Már támad a vértetű is

Már támad a vértetű is

Agrofórum Online

G. Krisztina kérdése: Kedves Marietta! A csatolt képeket nem nálam fotóztam, de rá két hétre a saját almafámon is megtaláltam, kevésbé súlyos formában. Fehér, nedves pamacsok, szabad szemmel nem látni, mi van bennük?

Aki válaszol:

Dr. Sallai-Harcsa Marietta, mezőgazdasági szaktanácsadó, növényorvos.

Kedves Kriszta!

Ezek a vattaszerű pamacsok az almafa vértetű telepei. Az alma hajtásait, ágait, sőt még a gyökerét is szívogatja. Kártételének következménye, hogy a megtámadott hajtásokban, ágrészekben, gyökerekben szövetburjánzás indul meg, ami tápanyag-utánpótlási zavarokat okoz. A vértetű jellemzően legyengült állapotú almafákon jelenik meg, talajban (gyökérnyakon, gyökéren) telelnek, majd tavasszal-nyáron feljebb vándorolnak a hajtások/repedések felé, jellemzően egy-egy sebzés (metszési heg, ágtörés) környékén telepednek meg.

Az almafák tavaszi tisztogatása, fasebkezelése és lemosó permetezése fontos megelőzési módszer a későbbi fertőzés elkerüléséhez.

Kiskertben pirimikarb (Pirimor) hatóanyagú készítménnyel, vagy olajos permetszerekkel (pl. Vektafid R) egy-egy telep esetén célzottan szórópisztollyal odairányítva védekezzünk!

Tarra rágott bokrok: még rajzik a puszpángmoly

2018. szeptember 19. 10:15

Az elmúlt hét időjárását a csendes, nyugodt nyárvégi napok jellemezték. Eső nem hullott, így semmi sem zavarta a betakarítási és talaj előkészítési munkákat. Az alma és a körte szüretelése javában tart, a szőlőé pedig a finiséhez közelít.

Lótücsök tizedeli a palántákat

2019. április 30. 11:55

A növények fenológiai fejlődésükben előbbre járnak az ilyenkor megszokotthoz képest.

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

2019. május 19. 14:32

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.

Gyümölcsöző volt az idei év? - évértékelés dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeb alelnökével

2018. október 25. 03:48

Magyarországon a 2018. évi gyümölcstermés fajonként változóan, de mennyiségileg összességében jól alakult: a jelentősebb gyümölcsfajok közül jó vagy kifejezetten jó termést realizáltunk a cseresznye, meggy, szilva, bodza, alma és körte esetében