Szeretnék érdeklődni, hogy mi a különbség a különböző típusú zellerek között? Ha jól tudom többféle is van.
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Érdeklődő!
A zellernek három típusa ismeretes, a gumós, a halványító (szár) és metélő-, vagyis levélzeller. Hazánkban is egy nagyon régóta termesztett zöldségfajnak számít a zeller, nálunk viszont főként a gumós zeller típusának termesztése terjedt el. A halványító zeller régebb óta található meg pl. Angliában és Franciaországban, míg ezek közül a legkisebb jelentősége még ma is a metélőzeller termesztésének van.
A legnagyobb különbség a három változat között a gyökér felépítésében látható. A gumós zellernél a fejlett gyökér a gumóból és gyökérágakból épül fel, főgyökér pedig csak a fiatal növénynél tapasztalható meg. Ezzel ellentétben a halványító és metélőzeller gumót nem képez, annak főgyökere a növény egész fejlődése során megmarad. A zeller levelei az első évben tőlevelek, levélrózsát alkotnak, levélnyelük jellemzően vastag és hosszú. A halványító típus esetében különösen hosszú és vastag levélnyél fejlődése a jellemző. A zeller kétéves növényfajunk, így virágzása és maghozása csak az ültetése utáni következő évben várható.
A zeller mindhárom változata palántázással és magvetéssel is szaporítható, viszont érdemesebb a palántáról való szaporítás mellett dönteni, ezzel ugyanis tenyészideje jelentős mértékben lecsökkenthető. A gumós zellernek gumóját és leveleit is hasznosíthatjuk, ezzel szemben a halványító, vagyis szárzeller esetében a növény értékes részét a sárgás, világosabb színezetű levélnyél adja. A kereskedelemben már beszerezhetők úgynevezett önhalványító fajták is, melyek levélnyelét takarni nem szükséges, viszont a zöld színű fajták esetében a halvány színezet elérése a növények rendszeres töltögetésével érhető csak el.
A metélőzellert csak leveléért termesztjük, így azok számára, akik csak a növény levelét szeretnék hasznosítani nagy előnyként említhető meg ennek a típusnak a kisebb helyigénye. Nemcsak a kertben, hanem akár cserépben is nevelhetjük, frissen vághatjuk azonnali felhasználási céllal, de szárítva egyaránt felhasználhatjuk leveleit.
A magok beszerzése során nagy odafigyeléssel érdemes eljárni, így a termeszteni kívánt típust választani! Arra is érdemes ügyelni, hogy a három változatnak több fajtája is ismeretes, melyek tenyészidőszakának hossza, betegségekkel szembeni ellenállósága, gumóinak nagysága stb. is eltérően alakulhat.
Kiemelt kép: Pixabay