Mely dísznövények bírják jól a szárazságot a virágoskertben?

Mely dísznövények bírják jól a szárazságot a virágoskertben?

Agrofórum Online

Milyen dísznövényeket ültethetünk kertünkbe, melyek jobban bírják a szárazságot?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Sok növényt megvisel a különösen hosszan tartó szárazság és az ezzel párosuló hőség a nyár folyamán. A klímaváltozás, a kánikulával telt napok és az esős időszakok hiánya nemcsak a mezőgazdasággal foglalkozókat, hanem a házikerti termesztőket, zöldség-, gyümölcs- és dísznövény tulajdonosokat egyaránt megviseli. Sokan elgondolkoznak ilyenkor azon, hogy vannak-e olyan dísznövények, melyek ritkább öntözéssel is beérik. Szerencsére számos olyan növény létezik, melyek szárazabb körülmények között is jól bírják. Ez azonban nem jelenti azt, hogy öntözésükről nem kell gondoskodnunk!

Kezdjük a listát az évelő növényekkel, melyek közül talán a levendula (Lavandula angustifolia) a leghíresebb szárazságtűrő képességéről. Amellett, hogy a szárazságot is jól viseli, meleg, napos helyet kíván, viszont a szélcsendes körülményeket kedveli. Az évelő kokárdavirág (Gaillardia aristata) kétszínű, fészkes, rendkívül mutatós virágai egészen júniustól októberig virítanak. Ha napfényes, normál kerti talajba ültetjük, és elvirított virágait időnként levágjuk, azt hosszú virágzási időszakkal hálája meg.

A népszerű levendula kiválóan tűri a szárazságot

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) amellett, hogy igénytelen növényfaj, az átmeneti szárazságot is jól viseli. Nagyméretű virágaival júliustól szeptemberig díszít. Az orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis) hazánkban is őshonos fagy-, szárazság- és árnyéktűrő növény. Áprilisban és májusban nyíló virágai először pirosas-rózsaszínesek, majd pár nap elteltével kékeslilává változnak. A gólyaorrfélék (Geranium spp.) rendkívül igénytelen, talajtakarónak alkalmas növények, melyek tarackjaikkal gyorsan terjednek. Talajban sem válogatnak a kevésbé tápanyagdús földben is eredményesen és szépen fejlődnek, egyedül a pangó vizet nem viselik el.

Az orvosi tüdőfű hazánkban őshonos fagy-, szárazság- és árnyéktűrő növény

Az egynyáriak legismertebb szárazságtűrő tagja a bársonyvirág (Tagetes patula, Tagetes erecta). Nemcsak a szárazságot, hanem a tápanyagban szegény talajt, a tűző napot és a hosszan tartó meleg időt is elviseli. Virágai rendkívül mutatósak, emellett a betegségekkel szemben is ellenállnak egyedei. A körömvirág (Calendula officinalis) virágai a sárga minden árnyalatában pompáznak. Fővirágzása jellemzően június-júliusban van, de szeptemberben akár újra is virágozhat. A sok napsütésen és a teljesen átlagos talajon kívül semmire nincs szüksége, kifejezetten jól tűri a szárazságot és a tűző napot egyaránt. A kaliforniai kakukkmák (Eschscholzia californica) élénksárga vagy narancsos árnyalatú, egyszerű virágai a pipacs virágára emlékeztetnek, melyek június-júliusban nyílnak. Kifejezetten kedveli a napos, meleg időt, valamint a gyengébb, sekély talajon is jól érzi magát.

Élénksárga virágai szépen díszítenek a kertben, és nem mellesleg igen szívós is a kaliforniai kakukkmák

záporvirágot (Ganazia rigens) május közepétől lehet kiültetni, virágai rendkívül sok színben pompázhatnak, a fehértől kezdve a rózsaszínen és sárgán át egészen a sötét narancssárgáig. Nagyon fényigényes, a kevés törődést is nyár elejétől ősz végéig tartó virágzással hálálja meg és kibírja a rövidebb száraz időszakokat is.

Nemcsak a növények megválasztásával, hanem a talaj takarásával is elősegíthetjük a talaj nedvességtartalmának megőrzését. A mulcsozáshoz felhasznált anyag lehetőleg növényi alapú legyen, pl. fenyőkéreg, komposzt, fűnyesedék vagy szalma, ezek ugyanis a nedvességet a talajban tudják tartani.

Mit tehetek a szilvafámon károsító pajzstetvek ellen?

2018. október 26. 02:37

Sz. László kérdése: Szilvafáimat rendszeresen ellepik a pajzstetvek, mit tehetnék ellenük, amivel hosszabb távon távol tudom tartani ezeket a károsítókat?

Mit ronthattunk el, ha nem sikerült jól a védekezés a puszpángmoly ellen?

2023. szeptember 4. 12:40

Annak ellenére, hogy többször is permeteztem a puszpángot a lombot rágó hernyók ellen, nem sikerült teljesen kiirtanom. Mit ronthattam el?

Miért hullik a sárgabarack levele és termése?

2023. május 16. 04:37

Valami baj van a sárgabarackkal, kérem szépen segítségüket! Miért hullik a sárgabarack levele és termése?

Hogyan védekezhetünk a szamóca szürkerothadása ellen?

2019. május 13. 09:05

A. Lilla kérdése: Kertemben szépen fejlődő szamócára az elmúlt időszakban sok csapadék hullott. Félek, hogy sok termés tönkre fog menni a szürkerothadás miatt. Mit tegyek ellene?