Megmetszhetem télen az almafáimat?

Agrofórum Online

A télen, tél végén végzett metszés kiválóan alkalmas a termőrészek ifjítására és regenerálására.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos 

Kedves Kérdező!

A termőre fordulás utáni években a gyümölcsfákat a minden évben elvégzett metszéssel szükséges fiatalon tartanunk. Ezzel az eljárással ugyanis a fák megfelelő magasságát és szélességét, a korona kedvező megvilágítottságát, valamint minden részének jó átpermetezhetőségét érhetjük el. Emellett pozitív irányba befolyásolhatjuk a hajtásnövekedést, a gyümölcsberakódottságot, és a gyümölcsminőséget (méret, szín) is. A metszéssel további célunk a koronaforma fenntartása, a rendelkezésre álló tér kitöltése és a fa abban történő benntartása. A termő almafák metszésének kedvező időszaka a tél második fele (február, március).

Amennyiben lehetséges, még kedvező időjárási körülmények között se metszünk fáinkat hamarabb. A télen, tél végén végzett metszés kiválóan alkalmas a termőrészek ifjítására és regenerálására. Kísérletek azt mutatják, hogy a pirosbimbós fázisban, valamint a virágzáskor végzett metszés súlyos kötődéscsökkenést, termésveszteséget okozhat.

Lombtalan állapotban a felesleges elágazódások, fás részek jobban megítélhetők, ilyenek például a befelé növekvő vesszők és gallyak. Ezeket a metszés alkalmával tőből távolítsuk el, valamint azokat is, amelyek egymást keresztezik vagy túlságosan sűrűen állnak. A tengely vastagabb elágazásait szintén szükséges lemetszenünk. Amennyiben az ágak csúcsi részén több vessző helyezkedik el, abból a legerősebbet válasszuk ki és a többit tőből távolítsuk el, de a meghagyott vezérvesszőt is a felére vágjuk vissza. Később, termőkorban, ha a gyümölcsméret lecsökken, az idősebb oldalelágazásokat metsszük egyre rövidebbre, de ne távolítsuk el tőből, mert a kialakuló rész felkopaszodhat.

Az elvégzett ifjító metszés ugyanis a gyümölcsök méretét kedvezően befolyásolja. A helyesen megmetszett korona szellős, nem túlságosan sűrű, de nem is kopasz. A metszés alapvető szabályainak betartása meglehetősen fontos feladat, viszont minden gyümölcsfa egyedi, ezáltal a metszésnél sokféle, a fák sajátosságait figyelembe veendő szempont is érvényesülhet.

Megnyitja kapuit a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet génbanki gyűjteménye

2018. február 14. 09:17

2018-ban a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szeretné ezt a gyűjteményt megismertetni, ezért az egyes telephelyeken nyílt napokat szervez.

Mitől lettek besüllyedt, barna foltok az almák héján?

2023. szeptember 25. 04:37

Almáinkon a képen látható foltosodás jelent meg, főleg a sárga héjú fajtán. A folt besüllyed a húsba, belül barna, mintha pudvás lenne. Mi ez a betegség, tudok-e még ellene tenni bármit? Megelőzhető?

„Almát eszem, ropog a fogam alatt”…

2018. szeptember 17. 13:44

Az alma a legértékesebb gyümölcseink közé tartozik. A csecsemőket is először reszelt almával szoktatják a szilárd ételekhez a kiváló étrendi és emésztést javító hatása miatt.

Így számolják ki előre a pontos almatermést

2023. szeptember 10. 15:10

Az egyes fákra vonatkozó becslések alapján a teljes régió hozamát lehet megbecsülni extrapolációval.