Mi okozza az alma keserűfoltosságát?

Mi okozza az alma keserűfoltosságát?

Agrofórum Online

K. Sándor kérdése: Azt szeretném kérdezni, hogy a képen látható alma betegség -keserűfoltosság - milyen növényvédelmi kezeléssel előzhető meg? Már több éve problémát jelent. Segítségét előre is köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Tisztelt Olvasó!

Az alma keserűfoltosságát nem növényi kártevő (vírus, baktérium, gomba, állati kártevő) okozza, hanem az alma tápanyagellátási gondja idézi elő.  Ezért növényvédelmi kezelésről jelen esetben csak tágabb értelemben beszélhetünk, mert nemcsak növényvédőszerrel, hanem tápanyagokkal is védhetjük a növények egészségét, így az almafa termését is.

Az alma keserűfoltosságát (sztippesedést) kalciumhiány okozza, ez élettani rendellenesség, mely csökkenti az alma minőségét. A tápanyag-ellátásnak kiegyensúlyozottnak kell lenni, ügyelni kell arra, hogy elegendő mennyiségű kalcium álljon rendelkezésre a megfelelő időszakban, figyelembe véve a kalcium más tápelemekkel való kapcsolatát is. A talaj tápanyagellátása fontos, de levéltrágyázással (lombtrágyázással) kell segíteni, hogy elegendő mennyiségű kalcium kerüljön a gyümölcsbe. Minél nagyobb a lombtrágyázással kijuttatott kalcium mennyiség, annál jobb lesz a gyümölcs minősége. Fontos, hogy a lombtrágyázást szükség esetén a szüretig folytassuk.

A keserűfoltosság szempontjából fontos, hogy a termés tisztulásutáni intenzív növekedési időszakban az alma ültetvényben jó kalcium ellátottság legyen. Ezt többféleképen érhetjük el, de leghatékonyabb a levéltrágyázás kalcium tartalmú (pl. kalcium-klorid, kalcium-nitrát) tápoldattal. A kalcium termésbe történő beépülését gátló főbb tényezők: nagy ammónia-ion koncentráció a talajban, páratelt levegő, túlzott kálium és magnézium ellátottság, erős metszésből, túlzott nitrogénellátottságból vagy egyéb okból eredő erős hajtásnövekedés, aránytalanul nagy a levélfelület a terméshez viszonyítva. Ezeket figyelembe véve ajánlott: – az ammónium tartalmú műtrágyákat kerülni, helyette kalciumnitrátot használni; – a termés- tisztulás után legalább két alakalommal kalcium levéltrágyázást végezni; – nedves, párás időjárási körülmények között feltétlen ajánlott a vegetáció alatt a többszöri kalcium levéltrágyázás, kerülni kell a korai szüretet.

Javasolt, hogy vas és cink mikroelemek is legyenek a levéltrágyában. A talaj meszezése is segíthet a keserűfoltosság elkerülésében, de nem jelent tökéletes megoldást, mert jó mész- ellátottságú talajokon is előfordulhat a keserűfoltosság az almatermésen.

Szőlő: látványosan elszaporodott a filoxéra

2018. július 19. 08:18

Gyümölcsöseinkben egymás után érnek a fák termései. Ennek ellenére nem lehet megszakítani a betegségek és a kártevők elleni védelmet.

Sok lesz az alma, ha így metszik meg a fát - Az alma szakszerű metszése (I. rész - karcsú orsó)

2019. március 21. 08:39

A termőkorú almafákon a termőrészekkel jól berakódott két-három éves termőgallyak a legértékesebbek.

Gyümölcs Videó

Csökkent tavaly az olasz gyümölcs kivitel

2019. május 8. 09:37

Az olasz friss gyümölcsök mennyisége tavaly az ország minden fő exportpiacán esett, de a legnagyobb mértékben Spanyolországban, ahova 30 százalékkal tudtak kevesebbet szállítani, mint a megelőző évben.

Minden növény veszélyben: rajzik a cserebogár!

2019. április 15. 07:19

A naspolya kivételével már minden gyümölcstermő növény kivirágzott, a szilva már elhullajtotta szirmait, a kajszin körömnyi méretű terméskezdemények vannak, már ahol a fagy nem tizedelte meg virágzás idején.