Gyümölcs
Gyümölcs

Sok lesz az alma, ha így metszik meg a fát – Az alma szakszerű metszése (I. rész – karcsú orsó)

Sok lesz az alma, ha így metszik meg a fát – Az alma szakszerű metszése (I. rész – karcsú orsó)

Agrofórum Online

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az almafát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével. A alma karcsú orsó formájának fenntartó metszése szakszerűen.

NÉZZE MEG AZ AGROFÓRUM METSZÉSISKOLA VIDEÓJÁT:

 • A karcsú orsó forma esetében kisméretű fákat igyekszünk nevelni, aminek köszönhetően a különböző műveletek a földről elvégezhetők.
 • Az alma és a körte vegyes rügyekből képzi a termését, amelyek a vesszők, dárdák, nyársak végén helyezkednek el. Az egyéves hosszú vesszők esetében csak azok végén találunk vegyes rügyeket, annak oldalán mindössze hajtásrügyek találhatók.
 • Az egyéves vesszőket megfelelő számban kell meghagyni, mert később ezekből lesznek a két-három éves termőgallyak. A termőkorú almafákon ugyanis a termőrészekkel jól berakódott két-három éves termőgallyak a legértékesebbek.
 • Az elsődleges szempont tehát, hogy két-három éves termőgallyakat és egyéves vesszőket is hagyni kell a metszés során, lehetőleg visszametszés nélkül.
 • A termőkorú karcsú orsó almafák magassági növekedését úgy korlátozzák, hogy a központi tengelyen egy vízszintesen álló elágazásra metszik vissza a fát. Emiatt aztán gyakran túlságosan megerősödik a fák felső része, ami miatt célszerű a metszést mindig fentről lefelé elvégezni. Elsőként a felső részen kell eltávolítani az erős gallyakat, amikre nincsen szükség.
 • A felső részen található fattyúvesszők esetében nem szabad mindegyiket eltávolítani. Ha ugyanis visszametszés nélkül hagyunk egy-két darabot, az lecsillapíthatja a fa felfelé növekedését. Amennyiben mindegyik fattyúvesszőt levágjuk, a következő évben kétszer annyit növeszt majd a fa a felső részen.
 • Fontos alapelv, hogy az idős, elöregedett termőgallyakat le kell váltani fiatal vesszőkre és gallyakra a központi tengelyen és a vázszerkezeten egyaránt.
 • Ha négy-öt év után egy vezérgally túlságosan megerősödött, akkor azt érdemes egy kicsit visszametszeni, mert leárnyékolja az értékes ágakat.
 • A metszés során a vágásnál egy kis csonkot hagyunk, úgynevezett ággyűrűre metszünk, mert az a cél, hogy az alapi résznél lévő rejtett rügyekből kihajtson az új vessző.
 • Esetenként előfordulhat, hogy nem tudjuk tőből leváltani az idős termőgallyat fiatalabbra, mert ha ezt megtennénk, akkor üres maradna az adott rész. Ilyenkor erőteljes visszametszést végzünk egy 2-3 éves termőgallyra.
 • A karcsú orsó esetében karácsonyfa alakot kapunk, a fa az alsó részen szélesen, és felfelé szűkül. Ha ebből a szerkezetből a 2-3 éves termőgallyak kilógnak akkor enyhe visszametszés szükséges.
 • Azon a vesszők és gallyak a leghasznosabbak, amelyek nem meredeken felfelé állnak, hanem lapos szögben vagy vízszintes alá ízelődnek. Ezek teremnek jól, és nem tudnak túlzottan erősödni.
 • A korona alsó részén hagyunk csak maradandó, erős elágazásokat, ezek a vázágak. Szabályos esetben három vázág, és ezek elágazásai töltik ki a teret. A vázágakon is az a feladat, hogy megfelelő mennyiségű termőrészt hagyjunk meg.
 • Vázágakat milyen hosszan, és milyen magasra engedhetjük ki? Az egyik cél, hogy a két szomszédos korona ne nőjön egymásba, a másik pedig, hogy ha művelőút van, akkor a traktor elférjen azon. Ha a vázág a kelleténél hosszabb, akkor annak végét visszavágjuk.
 • A vázágakat kívülről befelé érdemes metszeni.
 • Azokat az elemeket, amelyek a vázágak felett vagy alatt nőttek ki, tőből el kell távolítani.
 • Minden vázág végén kell keresni egy vezérvesszőt. Ilyenkor érdemes a valódi vezérvesszőt meghagyni, mert az a legerősebb és legegészségesebb. A konkurensek eltávolítása kiemelt fontosságú.
 • A vázág szerkezeten is ritkítani kell a termőrészeket kívülről befelé haladva,. Ha két gally közel van egymáshoz, vagy keresztbe nőttek, az egyiket tőből el kell távolítani.  Fontos, hogy a gallyak és vesszők között térben jól elférjenek egymástól, nagyjából arasznyi távolság legyen közöttük. Ha a termőgallyak végén villás elágazást találunk, akkor azt érdemes megszüntetni, a gallyat ki kell hegyezni.
 • Nem probléma, ha egy-egy termőrész a korona belseje felé néz, hiszen azoknak a terméshozás a szerepük, később tőből eltávolítjuk őket.

KÍVÁNCSI VAGY, HOGYAN KELL MEGMETSZENI AZ ŐSZIBARACKOT? ERRŐL AZ ALÁBBI VIDEÓNK SZÓL:

KÍVÁNCSI VAGY, HOGYAN KELL MEGMETSZENI A KAJSZIT? ERRŐL AZ ALÁBBI VIDEÓNK SZÓL:

KÍVÁNCSI VAGY, HOGYAN KELL MEGMETSZENI MÁS MÓDON AZ ALMAFÁT? ERRŐL AZ ALÁBBI KÉT VIDEÓNK SZÓL:

Az oldalrügyön termő Pedro diófajta növényvédelmi tapasztalatai

2019. május 26. 10:24

Somogy megyében, Nágocs község külterületén, egy 11 ha-os Pedro fajtájú, 7 x 7 m térállású dióültetvényben végeztünk növényvédelmi vizsgálatokat.

A hazai köszmétetermesztés helyzete és kilátásai

2019. május 25. 08:12

A bogyós gyümölcsök között talán a legkisebb szegmens Magyarországon a köszméte. Már alig találunk ültetvényeket az országban, szinte csak a Hajdúságra korlátozódik a termesztése, gyakorlatilag szervezett felvásárlás sem működik sehol. Hajdúhadház térségében még jónéhány termelő érez kedvet, elhivatottságot és kitartást ezen gyümölcs termesztéséhez.

Kevesebb hatóanyag, új károsítók – a gyümölcsösök növényvédelmének időszerű kérdései

2019. március 28. 10:16

Hogyan lehet jó eredményeket elérni a gyümölcstermesztésben akkor, amikor a növényvédelem lehetőségei csökkennek, a kertészeti kultúrák növényvédelme egyre nehezebbé válik?

Frisspiaci cseresznye termesztése „kompakt váza” koronán

2019. március 24. 06:18

Hazánkban egyre több termelő kacérkodik a cseresznyetermesztés gondolatával. Vonzó az érésidejéből adódó korai árbevétel, a viszonylagos magas eladási ár, valamint a régmúltra visszanyúló termesztési hagyomány.

Lisztharmat, tűzelhalás, varasodás - Ezek ellen is védekezni kell a napokban

2018. július 5. 20:01

Szőlőben a fürtök záródása miatt fontos a mostani védekezés, főként a lisztharmat ellen, de a fiatal hajtásokon újabb peronoszpórás olajfoltok jelentek meg.

Európai Friss Kalandok: ösztönözni kell a zöldség- és gyümölcsfogyasztást

2019. április 13. 04:37

Az Európai Friss Kalandok elnevezésű hároméves, 2018-2020 közötti edukációs kampány főként a gyermekeket és a gyermekes családokat ösztönzi a friss zöldség és gyümölcs fogyasztására.

Brüsszel a pálinka pártján áll

2018. március 2. 11:13

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli, kétnapos plenáris ülésén elfogadta a szeszes italok meghatározását, kiszerelését és címkézését tartalmazó rendelet-tervezetről kialakított tárgyalási álláspontját.