Mi rághatta meg a fügebokor leveleit?

Mi rághatta meg a fügebokor leveleit?

Agrofórum Online

Idén tavasszal elültettünk a kertben egy fügefát, nagyon szépen fejlődött, de 2 hete a levelek szélei elkezdtek feketedni, a felső leveleket meg, úgy tűnik, megrágta valami. Kérdésem, hogy mi okozhatja ezt, és hogyan védekezhetnénk ellene?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

Az idei tavaszi ültetésű füge és más fás növény esetében, ez a szezon a gyökérképződés, az új gyökerek talajba növése, behálózása jegyében telik. Amíg ez nem történik meg, a fa úgy él, mintha csak a korábbi cserepében vagy a konténerében lenne. Ezt a folyamatot erősen támogatni kell. A gyökerek fejlődése egyenletesen nedves talajban harmonikus, ha a föld nem forrósodott fel. Bár idén viszonylag sok eső esett, de nem egyenletesen, a nedves időszakokat igen forró, száraz időszakok követték, amihez a fiatal növény még nem volt hozzászokva. Mint tudja, a növények a talajból a vízzel együtt veszik fel oldott formában a tápanyagokat is. Ez a felszívás viszont száraz talajból lassú, vagy nem is történik meg. Tehát előfordulhat, hogy van elegendő tápanyag a talajban, de víz hiányában nem jut hozzá a növény.

Fügelevelek rágása és a levélszél feketedése (fotó: a kérdező felvétele)

A levelek szélének és csúcsának sötét színű elváltozása általában káliumhiányt jelez. Már az idei vegetációt nem nagyon tudja megtámogatni tápanyaggal, legfeljebb lombpermetezés formájában. Káliumtartalmú folyékony műtrágyával – lombpermetezéssel – azonnal pótolni tudja a káliumhiányt, ami segíti a hajtások fásodási, érési folyamatát, valamint fokozza a télállóságát is. Télen, tél végén viszont talajba juttatott szerves trágyával vagy komplex műtrágyával töltsék fel a bokor alatti talajt a következő évre.

Bár a füge nem kifejezetten vízigényes növény, az első 2-3 évben, amíg a gyökérrendszere nem fejlődik ki, május végétől augusztus végéig kiegészítő öntözésre szorul száraz időjárás esetén.

Füge-levélmoly lárva

A rágási nyomok a leveleken a füge-levélmoly (Choreutis nemorana) lárváinak jelenlétét jelzik. Évente 2 nemzedéke fejlődik, melegigényes rovar, júniustól szeptember végéig számíthatunk a lárvák jelenlétére és rágási kártételére. A megküldött képen az úgynevezett „ablakos” rágás látszik. A lárvák a bőrszövetet rágják le, de csak az egyik oldalon, a másik oldali bőrszövet a levélen marad. Rágásaik nem nagy felületűek, de felszaporodásukkor sok apró, szabálytalan folt marad táplálkozásuk után. A lárvák a leveleken bábozódnak, fehér szövedékkel vonják be testüket, és azzal rögzítik is a levélhez magukat.

A fügemoly lárváinak egyedszáma változó, általában nem tekintik fontos, jelentős kártevőnek, de helyenként és alkalmanként felszaporodik. Intenzíven nevelt fügetöveknél súlyos rágási kártételét tapasztaltam. Az első, nyár eleji lárváit érdemes összegyűjteni, fiatal, még kis növényeknél ez lehetséges, mivel a bokor jól áttekinthető, a levelekről könnyen eltávolíthatók hernyói. Ha nem szaporodik fel az első nemzedéke, a második nemzedék károsítása sem lesz jelentős. Dipel (Bacillus thuringiensis) biológiai rovarölő szer használatát javaslom, ha beavatkozás válik szükségessé.

Kedvezőtlen klímaviszonyok miatt jelentkező hiánytünetek

2020. április 16. 06:36

Az asszimilációra ható környezeti tényezők (kevés van, ami nincs rá közvetlen hatással) a tápanyagfelvételt is kisebb-nagyobb mértékben, jól látható tünetekkel, vagy kevésbé észlelhető elváltozásokkal befolyásolják.

Milyen anyagok lennének szükségesek a tuják öntözővízébe?

2023. július 28. 04:39

Több száz tujám van, jó állapotban, keserűsó oldattal is öntözöm őket. Van egy professzionális öntözőrendszerem, amihez van egy szabályozható tápanyagadagoló is. Mindig öntöztem a tujákat, de idén változtattam a módszeren: minden egyes tő teljes lombját lefürdetem, az öntözővízbe Ferticare-t és keserűsót adagolok, ez volt a gyakorlat. Kérdésem: a fürdető- és öntözővízbe milyen anyagok lennének megfelelőek, és lehet-e ahhoz rovarölő szert keverni?

Olajos növények tápanyag-utánpótlása

2018. február 26. 09:52

A kéntrágyázás fontosságát jelzi az a tény, hogy a növények által a vegetációs időszakban a talajból felvett kén mennyisége alig marad el a foszforétól.

Füvesítési kisokos – telepítsünk gyepszőnyeget!

2021. október 31. 06:36

Mik az előnyei a gyepszőnyegnek? Hogyan kell előkészítenünk hozzá a kertet? Milyen kiegészítő munkálatokkal jár a gyepszőnyeg-telepítés a fűmagvetéshez képest? Mennyi idő múlva használhatjuk teljes körűen a területet?