Miért feketedik meg a dióbél?

Agrofórum Online

Szeretném a tájékoztatásukat kérni, hogy miért feketedhet meg a dióbél?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Sajnos a diótermesztés, növényvédelem szempontjából nem tekinthető egyszerű feladatnak, hiszen ezt számos kórokozó és kártevő is megnehezíti. A károkozók közül több, a termések burkán csak felületi, illetve levéltünetek kialakulását okozza. Vannak azonban olyan betegségek, kártevők is, melyek a magok minőségére közvetlenül is hatással vannak.

A kórokozók közül a bakteriális, vagyis a xantomonászos betegség, a fejlődő termések belsejébe is képes behatolni. Már a terméskezdeményekben fekete, de akár sárga elszíneződést tud okozni. Feketedés és nyálkás, folyós állag jellemző a dióbélre, ha a fertőzés kialakulását nedves időjárás kísérte. Aszályosabb évjáratokban a feketedett termések inkább szárazabbak, összeaszalódnak. A fertőzött dió pedig fogyasztásra alkalmatlanná válik ezáltal. Kórokozó eredetű fertőzés akkor is kialakulhat a terméseken, ha azok valamely okból sérülnek, ezáltal könnyen, a kialakult nyílásokon keresztül jutnak be a penészedést okozó spórák a magbélbe. A kialakuló penészgyep általában sötét színű, mely alatt a magok héja is sötétedik, továbbá sokszor kellemetlen szaguk is érződik.

A kártevők közül, az almamoly lárvája is képes, még a héj keményedése előtt bejutni a bélhez, ott pedig felélni akár a mag jelentős részét is. A feketedés mellett további tünetként gyakran a kártevő lárvát, illetve ürülékét is megtaláljuk.

A kiváltó ok vagy okok közül nem is minden esetben csak egy, hanem akár több tényező fennállása is okozhatja a problémát. A kártevő és kórokozó eredetű feketedés mellett pedig nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a feketedés a megkésett felszedés, a túl sokáig zöld burokban való állás miatt is kialakulhat. Fontos továbbá arra is ügyelnünk, hogy a terméseket a felszedés után mihamarabb kiválogassuk, zöld burkától mentesítsük! A dió héjában való tárolás során is könnyen meg tud penészedni, annak szárításáról, napon való kiterítéséről még a megtörés előtt érdemes gondoskodni. Fontos, hogy ne halmokban, hanem vékony rétegbe kiterítve tároljuk és szárítsuk, ezzel szellőzését is biztosítani tudjuk!

Kiemelt kép: Pixabay

Hogy éri meg diót termelni?

2024. október 23. 13:10

A dió termesztésének sikerességéről kérdeztük az Engelhardt Dióbirtok tulajdonosát: évről évre színesebb a tapasztalatok köre.

Diófa: őszi növényvédelmi teendők a fa körül

2023. október 7. 09:10

Az ősz érkezése nem jelenti azt, hogy gondoskodás nélkül kell hagynunk a házikert diófáit. Sajnos az év korai levélszáradást, és lombhullást eredményezett kertünk páratlan díszein. Mi a teendő az ősz beköszöntével?

Minden kultúrában terjednek a gombabetegségek – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 26. 17:10

A meleg és pára határozza meg a kórokozók terjedését, emellett a tetvekkel, a szőlőkabócával és hamarosan a dióburok-fúróléggyel is számolni kell.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.