31℃ 16℃
június 22. Paulina, Tamás

Mi az oka, hogy hiányosan kelnek a kertbe elvetett zöldségmagok?

Agrofórum Online

Kérem szépen válaszukat: vajon miért kelnek hiányosan a kertbe elvetett zöldségmagok?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A zöldségnövények hiányos kelésének oka általában nehezen határozható meg, hiszen ezt akár egyszerre több tényezőre is vissza lehet vezetni. A hosszabb ideje otthon lévő és tárolt magok lejáratát érdemes a vetés előtt ellenőrizni, hiszen ezek életképessége idővel jelentősen lecsökkenhet. Minden zöldségfaj magja csak bizonyos ideig őrzi meg csíraképességét, így ezen időtartam lejárta után magjait már nem érdemes elvetni.

A tökfélék őrzik meg leghosszabb ideig, akár 6-8 évig a csíraképességüket, míg a petrezselyem pl. 2-3, a sárgarépa, borsó és a bab pedig 3-4 évig. A magok életképessége a tárolás függvényében is változhat, hiszen korai benedvesedésük beindíthatja azok csírázását, de penészedését és a kórokozók felszaporodását is elősegítheti. A magok tárolására a papírzacskó a legalkalmasabb, melyet hűvös és száraz helyre teszünk azok felhasználásáig.  

A vetésre való talaj-előkészítés, illetve a vetés folyamata is hatással lehet a magok csírázására. A nagyon kicsi magok számára különösen fontos, hogy a vetőágy ülepedett, aprómorzsás szerkezetű, rögmentes legyen. A meghúzott barázda mélysége, melybe a magok kerülnek, legyen egyenletes, hiszen a túl mély, illetve a túl sekély vetés is egyenetlen csírázáshoz vezethet. Az apró magvakat, 1-2 cm, a közepeseket 2-4 cm, míg a nagyobb magvakat 4-6 cm mélyen kell elvetni. Kötöttebb talajon sekélyebb, míg lazább talajokon mélyebb vetést alkalmazunk.

A túl mélyre került magok el is feküdhetnek, míg a sekélyen elhelyezkedők hamar kiszáradhatnak. A magoknak szánt barázda mellett a talajjal való takarás vastagsága is lehetőség szerint legyen egyenletes. A csírázás időtartama a zöldségfajok esetében genetikailag meghatározott, de a hőmérséklet, illetve a víz mennyisége azt egyaránt befolyásolja. A vetés utáni rendszeres öntözésnek nagy jelentősége van, hiszen száraz talajban a csírázás el sem kezdődik, valamint az átmeneti talajszáradás a megkezdődött csírázást akár meg is állíthatja.

Kiemelt kép: Pixabay

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.

Hogyan tervezek fenntartható kerteket? - Íme az alapok!

2022. december 29. 05:37

Egy fenntartható kert esetében már az alapoknál úgy kell eljárni, hogy körültekintőek legyünk minden téren. Ezeket az alapokat hoztam mai témának, melyeket mi betartunk minden egyes kert tervezésénél.

Vetőmagkezelési eljárások a zöldségtermesztésben

2020. február 10. 04:36

Az utóbbi években egyre több csávázásra használható hatóanyag engedélye került megszüntetésre, így nagyon leszűkült a felhasználható hatóanyagok köre.

Nem mi szabjuk meg, milyen utat választunk, hanem a környezetünk...

2021. január 5. 10:39

"Azt, hogy milyen FruitVeB-et szeretnénk, leginkább az határozza meg, hogy milyen ágazatot képzelünk el. Víziónk egy olyan zöldség-gyümölcs ágazat, melyben magas színvonalon működő, európai léptékben versenyképes, termelési színvonalukban homogén termelő és feldolgozó üzemek állítják elő az ország önellátásához szükséges árumennyiséget és elégítik ki az exportpiac igényeit." Interjú Dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeB új elnökével.