Miért barnulnak meg, majd halnak el az almafa bimbói?

Miért barnulnak meg, majd halnak el az almafa bimbói?

Agrofórum Online

Fiatal, 4 éves korai almafámon sok olyan virágbimbót találtam, amik nem nyíltak ki, barnán elhaltak. Már tavaly is voltak ilyenek, idén viszont sokkal több van. Mi okozza ezt a betegséget?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Mindjárt az elején szeretném leszögezni, hogy ez nem egy betegség, ezt a kártételt egy apró ormányosbogár-féle, a bimbólikasztó bogár (Anthonomus pomorum) okozza. A díszalma-fajtákon is előfordul, és hasonló kártételt okozhat a körte és birsalma virágzatában is. Elsősorban olyan fáknál jelent erős kártételt, melyeket nem vagy ritkán kezelnek, valamint erdős területek közelében. Előfordulása lehet foltszerű, és egyes években tömeges 50-60%-os kártételével is találkozhatunk.

A kifejlett bimbólikasztó bogarak telelnek a fákon, téli pauzájuk kora tavaszi felmelegedéskor, 5-6 °C középhőmérsékletnél szakad meg, akkor jelennek meg a bogarak, a fákon mozognak, párosodnak, ezt követően hamarosan a virágrügyekbe helyezik petéiket. A legkorábbi és legnagyobb virágrügyeket választják ki erre a célra. Több fajta almafa közül a korai fajtákat részesítik előnyben. A bogarak 3-5 mm nagyságúak, barna színűek, szárnyfedőiken V alakú, világosabb, haránt alakú csík látható. Színük meglehetősen beleolvad a fakérgek barna színébe, nehezen vehetők észre.

Bimbólikasztó bogár kártétele
Bimbólikasztó bogár kártétele (Fotó: a szerző felvétele)

A bogarak jelenlétéről a korona kopogtatásos, ütögetéses módszerével győződhetünk meg. Az ormányosbogarakra jellemző tulajdonság, hogy a tartózkodási helyük hirtelen megmozdulására, rezgésére mozdulatlanokká válnak és levetik magukat a növényről. Ezt a tulajdonságukat jelenlétük bizonyítására, az egyedszámuk felmérésére, valamint védekezési célú gyérítésére is fel lehet használni. Az erős, impulzusszerű ütögetés előtt a korona alatti talajfelszínre egyszínű, világos fóliát javasolt teríteni, amire az apró bogarak lehullanak, ott rövid ideig mozdulatlanok maradnak. Ezalatt a bogarakat össze lehet gyűjteni, számukat felmérni. A kopogtatásos módszert rovarászok régóta alkalmazzák lombkoronában élő rovarfauna-vizsgálatokhoz, melyek során nagyméretű esernyőben fogják fel a lehulló rovarokat.

Bimbólikasztó bogár kifejlett alakja
Bimbólikasztó bogár kifejlett alakja

A rozsdás golyónak kinéző fertőzött almavirág belül üreges, abban fejlődik, táplálkozik a bogár apró, vajszínű, lábatlan lárvája, mely hamarosan bábbá alakul, a kifejlődött bogár kirágja magát, és a fa alatti talajba húzódik rövid időre. Nyár végén vonul végleges telelőhelyére a fa kéreg alatti repedéseibe.

Védekezni a bimbólikasztó bogár ellen a kora tavaszi időszakban, a peterakásuk idején hatékony, bármelyik kontakt hatású piretroid hatóanyagú rovarölő szerrel lehetséges. Közülük jelenleg a Decis, Kaiso, Karate, Lambdex extra szerek engedélyezettek almában, melyek méhekre mérsékelten veszélyesek. Ezért a már virágzó fáknál csak és KIZÁRÓLAG MÉHKÍMÉLŐ technológiával szabad felhasználni azokat, a csillagászati este után és 23 óra között lehet a permetezést kivitelezni. Fiatal, néhány éves alma- és körtefánál házikertben a fakorona ismételve végzett kopogtatásos módszerével a bimbólikasztó bogár populációja érdemben csökkenthető, egyszerű és vegyszermentes megoldás. Ne felejtse el előtte a talaj felszínét leteríteni a lepotyogott bogarak hatékony összegyűjtéséhez!

Kiemelt kép: a szerző felvétele

Megmetszhetem télen az almafáimat?

2020. november 26. 15:18

A télen, tél végén végzett metszés kiválóan alkalmas a termőrészek ifjítására és regenerálására.

Az almafa szakszerű metszése II. rész

2021. március 15. 07:41

Mi az a termőkaros orsó forma?

Alig hajtottak ki az almafák. Mi okozhatja a problémát?

2022. június 2. 04:36

Almafáimmal vannak gondok, nehezen hajtottak ki tavasszal. 4 almafám van a kertben és mindegyik hasonló módon viselkedik. A megküldött képek alapján remélem, kapok segítséget.

Miért nem hozott virágokat az almafa?

2022. április 19. 04:36

Nyolcéves almafámon csak egyetlen virágbog van. Igaz, tavaly jégeső károsította az almafát, megsérültek az almák is. Okozhatta ez, hogy emiatt nem hozott virágot?