves Érdeklődő!

Az íriszek egyik – alkalmilag – jelentős kárt okozó kártevőjéről van szó az írisz (nőszirom) levéldarázsról, a rovar tudományos neve Rhadinoceraea reiteri. Nem rendszeresen fellépő kártevő, egyes években viszont feltűnő, súlyos rágáskárokat okoz az íriszfajok levelein. Gyakran csiga rágásnak tulajdonítják, bár a rágások képe lényegesen eltérő: a csigák szabálytalan lyukakat rágnak vagy karéjoznak, míg a levéldarázs lárvák a levelek párhuzamos erezete között rágnak, hosszúkás vonalas alakban.

Az írisz levéldarazsak a talajban telelnek elő-báb alakban, gubókban az íriszek tövében, ott is bábozódnak, és április elején kelnek ki a fényes, fekete színű 5-9 mm méretű levéldarazsak. A levelekre rakott petékből kibújó lárvák azonnal rágni kezdik a levél erek közötti levéllemezt: A pici lárvák csak az egyik oldalát rágják, a fejlettebbek már a levéllemezt átrágják. A rágásképük mindig vonalas, párhuzamos oldalú, a kemény levél ereket nem szokták fogyasztani. Lárvák fejlődésük során többször vedlenek, kifejlődve elérhetik a 20 mm-es nagyságot. A lárvák háta szürkés, míg a fejük sötét, feketés színű. 11 pár lábbal rendelkeznek. Akik nem rendszeresen nézegetik virágaikat, általában már a nagyméretű lárvákra illetve azok kártételére szoktak felfigyelni, amikor a levélzet nagy része eltűnik. Nem ritka az úgynevezett tar-rágás. Az utolsó lárvaállapot okozza a komoly kártételt. Ebben a fejlődési stádiumban  azonban már kevésbé hatásosak az ellenük alkalmazott rovarölő szerek.

Védekezés lehetősége

Ahol egyszer már megjelent a kártevő, azt követő években újbóli jelenlétére számítani lehet. Április első felében 2-3 naponta érdemes megfigyelni az írisz növények lombját, a fiatal lárvák keskeny, apró, hosszúkás rágásnyomait. Az első lárva stádiumú álhernyók nagyon aprók, alaposan keresni kell őket. Ekkor, a néhány mm-es lárvák ellen érdemes rovarölő szeres kezelést alkalmazni, megakadályozni kifejlődésüket, a komolyabb rágási kártételt. A piretroid és acetamiprid hatóanyagú készítményekkel – tapadást segítő adalékanyag hozzáadásával – eredményesen megelőzhető jelentős kártételük. Kertekben néhány tőből álló nőszírom állományban a lárvák összegyűjtése is hatásos megoldás.

Dísznövénykutatással bővült az agrárkutatási központ profilja

2018. október 30. 07:17

A dísznövénykutatásokban a jövőben is meg kell majd jelennie a termesztéshez kapcsolódó technológiai kutatásoknak, az öntözési és tápanyag-visszapótlási vizsgálatoknak, a városi zöldfelületek fenntartását megalapozó szakmai munkának.

Nincs ősz, de már hullik a hársfa levele. Miért?

2019. június 24. 10:13

Hársfám levelei kanalasodnak, száradnak, sok már le is hullott, mint ősszel. Mi okozhatta, megmenthetem még?

Akár duplájára is növelhető a magyar kertészeti ágazat kibocsátása

2018. március 5. 08:16

Az évi közel 2,5 millió tonna átlagos zöldség-, gyümölcstermés akár 1 millió tonnával lenne növelhető az agrárkamara országos osztályvezetője szerint.