Melyik betegség okoz foltokat a paradicsom levelén?

Agrofórum Online

Kis fóliaházunkban paradicsomot is nevelünk. Levelein eddig még nem látott foltok jelentek meg, igen sok. Milyen betegség ez, a kép alapján meghatározható? Hogyan lehet ellene védekezni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Szép felvételt küldött, ami alapján teljes bizonyossággal meghatározható a betegség, melynek neve: paradicsom kladospóriumos betegsége (kórokozó gomba neve: Cladosporium fulvum, újabban Passalora fulva névvel jelölik).

A betegség bár leírások szerint hajtatott paradicsomok betegsége, az elmúlt években szabadföldön is előfordult, több esetről tudok, családunk kertjében magam is megtaláltam szabadban nevelt paradicsom növényeken. A hajtatásra nemesített paradicsomfajtákat a gomba elleni rezisztenciára nemesítik – több-kevesebb sikerrel -, ezzel próbálják az ellene való rendszeres permetezéseket kiváltani.

Paradicsom kladospóriumos foltossága
Paradicsom kladospóriumos foltossága (fotó: a kérdező felvétele)

A gomba elsősorban a leveleket fertőzi meg, és azokon nehezen jellemezhető foltokat okoz. A foltok a levelek színén kezdetben sárgák vagy zöldek, szabálytalan alakúak, elmosódott szélűek, néhány mm nagyságúak. A foltokban a levelek hátoldalán rozsdabarna színű bársonyos felületű gombabevonat növekedik, a foltok alakja erek által határolt, szegletes. A felsorolt jellegzetes tulajdonságairól biztosan meghatározható. A foltos levelek később elhalnak, elszáradnak. Ritkán, de a virágzatot és a fiatal bogyókat a csészeleveleknél vagy a bibepont körül is megfertőzheti.

A gomba szaporodásának a 20 °C körüli hőmérséklet és a magas, 70-80%-os páratartalom kedvező, ilyen nevelési, tartási körülményeket kerülni érdemes. Nyáron a termesztőberendezésben megfelelő erősségű árnyékolással és szellőztetéssel lehet csak a kívánt feltételeket biztosítani.

Paradicsom kladospóriumos foltossága levél hátoldalán
Paradicsom kladospóriumos foltossága levél hátoldalán (fotó: a kérdező felvétele)

A paradicsomnövények közötti légáramlást, a lombozat szellőzését biztosítani kell, szabadban és fólia alatti termesztésénél is. A fertőzött leveleken, hajtásokon a talajra lehullva a kórokozó élve, fertőzőképes állapotban hónapokig fennmarad. A gomba szaporítóképletei megtapadnak a termesztőberendezés vázszerkezetén, fóliákon, üvegen, a termesztési ciklus befejezése után a berendezést is fertőtleníteni szükséges. Fertőzött paradicsomból kinyert magvakkal is terjed a gomba, ezért fertőzött növényről soha ne szedjünk magot. Védekezés alapja a foltos levelek levétele a növényről, azokat gondosan, zsákban gyűjtse össze, azzal együtt kerüljön a háztartási szemétbe! Komposztra semmiképpen ne tegye! A kórokozó konídiumai légáramlással, vízcseppekkel is terjednek.

Kémiai védekezés eredményessége gyakran kétséges, ezért különösen jelentős a kladospórium rezisztens fajta választása, a gombának nem kedvező termesztési feltételek biztosítása, a hajtatóberendezés letermés utáni fertőtlenítése. Jelenleg az azoxistrobin hatóanyagú gombaölő szerek (Amistar) engedélyezettek ellene. A tiokarbamát csoportba tartozó kontakt fungicidek is hatásosak, közülük már csak a Polyram DF van forgalomban, azt is érdemes használni. Bizonyos irodalmi adatok a réz hatóanyagú szereket is ajánlják.

Kiemelt kép: Pixabay

Miért nyúlnak meg a paradicsompalánták?

2022. március 19. 05:04

Minden évben hosszúra nőnek a lakásban nevelt paradicsom palántáim. Hogyan tudom elkerülni ezt?

Oroszországból származó, fertőzött paradicsommagokat égettek el

2024. május 8. 16:10

Az Oroszországból importált, fertőzött paradicsommagokat ellenőrzés híján világszerte értékesítették volna a tulajdonosok, ám így súlyos bírsággal kellett szembenézniük.

Ma már tudjuk, a lecsót kiknek köszönhetjük

2023. július 30. 08:40

A „mit kellene ma főzni” örök kérdésre nyáron mintha sokkal egyszerűbb volna a válasz, mint az év más hónapjaiban. Ennek az oka, hogy pár darab paprika, egy-két fej vöröshagyma, néhány paradicsom valóban szinte minden háztartásban akad.

Több lehet a hajtatott paradicsom és az uborka idén

2019. június 1. 10:33

A mennyiségi növekedés hatására a termelői árak és a fogyasztói árak is apadnak, jelentős árcsökkenésre azonban a "lecsószezonig" még várni kell, az június végén, július elején várható.