Gyümölcs
Gyümölcs

Sok lesz az alma, ha így metszik meg a fát – Az alma szakszerű metszése (I. rész – karcsú orsó)

Sok lesz az alma, ha így metszik meg a fát – Az alma szakszerű metszése (I. rész – karcsú orsó)

Agrofórum Online

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az almafát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével. A alma karcsú orsó formájának fenntartó metszése szakszerűen.

NÉZZE MEG AZ AGROFÓRUM METSZÉSISKOLA VIDEÓJÁT:

 • A karcsú orsó forma esetében kisméretű fákat igyekszünk nevelni, aminek köszönhetően a különböző műveletek a földről elvégezhetők.
 • Az alma és a körte vegyes rügyekből képzi a termését, amelyek a vesszők, dárdák, nyársak végén helyezkednek el. Az egyéves hosszú vesszők esetében csak azok végén találunk vegyes rügyeket, annak oldalán mindössze hajtásrügyek találhatók.
 • Az egyéves vesszőket megfelelő számban kell meghagyni, mert később ezekből lesznek a két-három éves termőgallyak. A termőkorú almafákon ugyanis a termőrészekkel jól berakódott két-három éves termőgallyak a legértékesebbek.
 • Az elsődleges szempont tehát, hogy két-három éves termőgallyakat és egyéves vesszőket is hagyni kell a metszés során, lehetőleg visszametszés nélkül.
 • A termőkorú karcsú orsó almafák magassági növekedését úgy korlátozzák, hogy a központi tengelyen egy vízszintesen álló elágazásra metszik vissza a fát. Emiatt aztán gyakran túlságosan megerősödik a fák felső része, ami miatt célszerű a metszést mindig fentről lefelé elvégezni. Elsőként a felső részen kell eltávolítani az erős gallyakat, amikre nincsen szükség.
 • A felső részen található fattyúvesszők esetében nem szabad mindegyiket eltávolítani. Ha ugyanis visszametszés nélkül hagyunk egy-két darabot, az lecsillapíthatja a fa felfelé növekedését. Amennyiben mindegyik fattyúvesszőt levágjuk, a következő évben kétszer annyit növeszt majd a fa a felső részen.
 • Fontos alapelv, hogy az idős, elöregedett termőgallyakat le kell váltani fiatal vesszőkre és gallyakra a központi tengelyen és a vázszerkezeten egyaránt.
 • Ha négy-öt év után egy vezérgally túlságosan megerősödött, akkor azt érdemes egy kicsit visszametszeni, mert leárnyékolja az értékes ágakat.
 • A metszés során a vágásnál egy kis csonkot hagyunk, úgynevezett ággyűrűre metszünk, mert az a cél, hogy az alapi résznél lévő rejtett rügyekből kihajtson az új vessző.
 • Esetenként előfordulhat, hogy nem tudjuk tőből leváltani az idős termőgallyat fiatalabbra, mert ha ezt megtennénk, akkor üres maradna az adott rész. Ilyenkor erőteljes visszametszést végzünk egy 2-3 éves termőgallyra.
 • A karcsú orsó esetében karácsonyfa alakot kapunk, a fa az alsó részen szélesen, és felfelé szűkül. Ha ebből a szerkezetből a 2-3 éves termőgallyak kilógnak akkor enyhe visszametszés szükséges.
 • Azon a vesszők és gallyak a leghasznosabbak, amelyek nem meredeken felfelé állnak, hanem lapos szögben vagy vízszintes alá ízelődnek. Ezek teremnek jól, és nem tudnak túlzottan erősödni.
 • A korona alsó részén hagyunk csak maradandó, erős elágazásokat, ezek a vázágak. Szabályos esetben három vázág, és ezek elágazásai töltik ki a teret. A vázágakon is az a feladat, hogy megfelelő mennyiségű termőrészt hagyjunk meg.
 • Vázágakat milyen hosszan, és milyen magasra engedhetjük ki? Az egyik cél, hogy a két szomszédos korona ne nőjön egymásba, a másik pedig, hogy ha művelőút van, akkor a traktor elférjen azon. Ha a vázág a kelleténél hosszabb, akkor annak végét visszavágjuk.
 • A vázágakat kívülről befelé érdemes metszeni.
 • Azokat az elemeket, amelyek a vázágak felett vagy alatt nőttek ki, tőből el kell távolítani.
 • Minden vázág végén kell keresni egy vezérvesszőt. Ilyenkor érdemes a valódi vezérvesszőt meghagyni, mert az a legerősebb és legegészségesebb. A konkurensek eltávolítása kiemelt fontosságú.
 • A vázág szerkezeten is ritkítani kell a termőrészeket kívülről befelé haladva,. Ha két gally közel van egymáshoz, vagy keresztbe nőttek, az egyiket tőből el kell távolítani.  Fontos, hogy a gallyak és vesszők között térben jól elférjenek egymástól, nagyjából arasznyi távolság legyen közöttük. Ha a termőgallyak végén villás elágazást találunk, akkor azt érdemes megszüntetni, a gallyat ki kell hegyezni.
 • Nem probléma, ha egy-egy termőrész a korona belseje felé néz, hiszen azoknak a terméshozás a szerepük, később tőből eltávolítjuk őket.

KÍVÁNCSI VAGY, HOGYAN KELL MEGMETSZENI AZ ŐSZIBARACKOT? ERRŐL AZ ALÁBBI VIDEÓNK SZÓL:

KÍVÁNCSI VAGY, HOGYAN KELL MEGMETSZENI A KAJSZIT? ERRŐL AZ ALÁBBI VIDEÓNK SZÓL:

KÍVÁNCSI VAGY, HOGYAN KELL MEGMETSZENI MÁS MÓDON AZ ALMAFÁT? ERRŐL AZ ALÁBBI KÉT VIDEÓNK SZÓL:

Szedd magad a Dancsi Kertészetben!

2019. június 28. 13:33

Amikor meghatározzák a szedési árat, akkor felmérik egyrészről azt, hogy az adott időszakban, mekkora összegért elérhető a pultokon a szamóca, mekkora az, amiért megéri a fogyasztónak kocsiba ülni és a tűző napon hajladozni.

Spanyolország gyümölcstermesztése – Mérséklet égövi fajok (2/2.)

2019. június 17. 07:19

Spanyolországban nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek. A változatos környezeti körülmények között sokféle gyümölcs található meg az országban a mérsékelt övi fajoktól kezdve a szubtrópusi klímát kedvelőkig.

Spanyolország gyümölcstermesztése – Régiónkénti választék / Szubtrópusi fajok (2/1.)

2019. június 10. 07:36

Spanyolországban nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek. A változatos környezeti körülmények között sokféle gyümölcs található meg az országban a mérsékelt övi fajoktól kezdve a szubtrópusi klímát kedvelőkig.

Az oldalrügyön termő Pedro diófajta növényvédelmi tapasztalatai

2019. május 26. 10:24

Somogy megyében, Nágocs község külterületén, egy 11 ha-os Pedro fajtájú, 7 x 7 m térállású dióültetvényben végeztünk növényvédelmi vizsgálatokat.

Élelmiszerek népszerűsítését finanszírozza az Európai Unió

2018. október 23. 14:37

Az Európai Bizottság 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte – közölte az uniós bizottság.

Megjelentek a Nufarm 2019-es növényvédelmi kiadványai

2019. február 25. 09:16

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2019, a Szántóföldi kultúrák, valamint a Szőlő- és gyümölcsültetvények növényvédelme 2019 is. Kibővült termékpalettánk részletes bemutatásával szeretnénk a gyakorlatban felmerülő kérdések megválaszolásához segítséget nyújtani Önnek.

Méltatlanul elfeledett régi almafajták

2019. február 12. 04:47

Mára a régen sokak által kedvelt almafajták termesztése kezd háttérbe szorulni, helyüket átveszik a modern fajták. Vannak azonban olyan gazdálkodók, akik nem feltétlenül csak a profitot nézik, hanem feltett szándékuk a régi almafajták megőrzése.

Rákellenes vegyületeket tartalmazó zöldségek és gyümölcsök

2019. augusztus 4. 05:38

Ami a gyümölcsöket és a zöldségeket a rákellenes gyógyszerekben található vegyületekhez hasonlóvá teszi, az a flavonoidoknak nevezett antioxidánsok bősége.