Mi ez az újabb betegség a szőlő fürtjén és bogyóján?

Mi ez az újabb betegség a szőlő fürtjén és bogyóján?

Agrofórum Online

K. János kérdése: A szőlőm fürtjein és bogyóin egy számomra ismeretlen elváltozást figyeltem meg. Mi lehet ez az újabb betegség?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

Ez a szőlő fakórothadás betegsége, nem újkeletű, az utóbbi időben többször előfordult hazánkban is. Ez évben a feketerothadás betegség van az érdeklődés középpontjában, de többen észlelik, hogy a fakórothadás is újból gondot jelent. A kórokozó elsőként Svájcban már 1798-ban károsította a szőlőt. 1891-ben Magyarországon is bizonyították előfordulását. A XX. század elején az egyik leggyakoribb, legveszélyesebb, a termés ötödét elpusztító betegségnek tartották.

Fakórothadás kártétele jégverések után jelentős lehet. A talajban akár 10 évig is fennmaradó kórokozó, csapadékos, párás időben elsősorban sérüléseken keresztül a szőlő minden részét megfertőzheti. A tüneteit elsősorban a bogyón figyelhetjük meg, de a levélen is megtalálható. Az első és másodrendű erek mentén 3-4 cm hosszú, 1-1,5 cm széles szabálytalan alakú foltokban a levélszövet barnára színeződik elhal, és ezekben a szövetekben fejlődnek ki a kórokozó sötétbarna termőtestei (piknídiumok).

Fakórothadás piknídiumai a levélen

A hajtások megbetegedése gyakoribb. A noduszoknál (csomóknál) kezdetben kicsi foltok képződnek, amelyek lassan az egész ízközre kiterjednek. A beteg ízközök elvékonyodnak.

A szőlő fakórothadása mechanikai sérüléseken keresztül 20-25 °C-on könnyen fertőz. Ezért károsítása jégverés és csonkázás után nagyon veszélyes, de a csírázó konídiumok az ép bőszöveten is bejutnak a növénybe. Legtöbbszőr az érni kezdő bogyókat támadja meg a betegség. A gomba csak nagy melegben és nedves levegőben képes kifejlődni. A bogyón a fertőzés általában a kocsány felől indul. A fertőzés után a tünetek aránylag rövid idő múlva jelennek meg, a fakórothadásra kedvező időjárás esetén 8 nap múlva.

A fehér fajták bogyói a fertőzés hatására fakósárgára, a vörös fajták bogyói fakóbarnára színeződnek. Nagyon jellegzetes tünete a kocsány felőli részen a szivárványos bogyó.

Szivárványos bogyó

A fertőzött bogyó fakó színű lesz és a bogyó héja, nagyon apró, sűrű szemölcsöktől érdes (a gomba piknidiumai) lesz.

A fakórothadás ellen réztartalmú szerek hatástalanok! E betegség ellen használhatók például a folpet, kaptán, klórtalonil, pirimetanil hatóanyagú készítmények. Jégverést követően legfeljebb 12-18 órán belül el kell végezni a növényvédő szeres kezelést.

ID DAVID életérzés a szőlőkbe, gyümölcsösökbe kizárólag a Vektor kínálatából! - Egy termékcsalád, melyért hálásak lesznek növényei!

2019. augusztus 12. 10:42

Az Industrias David egy spanyol vállalkozás, akik évtizedek óta gépeket gyártanak szőlőkbe és gyümölcsösökbe. Felmerül a kérdés, hogy ebben mi a különleges, hisz ezt sok más gyártó vállalat is megteszi?

Két héttel korábban kezdődik a szüret az egri és a mátrai borvidéken

2018. augusztus 1. 13:54

A mátrai borvidéken az idén nem emelkednek az árak, kilónként, fajtától és minőségtől függően, 80-120 forintért vásárolják majd a szőlőt. Az egri borvidéken minden szőlőnél 5-6 százalékos emelkedés várható.

Inváziós kártevők: Eperfa-pajzstetű

2019. június 9. 08:37

Az eperfa-pajzstetű (Pseudaulacaspis pentagona) az egyik legfontosabb kártevő pajzstetű faj világszerte.