Már támad a vértetű is?

Már támad a vértetű is?

Agrofórum Online

G. Krisztina kérdése: Kedves Marietta! A csatolt képeket nem nálam fotóztam, de rá két hétre a saját almafámon is megtaláltam, kevésbé súlyos formában. Fehér, nedves pamacsok, szabad szemmel nem látni, mi van bennük?

Aki válaszol:

Dr. Sallai-Harcsa Marietta, mezőgazdasági szaktanácsadó, növényorvos.

Kedves Kriszta!

Ezek a vattaszerű pamacsok az almafa vértetű telepei. Az alma hajtásait, ágait, sőt még a gyökerét is szívogatja. Kártételének következménye, hogy a megtámadott hajtásokban, ágrészekben, gyökerekben szövetburjánzás indul meg, ami tápanyag-utánpótlási zavarokat okoz. A vértetű jellemzően legyengült állapotú almafákon jelenik meg, talajban (gyökérnyakon, gyökéren) telelnek, majd tavasszal-nyáron feljebb vándorolnak a hajtások/repedések felé, jellemzően egy-egy sebzés (metszési heg, ágtörés) környékén telepednek meg.

Az almafák tavaszi tisztogatása, fasebkezelése és lemosó permetezése fontos megelőzési módszer a későbbi fertőzés elkerüléséhez.

Kiskertben pirimikarb (Pirimor) hatóanyagú készítménnyel, vagy olajos permetszerekkel (pl. Vektafid R) egy-egy telep esetén célzottan szórópisztollyal odairányítva védekezzünk!

Javítanának az almapiaci helyzeten

2019. május 28. 08:33

Javaslatként felmerült az almaültetvények felszámolását követő területpihentetés támogatása is, amihez az új uniós finanszírozási időszak alatt akár célzott támogatásokat lehetne igénybe venni.

Miyen permetszereket használjunk a házikertben?

2020. május 7. 08:57

Abban kérek segítséget, hogy a cseresznye, barack, szilva, alma, birsalma fákhoz és a szőlőhöz milyen permetszer ajánlott kukacosság, gomba, kártevők ellen? Előre is köszönöm!

Mi okozza az alma fiatal leveleinek sárgás-pirosas elszíneződését?

2019. április 8. 08:17

J. Réka kérdése: Mi okozza az alma fiatal leveleinek sárgás-pirosas elszíneződését?

Tűzelhalás betegségre számíthatunk az almatermésű gyümölcsösökben

2019. április 13. 08:36

A kórokozó baktérium korábban zárlati (karantén) státuszú volt, ami ellen hatóságilag irányított, kötelező védekezést kellett folytatni valamennyi termelőnek. A betegség ellen ma is szükséges fellépni, de a növényvédő szeres kezelések csak pontos időzítés és megfelelő kijuttatás mellett biztosítanak védelmet.