Sajnos már a második évben ehetetlenné vált a Clapp kedveltje körténk, pedig az előző években gyönyörű szép, hibátlan termése volt. Olyan mértékben kövecsessé vált, hogy csak kidobálni lehet őket. Gondolom, ha vírus lenne, akkor eddig sem lett volna szép a termése. Nem tudom az okát kideríteni. Mi lehet a probléma hátterében?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A körte termésének kövecsességét a gyümölcshúsban előforduló kősejtek okozzák, melyek túlzott előfordulás esetében a minőséget nagymértékben rontják. Jellemző, hogy a kősejtek legnagyobb arányban a magház körüli részen halmozódnak fel, mely által a termés megkeményedik és rágóssá válik. Ennek oka egyrészt lehet fajtatulajdonság is, de más tényezők is befolyásolják kialakulását, illetve akár valamilyen összetettebb probléma is állhat megjelenése hátterében. A fajták közül főként a téli fajták hajlamosak kövecsességre, így gyakori jelenség pl. a Hardenpont téli vajkörte és a Téli esperes esetében.
Csakugyan vírusos megbetegedés is okozhatja kialakulását, de abban az esetben nemcsak gyümölcstünetek alakulnak ki. A vírus jelenlétét jelzi továbbá a levélen, azok érközei között kialakuló sárgászöld foltok egyaránt. A fás részeken a fertőzöttség pedig kéregpusztulás formájában mutatkozik meg, valamint a fák fagyérzékenysége is fokozódik. Amellett, hogy a vírussal fertőzött fák termése kövecsessé válik, a gyümölcsök torzulása is megfigyelhető. Abban az esetben, ha a kövecsesség az egyetlen jelentkező tünet, valamely más kiváltó okra kell gondolnunk.
A kövecsesség mértékét a gyümölcsök mérete is befolyásolja, ugyanis minél kisebb egy gyümölcs, annál nagyobb a kősejttartalma. A nagyobb terméssel rendelkező fajták ezáltal tehát kevesebb kősejtet is tartalmaznak, valamint a termesztéstechnológia során a gyümölcsök növekedését szükséges elősegítenünk. A Clapp kedveltje elvileg szárazabb termőhelyen is megterem, viszont a szélsőséges aszályos időszakban nem árt öntözéséről gondoskodnunk, hiszen szárazabb évjáratokban a kősejtek képződése nagyobb mértékű. A fajtaválasztás és a fajtaspecifikus termőhely kiválasztása mellett a növény jó kondícióját a megfelelő tápanyagok utánpótlásával érhetjük el. A körte kövecsességét kiválthatja még ezek mellett a talaj magas mésztartalma, vagy nem optimális víztartalma, a termések jég általi sérülése és betegségek pl. a varasodás egyaránt.