Mi fertőzte meg a tulipánfát?

Mi fertőzte meg a tulipánfát?

Agrofórum Online

Tisztelt Dr. Némethy Zsuzsanna! Tavaly ősszel ültetett amerikai tulipánfánk levelein a melléklet képen látható elváltozások kezdődnek. Teendőimet tartalmazó válaszát köszönöm. Jó egészséget kívánok! P. Tibor dr.

Aki válaszol:

Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Kérdező!

A tulipán fának (Liriodendron tulipifera) a csatolt képen látható tüneteihez  hasonlóval még nem találkoztam és a nemzetközi irodalamat áttekintve sem találtam támpontokat.

Hasonló tüneteket okozhatnak vírusfertőzések – erek mentén sárgás színű, elmosódott szélű elszíneződések -, vagy valamilyen szívó kártevők. A tulipánfának  USA-ban gyakori kártevője a pajzstetű, speciális faj, ami csak ezek a fafajon él. Annak vándorló alakjai szívogatásukkal okozhatnak a képen látottakhoz hasonló elváltozásokat. A leveleken pajzstetű nem látszik.

Arra kérem, ennek a kártevőnek a kizárása érdekében, a fa törzsét, fás részeit kézi nagyítóval nézzék végig, a pajzstetű kezdetben zöldes, később barna színű, kiemelkedő, közel gömb alakú, előfordulhatnak szorosan egymás mellett zárt telepekben. Méretük 1-2 mm körüli, már elég jól észlelhető. A pajzsos alak nem mozog, olyan , mint egy szemölcs, de a pajzs alól kikelő lárvák már másznak, mozoghatnak megfigyelésük alatt. Sajnos nem ritka, hogy előnevelt fákon kéretlen kártevők is meghúzódnak.

Védekezési javaslatot csak akkor tudok adni, ha megerősítik vagy kizárják a pajzstetű jelenlétét. A fáról még szeretnék információkat kapni: faiskolából  származik-e a fa, konténeres fáról van-e szó, hogyan gondozzák, milyen gyakran és milyen módon öntözik, tavasszal nem volt levéltetűvel fertőzött?

Mi károsítja a várostűrő ostorfát?

2019. szeptember 14. 07:36

D. Melinda kérdése: A kertünkben álló ostorfa levelein furcsa dudorokat vettem észre. Mi károsíthatja a fa leveleit?

Mikor lehet szamócát telepíteni?

2018. június 28. 07:22

F. Ferenc kérdése: földieper felől érdeklődnék. Pontosan a termesztése érdekelne, tudom többféle lehetőség van. Az évelő vagy a folyton termő érdekelne. Próbálkoztam magvetésével többféleképp, de nem kelt ki, pedig gazdaboltban vettem. S palántát is néztem. Melyik időszak megfelelő az ültetésre vagy palántázásra? S magról lehet-e?

Mire figyeljünk a leander teleltetése során növényvédelmi szempontból?

2019. október 18. 04:36

N. Blanka kérdése: Leandereim teleltetése során mire kell kiemelten odafigyelnem növényvédelmi szempontból?

Hogyan irthatnám ki az aszatot és az apró szulákot?  

2023. július 9. 04:37

Hogyan irthatnám ki a zöldségeskertemben található rengeteg aszatot és apró szulákot?