Miért lyukas szinte mindegyik mogyoró?

Miért lyukas szinte mindegyik mogyoró?

Agrofórum Online

Sz. László kérdése: Idén hiába volt sok termés a mogyorón, szinte mindegyik lyukas. Azok is, amelyek lehullottak, illetve azok is, amelyek a bokron maradtak. Mi okozza ezt, és hogyan védekezhetek?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

A mogyoró termésen lévő lyukat a mogyoróormányos lárvája (kukaca) okozta. A mogyoróormányos a mogyoró legveszélyesebb és legjelentősebb állati kártevője. A mogyoróormányos lárva alakban telel át a mogyoró bokor alatt, tavasszal ugyanott bábozódik.

A kifejlett alakok 5-9 mm hosszú, világosbarna színűek, az ormányuk vékony, és feltűnően hosszú. Május végén – júniusban elhúzódva rajzanak fiatal, a még puha mogyoróba rakják tojásaikat. A mogyoró belsejében a fehér kifli szerű lárva kirágja a termés belsejét. A makk kívülről normálisnak tűnik, de a belseje tele van rágcsálékkal és ürülékkel. Ezek a termések gyakran idő előtt lehullanak a bokorról, fáról.

Miután a lárvák kifejlődtek, belülről nagyjából 2 mm átmérőjű kerek lyukat rágnak, ezt követően a földre vetik magukat. A telet a lárvák a talajban vészelik át. Csak a bogár ellen lehet védekezni: permetezni kell rovarölő szerekkel. Az elhúzódó rajzása miatt ajánlott május-júniusban kétszer-háromszor permetezni, csak többszöri kezelés lehet hatékony ellene.

Hatásos még a bokrok lombját reggel, amikor a bogarak még dermedtek, alaposan megrázni vagy megütögeti. A bogarak a bokor alá előzőleg leterített fehér anyagra, fóliára lepotyognak, ahonnan gyorsan össze lehet gyűjteni őket. Az összegyűjtött kártevőket azonnal meg kell semmisíteni. Javasolt a lehullott mogyorókat 1-2 naponta felszedni és megsemmisíteni, mielőtt a lárvák kimásznának belőlük és a talajba húzódnának, hogy ott teleljenek.

Ajánlott és érdemes korán keményedő héjú mogyorófajtákat telepíteni (pl. Hallei óriás, Barcelona), melyek kevésbé érzékenyek az ormányosok kártételére.

Májusban bokrok alatti ásással, forgatással gyéríthetjük a mogyoróormányosokat. Akár permetezünk, akár rázzuk a bokrokat, 3-4 naponta ismételni kell a kiválasztott műveletet, mindaddig, amíg a rovarral találkozhatunk a növényen. Az erdő melletti kertekben mindig erősebb fertőzésre számíthatunk, mivel a tölgy- és a bükkmakkban is megél a mogyoróormányos.

Egy XIX. századi ellenség, a szőlő-gyökértetű (filoxera) – (Viteus vitifolii)

2019. június 27. 11:53

N. Károly kérdése: Kivágtam a szőlőt, a maradványokból kihajtott az alany. Szemölcsszerű képződményeket figyeltem meg rajta. Mi lehet ez?

Hogyan védhetjük meg a kerti rózsákat?

2020. augusztus 17. 11:23

Kertembe minél több rózsát szeretnék ültetni. Milyen betegségek fordulnak elő leggyakrabban a rózsákon? Hogyan védekezzünk ellenük?

Hogyan készüljünk fel, ha ősszel gyümölcsfát ültetnénk?

2023. szeptember 18. 04:38

Kertembe szeretnék ősszel pár gyümölcsfát ültetni. Hogyan készüljek fel erre?

Mitől kanalasodnak a szőlő fiatal levelei?

2020. április 14. 10:53

Szőlőtőkém fiatal levelei kanalasodnak, torzulnak. Mi okozhatja ezt?