Mi fertőzi a rózsákat?

Mi fertőzi a rózsákat?

Agrofórum Online

Z. Ilona kérdése: Egyik rózsabokrom levelein sárga rajzolatok, cikk-cakkos vonalak láthatók. Mi okozza és megfertőzheti a többi rózsámat is?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Szerencsére nem gyakori, bár ismert betegségről a rózsamozaikról van szó. A Prunus necrotic ringspot virus (PNRSV) és az Arabis mosaic virus (ArMV) fertőzése együtt és külön is okozza, okozhatja a betegséget. A PNRV a Prunus nemzetségbe tartozó gyümölcsfákat és valamennyi rózsafélét is fertőzi. Vírusok fő terjedési módjai a következők: fertőzött szaporító anyaggal oltással, szemzéssel, mechanikai úton és talajban élő fonálférgekkel.

A betegség tünetei feltűnőek: rózsatő levelein jellegzetes sárga színű különböző – gyűrűk, kör alakú foltok, ér vonalát követő szalagos vonalak, cikk-cakkos – rajzolatok jelennek meg. gyakori a mozaikosság is, amikor a zöld és sárga elmosódott szélű kis foltok vegyesen fordulnak elő. A színelváltozást a levelek alakváltozása is kíséri, levelek felülete húzott, ráncos, gyakran kanalas, és az egészséges levéllemeznél vastagabbá, illetve keményebbé válnak. A fertőzött tő virágai apróbbak, kevesebb hajtást fejlesztenek, és azok gyengék. Mindezt korai lombhullás követi.

A vírusfertőzésnél a vírusok a sejtekben élnek, a tő minden részébe szétterjednek, tehát a tünetes hajtások levágásával, eltávolításával nem lehet ellene védekezni. A fertőzöttségét a tő élete végéig megtartja, a növényt kigyógyítani, mentesíteni nem tudjuk.

A vírusok elleni védekezés egyetlen hatékony módja a megelőzés. Megbízható helyről szerezzük be a rózsa oltványokat, ahol a vírusmentességet garantálják. A fertőzött, az ismertetett tüneteket mutató tövet mielőbb távolítsuk el a területről, ezzel a tovább terjedését meg tudjuk akadályozni. Metszésnél a metszőollót rendszeresen fertőtlenítsük, mert az ollóra tapadt vírusfertőzött növényi nedvvel a vírus szétterjeszthető, az egészséges tövek megfertőzhetők. Fém vágó eszközök fertőtlenítésére a Hypo 5-szörös hígított oldata megfelelő. Rózsán gyakran károsító levéltetvek ellen rendszeresen permetezzünk!

Mely csigafajok nem tesznek kárt a kertünkben?

2018. május 4. 05:00

Nagy robajjal érkezett idén a meleg tavasz. Számítanunk kell kertünkben számos kártevő megjelenésére, így a csigákra is – nem árt felkészülni a védekezésre ellenük.

Ház, táj Képgaléria

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

A Magyar Díszkertészek Szövetsége is elismert szakmaközi szervezet lett

2018. december 8. 16:33

Szakmaközi szervezet címet az az ágazati szervezet kaphat, amely egyaránt képviseli a termelők, kereskedők és feldolgozók érdekeit, és ezen szereplők többségét a tagjai között tudhatja.

Évelő dísznövények ültetésének és gondozásának alapszabályai

2019. január 23. 04:37

Az évelő dísznövényeket a türelmetlen, de dolgos kertész hálás barátainak is nevezik: a kiültetésüket követő néhány hónap alatt már színpompás, egészséges állományt képezhetnek. Ehhez viszont körültekintő helyválasztás és hosszú hónapok kitartó gondozása, védelme szükséges. Lássuk, milyen körülményekre figyeljünk, hogy egészséges évelő dísznövények díszítsék a kertünket!