Megmetszhetem télen az almafáimat?

Agrofórum Online

A télen, tél végén végzett metszés kiválóan alkalmas a termőrészek ifjítására és regenerálására.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos 

Kedves Kérdező!

A termőre fordulás utáni években a gyümölcsfákat a minden évben elvégzett metszéssel szükséges fiatalon tartanunk. Ezzel az eljárással ugyanis a fák megfelelő magasságát és szélességét, a korona kedvező megvilágítottságát, valamint minden részének jó átpermetezhetőségét érhetjük el. Emellett pozitív irányba befolyásolhatjuk a hajtásnövekedést, a gyümölcsberakódottságot, és a gyümölcsminőséget (méret, szín) is. A metszéssel további célunk a koronaforma fenntartása, a rendelkezésre álló tér kitöltése és a fa abban történő benntartása. A termő almafák metszésének kedvező időszaka a tél második fele (február, március).

Amennyiben lehetséges, még kedvező időjárási körülmények között se metszünk fáinkat hamarabb. A télen, tél végén végzett metszés kiválóan alkalmas a termőrészek ifjítására és regenerálására. Kísérletek azt mutatják, hogy a pirosbimbós fázisban, valamint a virágzáskor végzett metszés súlyos kötődéscsökkenést, termésveszteséget okozhat.

Lombtalan állapotban a felesleges elágazódások, fás részek jobban megítélhetők, ilyenek például a befelé növekvő vesszők és gallyak. Ezeket a metszés alkalmával tőből távolítsuk el, valamint azokat is, amelyek egymást keresztezik vagy túlságosan sűrűen állnak. A tengely vastagabb elágazásait szintén szükséges lemetszenünk. Amennyiben az ágak csúcsi részén több vessző helyezkedik el, abból a legerősebbet válasszuk ki és a többit tőből távolítsuk el, de a meghagyott vezérvesszőt is a felére vágjuk vissza. Később, termőkorban, ha a gyümölcsméret lecsökken, az idősebb oldalelágazásokat metsszük egyre rövidebbre, de ne távolítsuk el tőből, mert a kialakuló rész felkopaszodhat.

Az elvégzett ifjító metszés ugyanis a gyümölcsök méretét kedvezően befolyásolja. A helyesen megmetszett korona szellős, nem túlságosan sűrű, de nem is kopasz. A metszés alapvető szabályainak betartása meglehetősen fontos feladat, viszont minden gyümölcsfa egyedi, ezáltal a metszésnél sokféle, a fák sajátosságait figyelembe veendő szempont is érvényesülhet.

Mitől vannak az almafákon fehér, vattaszerű képződmények?

2020. április 14. 10:46

A fák vértetűtől való megvédése nem könnyű feladat, összetett védekezést igényel. A helyes metszéssel, vízhajtások eltávolításával, a szellős lombkorona kialakításával és a sebek ápolásával is sokat tehetünk.

Folytatódott az alma lendületes drágulása

2020. július 12. 10:17

Éves összehasonlításban az alma drágult a legjobban, de a citrom 45 százalékos és a narancs 43 százalékos ralija is kiemelkedik a zöldségek és gyümölcsök országos fogyasztói átlagárának változásai közül.

Megnyitja kapuit a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet génbanki gyűjteménye

2018. február 14. 09:17

2018-ban a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szeretné ezt a gyűjteményt megismertetni, ezért az egyes telephelyeken nyílt napokat szervez.

Mi rághatja meg az almák felületét?

2023. szeptember 10. 09:40

Érőfélben lévő almáimnak felületén több helyen vannak rágásnyomok, az almák belseje viszont egészséges. Mi okozhatja a problémát?