18℃ 15℃
április 18. Andrea, Ilma, Apolló, Aladár

Mi az oka, hogy hiányosan kelnek a kertbe elvetett zöldségmagok?

Agrofórum Online

Kérem szépen válaszukat: vajon miért kelnek hiányosan a kertbe elvetett zöldségmagok?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A zöldségnövények hiányos kelésének oka általában nehezen határozható meg, hiszen ezt akár egyszerre több tényezőre is vissza lehet vezetni. A hosszabb ideje otthon lévő és tárolt magok lejáratát érdemes a vetés előtt ellenőrizni, hiszen ezek életképessége idővel jelentősen lecsökkenhet. Minden zöldségfaj magja csak bizonyos ideig őrzi meg csíraképességét, így ezen időtartam lejárta után magjait már nem érdemes elvetni.

A tökfélék őrzik meg leghosszabb ideig, akár 6-8 évig a csíraképességüket, míg a petrezselyem pl. 2-3, a sárgarépa, borsó és a bab pedig 3-4 évig. A magok életképessége a tárolás függvényében is változhat, hiszen korai benedvesedésük beindíthatja azok csírázását, de penészedését és a kórokozók felszaporodását is elősegítheti. A magok tárolására a papírzacskó a legalkalmasabb, melyet hűvös és száraz helyre teszünk azok felhasználásáig.  

A vetésre való talaj-előkészítés, illetve a vetés folyamata is hatással lehet a magok csírázására. A nagyon kicsi magok számára különösen fontos, hogy a vetőágy ülepedett, aprómorzsás szerkezetű, rögmentes legyen. A meghúzott barázda mélysége, melybe a magok kerülnek, legyen egyenletes, hiszen a túl mély, illetve a túl sekély vetés is egyenetlen csírázáshoz vezethet. Az apró magvakat, 1-2 cm, a közepeseket 2-4 cm, míg a nagyobb magvakat 4-6 cm mélyen kell elvetni. Kötöttebb talajon sekélyebb, míg lazább talajokon mélyebb vetést alkalmazunk.

A túl mélyre került magok el is feküdhetnek, míg a sekélyen elhelyezkedők hamar kiszáradhatnak. A magoknak szánt barázda mellett a talajjal való takarás vastagsága is lehetőség szerint legyen egyenletes. A csírázás időtartama a zöldségfajok esetében genetikailag meghatározott, de a hőmérséklet, illetve a víz mennyisége azt egyaránt befolyásolja. A vetés utáni rendszeres öntözésnek nagy jelentősége van, hiszen száraz talajban a csírázás el sem kezdődik, valamint az átmeneti talajszáradás a megkezdődött csírázást akár meg is állíthatja.

Kiemelt kép: Pixabay

Hajtatott padlizsán palántázása és nevelése

2020. február 18. 04:37

A padlizsán termesztésének egyik akadálya a környezettel szemben támasztott magas igénye. Ilyen tekintetben leginkább a paprikához hasonlít, de még annál is több meleget kíván.

Hogyan lesz egy régészből FerMentor?

2021. június 27. 10:38

A fermentálást konyhatechnológiailag úgy határozhatjuk meg, mint szerves anyagok mikroorganizmusok segítségével, kontrollált körülmények között történő bontása/erjesztése.

Aranyat értek a fiatal tehetség dinnyével foglalkozó kutatásai

2019. július 4. 04:36

A Pro Scientia Aranyérem Odaítélő Bizottság nemrégiben tartott ülését követően nyilvánosságra hozták az idei XXXIV. OTDK versenysorozat kapcsán kitüntetésben részesülők névsorát.

Ízessé válhatnak a bolti paradicsomok a jövőben

2019. május 24. 05:36

Elképzelhető, hogy kutatók most megtalálták az ízhiány problémájára a megoldást! Munkájuk során körülbelül 5000 új gént találtak, ezzel vélhetően teljesen fel tudták térképezni a paradicsomfajtákban előforduló géneket, melyek között ott van a paradicsom zamatos ízéért felelő gén is!