Miként orvosolhatjuk a paradicsomok rothadását, illetve zöld foltosságát?

Agrofórum Online

Mi baja lehet a paradicsomnak? Sok termésnek az alja rothad, de vannak olyan termések is melyekben éretlen, zöld foltok maradnak. Hogyan lehetne ezt orvosolni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A paradicsom csúcsának, vagyis bibepont felőli oldalának rothadása gyakorta előforduló problémának tekinthető, mely elégtelen kalciumellátására vezethető vissza. A kalcium a növényben egy igen lassan mozgó tápelem, melynek hiánya elsőként így a fiatal hajtásokon, terméseken mutatkozik meg. A terméseken jelentkező foltok kezdetben világosbarnák, kevésbé észrevehetők, majd idővel beszáradnak, sötétbarna foltokká alakulnak.

Általában már a kötődött kis termések is érintettek a csúcsrothadás tünetével, viszont ez csak később válik láthatóvá. A beteg termések foltjai ugyan a magházba, kocsány felőli részre nem terjednek át, de gyakran megjelenik másodlagos fertőzés is a terméseken, valódi rothadást okozva. A csúcsrothadás nemcsak a paradicsomtermesztés jellegzetes betegsége, hanem előfordulása paprika, illetve padlizsán esetében is megfigyelhető.

A paradicsom már érett termésének egy része akkor marad zöld színű, amennyiben kellő mennyiségű kálium nem áll rendelkezésre a növény számára. A tünetet zöldfoltosságnak, illetve zöldtalpasságnak is nevezik. A tápanyag-ellátás mellett a zöldtalpasság egyes fajták esetében jelentősebbnek is tekinthető. A termések zölden maradása mellett a káliumhiányos növények idősebb leveleinek sárgulása is tapasztalható a levélerek közötti részen, mely a levél csúcsának irányából indul el.

Jól látható tehát, hogy mindkét tünet kialakulása a nem megfelelő tápanyag-ellátásra vezethető vissza. A kialakult tüneteket sajnos megszüntetni már nem lehet, viszont a növények helyes tápanyag-ellátásáról ennek ellenére gondoskodnunk kell, a többi képződő termés egészsége érdekében. A kálium pótlásáról még az őszi időszakban az alaptrágyázás idején gondoskodjunk, hosszabb tenyészidejű növények esetében pedig fejtrágyázással is célszerű kijuttatnunk.

A kalcium pótlását a termések kötődésétől kezdve érdemes a növény számára biztosítani, illetve a növény rendszeres öntözését is fenntartani. Az egyenetlen vízellátás, a talaj túlzott száradása, más tápanyagok túladagolása ugyancsak közre játszhat a mészhiány kialakulásában.

Ajánlatos lenne tehát a növényeket hetente, legalább kéthetente komplex tápoldattal ellátni, illetve a gyorsabb felszívódás és hatás érdekében a tápoldatozást, több alkalommal elvégzett lombtrágyázással is elősegíteni.

Kiemelt kép: Pixabay

Van, ahol kedvezően hat az éghajlatváltozás a paradicsom termesztésére

2023. október 6. 14:10

„Télen a talajt méteres hótakaró fedi. Nyáron és ősszel azonban dúsan terem rajta a napsütésben érő paradicsom. Nincs finomabb egy olyan paradicsomnál, amelynek gyökerei a termékeny, szabad földből táplálkoztak, és amelynek leveleit lágyan ringatja a hegyek felől fújó szellő” – jelentette ki Antoine Daccache, akinek a paradicsomföldjei 1500 magasan fekszenek a Libanoni-hegységben.

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

2019. május 27. 12:41

A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld.

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

2018. augusztus 8. 06:21

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.

A szabadföldön termesztett paradicsom hiánybetegségei és élettani károsodásai

2019. augusztus 15. 04:36

Miért fontos a hiánybetegségek és élettani károsodások ismerete? Mik lehetnek a kiváltó tényezők? Hogyan jelentkezhetnek a szabadföldön termesztett paradicsomon a talaj- és időjárási tényezőkből, valamint a tápanyag-ellátásból adódó károsodások?