Mit tehetünk a kertet elárasztó nyírbodobácsok ellen?

Mit tehetünk a kertet elárasztó nyírbodobácsok ellen?

Agrofórum Online

A kertünket megtámadta töménytelen apró bogár. Egy része úgy néz ki, mintha légy lenne, de olyan büdösek, mint a poloska. Eddig is volt már poloska a kertünkben, de azok nem így néztek ki. Küldök képeket. Először a nyírfán jelentek meg, ilyet még soha nem tapasztaltunk. 4 nagy nyírfánk van, azokról most szétszéledtek. Mindenhol megtalálhatók: a falon, a virágokon, a növényeken. Reménytelennek látom a helyzetet. Mit tehetnék mégis? Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Kérdező!

A leírás és a képek alapján nagy valószínűséggel az okozott kellemetlenségért a nyírbodobács (Kleidocerys resedae) tehető felelőssé. Európában, Észak-Ázsiában és Észak-Amerikában is megtalálható általánosan előforduló fajnak számít. A nyírbodobács testhossza kb. 4,5-5,5 mm, teste rozsdaszínű, elülső szárnyai mintázottak, de nagyobb részt átlátszók. Alaposan szemügyre véve, három-négy fekete pontból álló sorozatot is láthatunk a szárnyon ott, ahol a szárnyak hártyás része találkozik a vastagabb területtel. A szárnyak hosszúak, túlnyúlnak a hasi részen.

Apró bogarak a virágokon (fotó: a kérdező felvétele)

A nyírbodobács erős, kellemetlen szagot is képes árasztani, melyet főként összenyomása után érezhetünk. Telelésük általában védett helyeken, például barkákon, lehullott levelek alatt, épületek környékén zajlik imágó alakban. Kifejlett egyedeik tavasszal, kb. májusban kezdik meg párosodásukat és tojásokat raknak, majd a hozzájuk hasonló kinézetű, fejlődő nimfák nyár végére válnak imágóvá. Hazánkban nincsenek információk évenkénti nemzedékeinek számáról, de külföldi adatok alapján évi egy nemzedékre lehet következtetni.

Bodobácsok a nyírfán (fotó: a kérdező felvétele)

Megjelenésük gyakori a nyírfákon, főként augusztusban és szeptemberben láthatók ott nagy számban, de azáleákon, rhododendronokon és más növényeken is megtalálhatók. Táplálékuknak a magvak szolgálnak, ezért általában a barkákon találhatók meg, ezzel azonban a fa növekedésében problémát nem okoznak. Napsütéses és meleg őszi napokon az épületek oldalán is gyakran feltűnnek, valamint a teraszok kellemetlen vendégei is lehetnek.

Az épületekbe rendszerint nem vonulnak be telelési céllal, de nagy egyedszám esetében egy-két egyedük akár a házban is előfordulhat. A hideg időjárás beköszöntével maguktól is eltűnnek, telelni mennek. Kárt ugyan nem okoznak, de kellemetlen szaguk és jelenlétük zavaró lehet. A fűnyírás során, ahol a barkák nagy számban estek le a talajra, szaguk gyakran erősen érzékelhető. Házikerti felhasználásra, díszfák esetében engedélyezett a deltametrin hatóanyag, mely a bodobácsok ellen is hatékony. Erős jelenlétük és zavaró hatásuk miatt akár permetezéssel is gyéríthetők, viszont kártételük nem ad okot a kémiai beavatkozásra.

Kiemelt kép: Pixabay

Mitől vannak a foltok az ostorfa levelein?

2020. október 15. 11:27

A leveleken kezdetben erek által határolt szögletes sárga foltok vannak, a foltokat „zöld tenger” veszi körül, ezért is nevezik „zöld tenger sárga szigeteinek” ezt a vírusbetegséget.

Milyen kártevő van az almafámon, hogyan tudok tőlük megszabadulni?

2020. július 31. 07:20

Almafámon fehér, vatta szerű telepek jelentek meg a friss hajtásokon. Milyen károsító lehet ez és hogy kell védekeznem ellene?

Milyen betegsége lehet a mézgás törzsű őszibarackfának?

2023. október 28. 04:39

Milyen betegsége lehet a mézgás törzsű barackfának? Fotót küldök a problémáról. Ki kell vágni a fát?"

Milyen növényi rész keveredett a fagyasztott zöldbabba? Mérgező lehet?

2023. február 3. 04:37

Fagyasztott zöldbabban a képen látható idegen növényi részt találtam. Milyen növényé? Mérgező lehet?