32℃ 20℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia

Mi baja lehet a növényeknek a járdára szórt sótól?

Agrofórum Online

Kérem szépen tájékoztatásukat arról, hogy valójában milyen baja lehet a növényeimnek a járdára, útra szórt sótól?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

Általánosan bevett szokásnak tekinthető, hogy a járdára ráfagyott esőt, havat, sóval szórják le, ezzel akadályozva meg annak csúszósságát. Házi körülmények között gyakran egyszerű konyhasóval, de akár hamuval, műtrágyával egyaránt szokták kezelni az ilyen felületeket. A sónak számos közvetett és közvetlen hatása lehet a kerti növényekre vonatkozóan, mely miatt érdemes lehet síkosság-mentesítés céljából egyéb, ugyanolyan hatással rendelkező anyagokat választani.

A közvetlenül sóval érintkező növényeken akár égési sérülések is kialakulhatnak, felületük megbarnulhat. A nagy mennyiségű, talajba bejutó sónak más következményei is vannak, a talaj magas sótartalma révén ugyanis mészhiánybetegség tünetei alakulhatnak ki a növényeken. Az ionantagonizus miatt létrejövő kalciumhiány a növényeken többféle módon is megmutatkozhat, de főként haragoszöld levelek, barnuló gyökérzet, ízközrövidülés, szárvékonyodás tartoznak a leggyakrabban előforduló tünetek közé. Szélsőséges esetben a növények hajtásainak későbbi megjelenése, kondíciójának romlása, a levélszél barnulásával kezdődő felkopaszodása, majd pusztulása is bekövetkezhet.

Emellett azt is fontos tudnunk, hogy a növények sóval szembeni érzékenysége is eltérőnek tekinthető. Gyümölcsfáink, a szilva kivételével mind érzékenyen reagálnak a talaj magas sótartalmára, hasonlóan a rózsa és tujafélékhez. Sóra nem mondható érzékenynek a növényfajok közül pl. a fagyal, a nyárfa és a pálmák sem. A növény faja mellett pedig  a növény kondíciója, egészségügyi állapota ugyancsak meghatározza a különböző behatásokkal szembeni érzékenységet, a növényből kiváltott reakciókat.

A sózásból adódó negatívumok elkerülése érdekében ajánlatos a járófelületek síkosságát más, sót nem tartalmazó anyagokkal megelőzni. Jó szolgálatot tesz a kazánban keletkező fahamu kiszórása, de a faforgács, homok, aprókavics, egyaránt ugyanolyan célból is felhasználhatók. A kereskedelemben továbbá egyre nagyobb választékban kaphatók különböző síkosság-mentesítő keverékek is, melyek környezetkímélő anyagokból készülnek.

Kiemelt kép: Pixabay

Tartósítás konzervek és hűtőberendezések nélkül

2021. március 27. 13:13

Az élelmiszer tartósításának a kialakulása egyidősnek tekinthető az emberiség történetével. Hagyományos értelemben véve az „ősi” tartósító eljárások közé sorolhatjuk a szárítást, az aszalást, a besűrítést, a füstölést, a sózást, a savanyítást, az erjesztést vagy akár a természetes hűtést is.

Elárulunk egy titkot: ízesebbé válik a kávé, ha egy picit megsózza

2023. december 12. 07:10

A sós kávé fogyasztásának történelmi hagyományai és tudományos magyarázata is van.