Már az íriszeket is pusztítja valami

Már az íriszeket is pusztítja valami

Agrofórum Online

F. Mária kérdése: Íriszeim leveleit szürkés színű lárvák rágták. Egyes töveken alig maradt levél. Milyen kártevő lehet, és hogyan védekezhetek ellenük?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 
  

Kedves Érdeklődő!

Az íriszek egyik – alkalmilag – jelentős kárt okozó kártevőjéről van szó az írisz (nőszirom) levéldarázsról, a rovar tudományos neve Rhadinoceraea reiteri. Nem rendszeresen fellépő kártevő, egyes években viszont feltűnő, súlyos rágáskárokat okoz az íriszfajok levelein. Gyakran csiga rágásnak tulajdonítják, bár a rágások képe lényegesen eltérő: a csigák szabálytalan lyukakat rágnak vagy karéjoznak, míg a levéldarázs lárvák a levelek párhuzamos erezete között rágnak, hosszúkás vonalas alakban.

Az írisz levéldarazsak a talajban telelnek elő-báb alakban, gubókban az íriszek tövében, ott is bábozódnak, és április elején kelnek ki a fényes, fekete színű 5-9 mm méretű levéldarazsak. A levelekre rakott petékből kibújó lárvák azonnal rágni kezdik a levél erek közötti levéllemezt: A pici lárvák csak az egyik oldalát rágják, a fejlettebbek már a levéllemezt átrágják. A rágásképük mindig vonalas, párhuzamos oldalú, a kemény levél ereket nem szokták fogyasztani. Lárvák fejlődésük során többször vedlenek, kifejlődve elérhetik a 20 mm-es nagyságot. A lárvák háta szürkés, míg a fejük sötét, feketés színű. 11 pár lábbal rendelkeznek. Akik nem rendszeresen nézegetik virágaikat, általában már a nagyméretű lárvákra illetve azok kártételére szoktak felfigyelni, amikor a levélzet nagy része eltűnik. Nem ritka az úgynevezett tar-rágás. Az utolsó lárvaállapot okozza a komoly kártételt. Ebben a fejlődési stádiumban  azonban már kevésbé hatásosak az ellenük alkalmazott rovarölő szerek.

Védekezés lehetősége

Ahol egyszer már megjelent a kártevő, azt követő években újbóli jelenlétére számítani lehet. Április első felében 2-3 naponta érdemes megfigyelni az írisz növények lombját, a fiatal lárvák keskeny, apró, hosszúkás rágásnyomait. Az első lárva stádiumú álhernyók nagyon aprók, alaposan keresni kell őket. Ekkor, a néhány mm-es lárvák ellen érdemes rovarölő szeres kezelést alkalmazni, megakadályozni kifejlődésüket, a komolyabb rágási kártételt. A piretroid és acetamiprid hatóanyagú készítményekkel – tapadást segítő adalékanyag hozzáadásával – eredményesen megelőzhető jelentős kártételük. Kertekben néhány tőből álló nőszírom állományban a lárvák összegyűjtése is hatásos megoldás.

Szárazságtűrő dísznövények II. rész – egynyári dísznövények

2019. február 16. 04:36

Melyek azok az egynyári dísznövényfajok, melyeket nyugodt szívvel telepíthetünk lazább szerkezetű kerti talajokba olyan évben is, amikor kifejezetten meleg, aszályos időjárást jósolnak?

Nemcsak az édesanyák ünnepelnek, a virágboltosok is

2019. május 3. 07:46

Az anyák napja az egyik legfontosabb nap a virágkereskedelemben, azonban a középiskolai ballagások miatt megoszlik a forgalom.

Új tudományos hátország a dísznövénykutatásban

2018. október 11. 07:02

A Gyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézet azon fog dolgozni, hogy a jövőben a térség legjelentősebb dísznövénytermesztő központja legyen Magyarország.