Mi a különbség a determinált és a folytonos növekedésű paradicsomfajták gondozása között?

Mi a különbség a determinált és a folytonos növekedésű paradicsomfajták gondozása között?

Agrofórum Online

Mi a különbség a determinált és a folytonos növekedésű paradicsomfajták gondozása között? Kérem szépen segítségüket a kérdés megválaszolásával!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A paradicsomfajtákat főhajtásuk növekedése alapján általában két nagy csoportba, determinált és folytonos növekedésű csoportokba szokás beosztani. Léteznek azonban a kettő közötti, úgynevezett féldeterminált típusok egyaránt. A determinált növekedésű fajták sajátos tulajdonsága, hogy támaszték nélkül is nevelhetők, vagyis főhajtásuk csúcsán virágok képződnek, melyek növekedésüket lezárják. Ezek a paradicsomfajták idővel oldalhajtásaik növekedésére fordítják energiájukat, így bokor habitust képeznek.

A folytonos növekedés esetében, a növekedés magassága korlátlannak tekinthető, két virágfürt között jellemzően levél is képződik. A folytonos növekedésű fajták esetében mindenképp szükség van támasztékra. Termesztőberendezésben való nevelésre a folytonos növekedésű fajták ültetése ajánlható, hiszen ezek hosszabb tenyészideje teszi lehetővé a gazdaságos paradicsomtermesztést. A kereskedelemben elérhetők már úgynevezett féldeterminált fajták is, melyek megadott magasságig, kb. 8-9 fürt megjelenéséig növekednek. Ez azt jelenti tehát, hogy e fajták is igényelnek – ha nem is olyan nagy magasságban – támasztékot.

A folytonos növekedésű és a determinált fajták esetében egyaránt a kiültetést, majd begyökeresedést követően megtapasztalhatjuk, hogy hónaljhajtásai fejlődésnek indulnak. Ezek a hajtások a levelek és a szár találkozásánál fejlődnek, rövid időn belül hatalmasra megnőnek. A hónaljhajtások eltávolítását kb. 5 cm-es nagyságnál érdemes megtenni a reggeli órákban, ekkor még könnyebben törnek. Hetente egyszer e műveletet a növény elsűrűsödésének megakadályozása érdekében meg kell tennünk, ekkor a folytonos növekedésű fajták támasztékra vezetését, kötözését, klipszelését is ajánlatos elvégezni.

A termések érésével fokozatosan az alsó levelek eltávolítására is szükség lehet a folytonos növekedésű fajtáknál. Ezek általában egy idő után el is száradnak, megbetegednek. Az alsó levelek eltávolítását csak a növény másfél méteres magasságánál szabad megkezdeni, egyszerre, vagyis hetente 1-2 levélnél többet nem ajánlatos leszedni. A túlzottan sok levél leszedése a nyári időszakban kerülendő, az életképes leveleket érdemes megtartani, ezzel a növény párologtatása, hűtése hatékonyan tartható.

Kiemelt kép: Pixabay

Gavilán: az első paradicsom, amely ellenáll a ToBRFV vírusnak

2024. április 26. 11:10

Ismerje meg a Gavilán paradicsomot, amit a betegség-ellenállósága biotermesztésre is alkalmassá tesz. Íze, állaga pedig kitűnő.

Helyitermék-raktár épül Cserdiben

2018. április 9. 07:42

Elsősorban éttermeknek szállítanak majd paprikát és paradicsomot.

A génmódosított paradicsom tényleg angolnaként úszik a vízen?

2023. szeptember 25. 11:10

A közösségi média szinte minden felületét elárasztotta az a videó, amelyen bemutatják, hogyan viselkedik egy organikusan termesztett paradicsom(szelet), ha sós vízbe teszik, és hogyan viselkedik a GMO paradicsom. Az eredmény sokkoló!

Fel lehet gyorsítani a paradicsom érését – mutatunk egy ügyes fogást

2023. július 23. 17:10

A nyári szezonban sok hobbikertésznek okoz gondot, hogy a paradicsoma lassan érik, és ezért kénytelen azt a piacon, boltban beszerezni, ha már júliusban egy jó lecsóra vágyik. Vajon fel lehet gyorsítani a paradicsom érését?