Mi okozhatja a borsó töveinek sárgulását, satnyulását?

Agrofórum Online

Borsónövényeim között sok sárguló tő jelent meg, ezek satnyák, mielőtt teremnének kipusztulnak. Mi okozhatja betegségüket, meg tudom előzni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Olyan kérdést tett fel, amire biztos választ nehéz adni. Akkor szokott egy növény elsárgulni, ha nem kap vizet, ezzel együtt tápanyagot, ezért szomjazik, éhezik. Ilyen helyzet előállhat száraz, alacsony víztartalmú talajban, vagy ha a borsónövénynek megsérül a gyökérzete, szára, ami meggátolja a vízfelvételt és annak továbbszállítását.

Több olyan kórokozó is kiválthatja az említett helyzetet kísérő tünetegyüttest, melyek talajban élnek, talajlakók, és onnan fertőzik meg a benne élő növények gyökérzetét, szártövét. Például a Phytium, a Phytophthora és Fusarium gombanemzetség tagjai. Tüneteik nagyon hasonlóak, azonosításuk, különösen nem szakemberek részére, bizonytalan kimenetelű. Talajlakó gombák fertőzése ellen csak megelőzéssel lehet, érdemes védekezni. A talajlakó gombák felszaporodásukhoz hosszú ideig igénylik az adott talajban a gazdanövényük jelenlétét, nem egy évig, hanem több évig ugyanannak a növénynek azonos táblában való termesztését.

Fuzáriumos hervadás az edénynyaláb elszíneződéséről ismerhető fel
Fuzáriumos hervadás az edénynyaláb elszíneződéséről ismerhető fel

A Pythium gomba polifág, a talajból szikleveles korig fertőzi a növényt a gyökérnyaknál. Fokozott nedvesség, túlöntözés kedvez a fertőzés kialakulásának. Gyökérelhalást, növények sárgulását és pusztulásukat okozhatják talajban élő Phytophthora gombafajok is.

Ismert és gyakori a borsó fuzáriumos tőhervadása, János-napi betegsége (Fusarium oxysporum f. sp. pisi). Virágzástól hüvelyképződés alatt megjelenő betegség, az alsótól felfelé haladó sárguló levelekről, majd a teljes növény elhalásáról, elszáradásáról ismerhető fel. A beteg növény szára belül gyűrű alakban barnán elszíneződött. A beteg növény lankad, levelei sodródnak, majd halványulnak, hervadnak, a tő sárgulva elhal. A kórokozó a párás, meleg időjárást kedveli, hőmérsékleti optimuma is magas, 26-28 °C. A talajban fennmaradó szaporítóképletei több évig fertőzőképesek maradnak.

Fuzáriumos hervadás fogékony (balra) és ellenálló fajtánál (jobbra)
Fuzáriumos hervadás fogékony (balra) és ellenálló fajtánál (jobbra)

A talajból fertőző kórokozók ellen a vetésváltással lehet védekezni, 3-6 évig ajánlott más, nem hüvelyes növény termesztése a fertőzött táblában, ágyásban. Erre házikertekben is figyelni kell és betartani érdemes! Eredményes lehet a fuzárium rezisztens fajták termesztése, már több fajta rendelkezik ezzel az előnyös tulajdonsággal. Vetőmag vásárlásánál ezt az értékes tulajdonságot is keressük!

A talajban lakó kórokozók ellen kereskedelmi forgalomban kaphatók biológiai hatóanyagú védekező szerek, a kórokozók antagonistáit tartalmazzák, és vegyszermentesen hatástalanítják a súlyos kárt okozó gombákat. Ilyenek a Trichoderma harzianum vagy T. asperellum hatóanyagú Trianum G, valamint a T 34 nevű készítmények. Kis kiszerelésben pedig a Pythium oligandrum tartalmú Polyversum használatát javaslom a sárgulást okozó betegségek megelőzésére talajba dolgozva, minden esetben megelőző jelleggel.

Kiemelt kép: Pixabay

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

2019. június 19. 04:47

Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak már bábozódnak, egyre több a gabonaszipoly a kalászokon, de gyakori a gabonapoloska is.

Mi károsíthatja az érőfélben lévő borsókat a hüvelyben?

2022. június 9. 04:36

Kérem szépen tájékoztatásukat a borsó kártevőivel kapcsolatban! Mi károsíthatja a borsószemeket a hüvelyben?

Már tömegesen szaporodnak a molytetvek

2019. június 18. 08:37

A borsót most az akácmoly és a borsómoly veszélyezteti, még a zöldborsó állományokban is, a termés megrágásával.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.