0℃ -1℃
november 23. Kelemen, Klementina, Kolumbán

Mi az oka, hogy hiányosan kelnek a kertbe elvetett zöldségmagok?

Agrofórum Online

Kérem szépen válaszukat: vajon miért kelnek hiányosan a kertbe elvetett zöldségmagok?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A zöldségnövények hiányos kelésének oka általában nehezen határozható meg, hiszen ezt akár egyszerre több tényezőre is vissza lehet vezetni. A hosszabb ideje otthon lévő és tárolt magok lejáratát érdemes a vetés előtt ellenőrizni, hiszen ezek életképessége idővel jelentősen lecsökkenhet. Minden zöldségfaj magja csak bizonyos ideig őrzi meg csíraképességét, így ezen időtartam lejárta után magjait már nem érdemes elvetni.

A tökfélék őrzik meg leghosszabb ideig, akár 6-8 évig a csíraképességüket, míg a petrezselyem pl. 2-3, a sárgarépa, borsó és a bab pedig 3-4 évig. A magok életképessége a tárolás függvényében is változhat, hiszen korai benedvesedésük beindíthatja azok csírázását, de penészedését és a kórokozók felszaporodását is elősegítheti. A magok tárolására a papírzacskó a legalkalmasabb, melyet hűvös és száraz helyre teszünk azok felhasználásáig.  

A vetésre való talaj-előkészítés, illetve a vetés folyamata is hatással lehet a magok csírázására. A nagyon kicsi magok számára különösen fontos, hogy a vetőágy ülepedett, aprómorzsás szerkezetű, rögmentes legyen. A meghúzott barázda mélysége, melybe a magok kerülnek, legyen egyenletes, hiszen a túl mély, illetve a túl sekély vetés is egyenetlen csírázáshoz vezethet. Az apró magvakat, 1-2 cm, a közepeseket 2-4 cm, míg a nagyobb magvakat 4-6 cm mélyen kell elvetni. Kötöttebb talajon sekélyebb, míg lazább talajokon mélyebb vetést alkalmazunk.

A túl mélyre került magok el is feküdhetnek, míg a sekélyen elhelyezkedők hamar kiszáradhatnak. A magoknak szánt barázda mellett a talajjal való takarás vastagsága is lehetőség szerint legyen egyenletes. A csírázás időtartama a zöldségfajok esetében genetikailag meghatározott, de a hőmérséklet, illetve a víz mennyisége azt egyaránt befolyásolja. A vetés utáni rendszeres öntözésnek nagy jelentősége van, hiszen száraz talajban a csírázás el sem kezdődik, valamint az átmeneti talajszáradás a megkezdődött csírázást akár meg is állíthatja.

Kiemelt kép: Pixabay

DélKerTÉSZ: az olcsó élelmiszerek kora lejárt

2022. november 23. 10:34

Búcsúznak az olcsó élelmiszerek, a piacon a zöldségek és gyümölcsök esetében is egy magasabb árszintre kell felkészülni a jövőben.

Meleggel és tápanyagellátással összefüggő fejlődési zavarok karfiolon

2020. október 25. 10:46

Az elmúlt években többször tapasztalt nagy meleg és légköri aszály kedvezőtlenül hatott a káposztatermesztésre, amit a romló termelési kedv, és az elmúlt években tovább csökkenő termőterület is jól jelez.

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.

Télen veszélyesen magas, nyáron károsan alacsony, II. – Zöldségfélék páraigénye és a páratartalom szabályozásának lehetősége fóliák alatt

2023. október 21. 15:10

Közeledik a primőrök termesztésének ideje, a téli zöldséghajtatási szezon. Folytatva a korábban, légnedvességgel kapcsolatban megkezdett írásunkat, számba vesszük gyakorlati oldaláról az egyes zöldségnövények páraigényét és a páraszabályozás lehetőségeit, továbbá ismertetjük a rossz páraszabályozásból adódó fejlődési rendellenességeket és betegségeket.