Mi lesz a karácsonyfákkal? Sok a gond a kártevőkkel

Mi lesz a karácsonyfákkal? Sok a gond a kártevőkkel

Agrofórum Online

H. László kérdése: komolyabb felületen termesztek karácsonyfa-előállítás céljából nordmann fenyőt. Egyre több gondom van a kártevőkkel. Mit tegyek?

Aki válaszol:
Németh Zoltán, okleveles kertészmérnök, növényvédelmi szakmérnök

A karácsonyfának nevelt nordmann fenyő termesztése az országban viszonylag kis felületen történik, de nagyon sok családnak nyújt megélhetést, főként a Nyugat-Dunántúlon (Vas, Zala, Somogy). Éppen emiatt fontos, hogy e problémáról szót ejtsünk, ugyanis a közvélekedéssel ellentétben a fenyőféléknek igenis vannak ellenségeik, melyek óriási kárt tudnak okozni. Pont azt rontják el, amire az ünnepek alkalmával mindenki vár: az esztétikai értéket, hogy mérettől függetlenül a karácsonyfa legyen szép és arányos kinézetű.

Nézzük rendszerezve az állati kártevők okozta problémákat a telepítéstől a már beállt ültetvényig.

A telepítés előtt fontos, hogy a terrikor kártevők – melyek teljesen tönkre tehetik a fiatal érzékeny csemetéket – ellen védekezzünk. A fonálférgek, a pattanóbogarak drótférgei és a különböző cserebogár fajok pajorjai egyaránt nagy pusztítást végezhetnek az állományban. A legjobb megoldás a Basamid G (dazomet 40-100 g/ dózisban) ez a készítmény ugyanis a kártevők mellett a gyommagokat is elpusztítja, de nagy odafigyelést igényel. Be kell dolgozni és 3-6 hétig nem lehet utána telepíteni (javaslat: csírázási próba saláta maggal).

Magvetéses szaporításnál mind a házas, mind a házatlan csiga fajok is veszélyeztethetnek, ellenük Metarex Inov (metaldehid, 5 kg/ha) speciális csigaölő készítménnyel védekezhetünk.

Annak ellenére, hogy az entomológusok legalább 70 fajt leírtak a fenyőfélék vonatkozásában, nekünk „csak” néhány jelentős kártevőre kell ügyelnünk. Ezek a kéregtetvek, levéltetvek, lombrágó hernyók, bogarak és a szúbogarak.

Ellenük a leghatékonyabban a Danadim Progress  (dimetoát 0,12 % ,100 l víz – 0,12 kg) vagy a Decis (deltametrin, 0,25 l/ha) + Silwet Star (0,1 %) vethető be. (A Silwet Star egy nem ionos segédanyag, kíméli a viaszt, fenyőben csak ez használható!!)

Erős kéregtetű fertőzés esetén a Movento ( spirotetramat, 0,75 l/ha) vethető be.

Utolsóként, de nem utolsó sorban a vadakat kell megemlítenünk. A gímszarvas és az európai őz a friss zsenge hajtások lerágásával jelentős károkat tud okozni. Természetesen a speciális vadkerítés megépítése jelenthetne garanciát, de költséges megoldás. Ha a legolcsóbb technológia (emberi haj perforált zacskókban) nem válna be, javasoljuk a Cervacol Extra (ásványi anyag, 2-5 kg/1000 fa) kijuttatását, vagy a Forester (birka faggyú, 10-15 l/ha) használatát.

10 érdekesség a bazsarózsáról

2024. április 24. 14:10

A bazsarózsa vagy peónia hamarosan virágba borul, érdemes hát néhány érdekességet megtudni erről a csodás dísznövényről.

Milyen kártevő jelent meg a sugárarália levelein?

2020. november 27. 10:47

A legtöbb esetben az újonnan megvásárolt növényekkel hurcoljuk be őket lakásunkba, mellyel a többi növényünket is veszélyeztethetjük.

Hogyan gondozzuk télen az árvácskát?

2023. november 18. 08:39

Kérem válaszukat: hogyan gondozzam télen az árvácskát? Köszönöm!

Apró, fehér, lepkeszerű rovarok károsítják a lakásban nevelt növényeket. Mit tehetünk ellenük?

2019. március 21. 09:14

K. Lászlóné kérdése: Lakásunkban apró, éppen csak látható, fehér, lepkeszerű repülő rovarokat vettem észre. Szeretnék ellenük védekezni, mielőtt mindegyik növényemet megfertőzik. Mit tudok tenni ellenük?