Meddig várhatunk a muskátli teleltetésével?

Meddig várhatunk a muskátli teleltetésével?

Agrofórum Online

Muskátlimon még található néhány virág, nem szeretném még bevinni, meddig várhatok ezzel?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Sok muskátli őszig fáradhatatlanul virágzik, főleg melyek megfelelően voltak gondozva és tápoldatozva. Ennek ellenére már az első fagy közeledtével fel kell készíteni a növényeket a téli időszakra, ennek időpontja azonban a hely függvényében némileg változhat. Általában azonban októberben erre már mindenhol számítani lehet. A muskátli sokszor gond nélkül megbirkózik a rövid ideig tartó, kissé nulla fok alatti hőmérsékletekkel, különösen, ha helye is kissé védett. Amennyiben növényeinket biztos helyen szeretnénk tudni, mindenképpen érdemes legkésőbb október végére már téli szálláshelyükre költöztetni egyedeiket.

A teleltetés előtt a virágokat mindenképp távolítsuk el, azok ne gyengítsék a töveket a tél folyamán. Ekkor a virágzatokkal egy menetben a betegség tüneteit, illetve a kártevők jelenlétét mutató leveleket, valamint az elszáradt részeket is távolítsuk el. A beteg növényeket ne vigyük telelőre, hiszen ez a tél folyamán elszaporodhat növényeinken, tönkre téve ezzel példányait.

A muskátlik átteleltetése nem nehéz feladat, kis odafigyeléssel akár következő évre sem kell új növényeket vásárolnunk. Arra viszont ügyeljünk, hogy minél kevésbé világos a teleltetéshez választott helye, annál alacsonyabbnak kell lennie a hőmérsékletnek is. Amennyiben a növények túl melegben vannak, akár idő előtt ki is hajthatnak, ezért kb. az 5-10 fok ideális számukra. Jó telelési hely lehet például egy pince vagy egy fűtetlen padlás. Télen azért időnként, a hőmérséklet függvényében meg kell öntözni a muskátlit, sok vízre nincsen szükségük, hiszen vastag száraikban és leveleikben vizet is elraktároznak. Továbbá időnként nem árt ellenőrizni azt sem, hogy nincsenek-e rajta kártevők.

Tavasz elején már akár át is ültethetjük a növényeket, vagy hiányzó földjüket pótolhatjuk. Ahogy melegedik az időjárás fokozatosan szoktathatjuk melegebb körülményekhez, a vízhez, majd elkezdhetjük tápanyag-utápótlásukat is. A tövek melegebb körülmények között hamar kihajtanak és megerősödnek. Áprilistól már érdemes szoktatni a kinti levegőhöz és a fényhez, majd a tavaszi fagyok elmúltával már biztonsággal kitehetők a szabadba.

Megmetszhetem most a leanderemet?

2022. május 26. 04:36

Megmetszhetem most a leanderemet? Minden évben szükséges metszése?

Mi okozhatja a szeder levelének foltosságát?

2023. október 22. 04:37

Mi okozhatja a képen látható elváltozást a szeder levelén? Válaszukat előre is köszönöm!

Mit tegyek, hogy hosszabb ideig legyen virágzó ciklámenem?

2023. november 30. 04:38

Újra kaptam egy cserép cikláment, szeretném, ha ez végre hosszú életű lenne, az előzőek mindig hamar elpusztultak. Városban, emeletes házban élek, erkélyem van. Mit tanácsolnak, hogyan tartsam? Hogyan tudnám elérni, hogy hosszabb ideig legyen virágzó ciklámenem, ami a kedvenc virágom?

Honnan tudhatom, hogy jó minőségű egy szabadgyökerű facsemete?

2023. november 20. 04:39

Egy aktuális kérdéssel fordulok Önökhöz. Honnan lehet tudni, hogy jó minőségű egy szabadgyökerű gyümölcsfa?