Agrárközélet
Agrárközélet

Nem mindegy, hogyan mászik fára – biztonságban a gyümölcsösben

Nem mindegy, hogyan mászik fára – biztonságban a gyümölcsösben

Agrofórum Online

Azt már megnéztük, milyen munkabiztonsági szabályokat kell betartani az állattenyésztésben és a növénytermesztésben, de mi a helyzet a gyümölcstermesztési munkálatokkal? Nem mindegy, hogyan és mikor mászunk fára, vagy éppen hogyan és hol tároljuk a metszőollókat.

Amíg kisebb magasságban kell munkát végezni – 1-2 méteren – addig nincsen túlzott probléma, még létrát sem kell használni. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy ha esetleg egy munkabiztonsági ellenőrzést kapnánk munkavégzés közben és az ellenőrzést végző azt látná, hogy a munkavállaló nyitott metszőollóval mászik fára, akkor az érintett dolgozó várhatná a büntetést – a fent említett dolog ugyanis szigorúan tilos. Ezen felül motoros láncfűrészt sem szabad fára felmászva használni, sőt, pneumatikus metszőolló használata is tilos az említett körülmények között.

Legyen szó metszésről, sebkezelésről vagy éppen gyümölcs betakarításról, fontos szabály a 16/2001. (III. 3.) FVM rendelet a Mezőgazdasági Biztonsági Szabályzat szerint is, hogy amennyiben 2 méteres magasság felett végezzük a munkát, azt kizárólag megfelelően stabil, biztonságos segédeszközről tegyük. Ez lehet egy létra, vagy akár egy szedőállvány is. A segédeszközöket minden használat előtt meg kell vizsgálni munkabiztonsági szempontból – ez a munkáltató feladata, kötelessége. Amennyiben bármilyen hibát észlel az eszközön, annak használatát nem engedélyezheti.

Gépi metszéskor a metszést kizárólag szakképesítéssel rendelkező munkavállaló végezheti, a gép közelében pedig 10 méteres körzetben senki sem tartózkodhat a kezelőn kívül. A fűrésztárcsa esetleges meghibásodása, kopása esetén cserélni szükséges azt. Kizárólag olyan cseretárcsát szabad beszerelni, amely gyári, valamint műbizonylattal rendelkezik. A gépkezelő veszélyes gépet üzemeltet, ezért a kezelőhely körül acél védőhálót kell felszerelni.

Egyre gyakrabban látni, hogy a gyümölcsök betakarítását a gyümölcsfákról rázógépekkel végzik. Fontos felhívni rá a figyelmet, hogy az éppen rázás alatt lévő fa körül 5 méteren belül senki sem tartózkodhat, csak a rázógép kezelője, valamint a ponyvakezelő munkások, a rázást pedig kizárólag a rázógép kezelőjének jelzése után szabad elkezdeni. A leszüretelt gyümölcsök szállítására szolgáló edényeknek, ládáknak olyan fogantyúval kell rendelkezniük, melyek nem élesek, nem okoznak kézsérülést a munkavállalóknak.

Csehország büntetni fogja a kettős minőségű élelmiszerek árusítását

2019. május 21. 08:06

Csehország már évek óta a visegrádi négyek közül a legerőteljesebben bírálja azt a gyakorlatot, miszerint számos élelmiszert a gyártók azonos csomagolásban, de eltérő összetételben árusítanak egyes országokban.

Sikeres az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelem

2019. május 21. 06:47

A hivatal összesítése szerint a legmagasabb bírságokat tavaly Tolna (11 millió forint) és Baranya (8,9 millió forint) megyében rótták ki.

Elhunyt Nagy Ferenc József volt földművelésügyi miniszter

2019. május 20. 11:52

A kisgazda politikus, aki 1990 májusától 1991 januárjáig földművelésügyi miniszter, majd 1994-ig tárca nélküli miniszter volt, 96 éves korában, május 14-én halt meg, temetése május 22-én lesz a kisharsányi temetőben.

Kiemelt szerep jut az öntözésfejlesztés ösztönzésére

2019. május 20. 06:16

Ma a vízelvezetés helyett a víz megtartására kell törekedni, a víz a mezőgazdasági öntözés célját kell szolgálja.

Nemesgörzsönyi aratás Versatile kombájnnal (+VIDEÓK)

2018. július 30. 13:33

A Versatile Vector 425 kombájn 6000 literes magtartállyal rendelkezik, ami alapfelszereltségként rendelkezik a hidropulzátor rendszerrel.

Gépészet Videó

A napraforgó és a szója betakarítása - Állományszárítás és kipergéscsökkentés egy menetben, az Arysta ajánlásával

2018. augusztus 21. 18:05

A napraforgó és szója állományszárítása az elmúlt években egyre kevésbé megkerülhető technológiai elemmé vált. Ennek okai csak részben kereshetők a növények biológiai tulajdonságai között.

Csehországban a tavalyinál kevesebb gabonát tárolhatnak be az idén

2018. augusztus 14. 06:24

Az egy hónapja kiadott becslés még 8,2 százalékos gabonatermés-csökkenéssel számolt. Ennek ellenére az idei termés a harmadik legrosszabb lesz az utóbbi évtizedben.

Miért kell a kombájnt átrakó kocsival kiszolgálni? - Mit kínál a Fliegl erre a célra?

2018. június 22. 10:55

A kombájn hasznos idejét, vagyis amikor arat, dolgozik a kasza, az átrakó kocsi használata, a menet közbeni ürítés, a folyamatos elszállítás jelentősen megnöveli.