Mire számíthat, aki diófát telepít?

Mire számíthat, aki diófát telepít?

Agrofórum Online

S. László kérdése: Kertembe diófát ültetnénk, milyen növényvédelmi problémákra számíthatok?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Évtizedekkel ezelőtt a dió betegségeiről, növényvédelmi problémáiról aligha volt szó, ma azonban sok jelentős kártevő és kórokozó veszélyezteti a diófákat. Az almamoly (Cydia pomonella), a dió egyik legfontosabb kártevője, a lárvája a gyümölcsöt károsítja, a gyümölcs felületén rágcsálék és nyílás található. Az ellene való vegyszeres védekezés alapja a feromoncsapdázáson alapuló helyes permetezési idő megválasztása.

A kártevő elleni védekezést a tömeges lárvakelés idejére kell időzíteni, ami a rajzástól számított 7–10 nap (acetamiprid, lambda-cihalotrin, tiakloprid). A kártevő a talajban, fakéregben, mumifikálódott gyümölcsökben telel át. Gyakorta előforduló kártevő a dió nemezes gubacsatka (Aceria erinea). Kártételének következtében a levél fonákán nemezes foltok képződnek, a levél színe felé felhólyagosodnak. A dió szemölcsös gubacsatka (Aceria tris­triata) kártétele nyomán, a levélen szemölcsök figyelhetőek meg, melyek sok esetben a termésen is kialakulhatnak. Az atkák ellen a tél végi olajos lemosó permetezés ajánlott.

A dió gnomóniás betegsége (Gnomonia leptostyla) lomb és gyümölcshullást okoz. A leveleken és hajtásokon pár mm nagyságú, barna szegélyű foltok képződnek. A gomba a fertőzött levelekben és termésburkokban telel át, ezért a lehullott levél összegyűjtése és megsemmisítése fontos lépés. A lombhullás után a kórokozó telelésének megakadályozása érdekében vegyszeres permetezés javasolt. A tenyészidőszakban a dió virágzása után szintén indokolt lehet a kémiai beavatkozás (mankoceb). A dió baktériumos feketedése (Xantho­monas juglandis) a dió minden részét megfertőzi (levél, hajtás, gyümölcs). A terméseken apró foltok képződnek, amelyek gyorsan növekednek, besüppednek, elfeketednek. Az elhalás behatol a termésekbe is, megfertőzi a magot, megfeketednek, összeszáradnak és lehullnak.

A leveleken kezdetben szögletes, vizenyős, később nekrotikus foltok keletkeznek. Terjedésének a nedves körülmények kedveznek. A kórokozó a fertőzött növénymaradványokon, ágrészeken telel át. A betegség ellen hatékony megelőző módszer a tavaszi lemosó permetezés. Virágzás előtt egyszer, a virágzást követően pedig egy vagy két alkalommal javasolt a kémiai beavatkozás réztartalmú készítményekkel.

A kukoricabarkó

2019. május 26. 14:23

A kukoricabarkó az ízeltlábúak (Arthropoda) törzsébe, a rovarok (Insecta) osztályába, a bogarak (Coleoptera) rendjébe, az ormányosbogár-félék (Curculionidae) családjába, Entiminae alcsalád Tanymecus nemébe tartozik. A nevezett genus két károsító fajjal képviselteti magát a Kárpát-medencei agrárfaunában.

Kedvezmények közvetlenül a felhasználóknak - Arassa le Ön is a hasznot a Bayer-rel!

2018. március 30. 19:24

Azonnal beváltható árkedvezmény, vagy szakmai ajánlatok közül választhat, ha regisztrál a www.gazdahaszna.hu oldalon.

Inváziós kártevők: a burgonya cisztaképző fonálférgei

2019. január 18. 08:35

Az inváziós kártevőkről szóló sorozatunkban a májusi lapszámban a burgonya cisztaképző fonálférgek kártételéről, morfológiájáról, fajmeghatározási módszereiről és patotípusairól olvashatnak.