Szeretném a tájékoztatásukat kérni, hogy miért feketedhet meg a dióbél?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
Sajnos a diótermesztés, növényvédelem szempontjából nem tekinthető egyszerű feladatnak, hiszen ezt számos kórokozó és kártevő is megnehezíti. A károkozók közül több, a termések burkán csak felületi, illetve levéltünetek kialakulását okozza. Vannak azonban olyan betegségek, kártevők is, melyek a magok minőségére közvetlenül is hatással vannak.
A kórokozók közül a bakteriális, vagyis a xantomonászos betegség, a fejlődő termések belsejébe is képes behatolni. Már a terméskezdeményekben fekete, de akár sárga elszíneződést tud okozni. Feketedés és nyálkás, folyós állag jellemző a dióbélre, ha a fertőzés kialakulását nedves időjárás kísérte. Aszályosabb évjáratokban a feketedett termések inkább szárazabbak, összeaszalódnak. A fertőzött dió pedig fogyasztásra alkalmatlanná válik ezáltal. Kórokozó eredetű fertőzés akkor is kialakulhat a terméseken, ha azok valamely okból sérülnek, ezáltal könnyen, a kialakult nyílásokon keresztül jutnak be a penészedést okozó spórák a magbélbe. A kialakuló penészgyep általában sötét színű, mely alatt a magok héja is sötétedik, továbbá sokszor kellemetlen szaguk is érződik.
A kártevők közül, az almamoly lárvája is képes, még a héj keményedése előtt bejutni a bélhez, ott pedig felélni akár a mag jelentős részét is. A feketedés mellett további tünetként gyakran a kártevő lárvát, illetve ürülékét is megtaláljuk.
A kiváltó ok vagy okok közül nem is minden esetben csak egy, hanem akár több tényező fennállása is okozhatja a problémát. A kártevő és kórokozó eredetű feketedés mellett pedig nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a feketedés a megkésett felszedés, a túl sokáig zöld burokban való állás miatt is kialakulhat. Fontos továbbá arra is ügyelnünk, hogy a terméseket a felszedés után mihamarabb kiválogassuk, zöld burkától mentesítsük! A dió héjában való tárolás során is könnyen meg tud penészedni, annak szárításáról, napon való kiterítéséről még a megtörés előtt érdemes gondoskodni. Fontos, hogy ne halmokban, hanem vékony rétegbe kiterítve tároljuk és szárítsuk, ezzel szellőzését is biztosítani tudjuk!
Kiemelt kép: Pixabay