Megmetszhetem télen az almafáimat?

Megmetszhetem télen az almafáimat?

Agrofórum Online

A télen, tél végén végzett metszés kiválóan alkalmas a termőrészek ifjítására és regenerálására.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos 

Kedves Kérdező!

A termőre fordulás utáni években a gyümölcsfákat a minden évben elvégzett metszéssel szükséges fiatalon tartanunk. Ezzel az eljárással ugyanis a fák megfelelő magasságát és szélességét, a korona kedvező megvilágítottságát, valamint minden részének jó átpermetezhetőségét érhetjük el. Emellett pozitív irányba befolyásolhatjuk a hajtásnövekedést, a gyümölcsberakódottságot, és a gyümölcsminőséget (méret, szín) is. A metszéssel további célunk a koronaforma fenntartása, a rendelkezésre álló tér kitöltése és a fa abban történő benntartása. A termő almafák metszésének kedvező időszaka a tél második fele (február, március).

Amennyiben lehetséges, még kedvező időjárási körülmények között se metszünk fáinkat hamarabb. A télen, tél végén végzett metszés kiválóan alkalmas a termőrészek ifjítására és regenerálására. Kísérletek azt mutatják, hogy a pirosbimbós fázisban, valamint a virágzáskor végzett metszés súlyos kötődéscsökkenést, termésveszteséget okozhat.

Lombtalan állapotban a felesleges elágazódások, fás részek jobban megítélhetők, ilyenek például a befelé növekvő vesszők és gallyak. Ezeket a metszés alkalmával tőből távolítsuk el, valamint azokat is, amelyek egymást keresztezik vagy túlságosan sűrűen állnak. A tengely vastagabb elágazásait szintén szükséges lemetszenünk. Amennyiben az ágak csúcsi részén több vessző helyezkedik el, abból a legerősebbet válasszuk ki és a többit tőből távolítsuk el, de a meghagyott vezérvesszőt is a felére vágjuk vissza. Később, termőkorban, ha a gyümölcsméret lecsökken, az idősebb oldalelágazásokat metsszük egyre rövidebbre, de ne távolítsuk el tőből, mert a kialakuló rész felkopaszodhat.

Az elvégzett ifjító metszés ugyanis a gyümölcsök méretét kedvezően befolyásolja. A helyesen megmetszett korona szellős, nem túlságosan sűrű, de nem is kopasz. A metszés alapvető szabályainak betartása meglehetősen fontos feladat, viszont minden gyümölcsfa egyedi, ezáltal a metszésnél sokféle, a fák sajátosságait figyelembe veendő szempont is érvényesülhet.

Nem jutottak dűlőre a léalma felvásárlási árának emeléséről

2018. augusztus 14. 13:44

A gazdák továbbra is egyöntetűen visszautasítják az önköltségi ár felét sem tartalmazó, 13 forintos feldolgozói ajánlatot, amely a szervezet szerint az üzemek árainak teljes összhangja miatt felveti a kartellgyanú lehetőségét is.

Horvátország legnagyobb alma- és nektarin termelőjét veszi meg a Talentis Agro Zrt.

2023. július 31. 06:40

A vállalat gyümölcsösei fagy-, jégeső- és UV-védelmi rendszerekkel, valamint napenergiával működő, rendkívül modern, számítógépes öntöző- és tápoldatozó rendszerekkel vannak felszerelve.

Jó gyümölcstermésnek örülhetnek idén a lengyel gazdálkodók

2020. augusztus 16. 08:38

Bár az enyhe tél és a késői fagyok miatt volt félnivalójuk a lengyel kertészeknek, az idei szezonjuk miatt mégsem lehetne elégedetlenek.

Együnk rendszeresen almát!

2018. december 6. 15:02

A rendszeres almafogyasztás immunstimuláló hatású és segíti a szellemi frissességet, mérsékli a fáradékonyságot, a stressz hatásait, a látásromlást, a fogak romlását.