Miért foltos a cékla levele?

Miért foltos a cékla levele?

Agrofórum Online

Mi okozza a cékla levelein megjelenő világos közepű foltok kialakulását?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A leírt tünetek alapján a cerkospórás levélfoltosság (Cercospora beticola) jelenlétére lehet következtetni. A cerkospórás levélfoltosság az összes répafélét, a céklát is károsíthatja. A kórokozó nyár elején, júniusban jelenik meg rendszerint az idősebb leveleken. A pár mm nagyságú kerek foltok világos közepűek és határozott, sötét szegéllyel rendelkeznek. A szövetek elhalásával a foltok közepe fokozatosan szürke színű lesz és beszárad. Erős fertőzés esetében a levelek megsárgulnak és összezsugorodva elpusztulnak. A nagyobb mértékű levélfelület veszteség a termések hozamának visszaesését is okozza. Az elhalt levelek helyett új levelek képződnek a növényeken, amely a gyökerek cukortartalmának csökkenését is eredményezheti. A kórokozó fejlődésének a mérsékelten meleg kedvez akkor, ha ez erősen párás vagy csapadékos időjárással társul. A fertőzéshez optimális a 18–22 °C hőmérséklet és 98% relatív páratartalom. A fertőzés bekövetkezése után általában kb. 10 nap múlva jelennek meg az első foltok. Járványszerű terjedésére 20 °C átlagos hőmérséklet és legalább 70 mm havi csapadék mellett júliusban és augusztusban kell számítanunk.

A védekezés megtervezésében elsősorban a megelőzésre kell alapozni. A kertben található növénymaradványokat semmisítsük meg, ugyanis a kórokozó az előző évi fertőzött leveleken fennmarad. További hasznos lépés a megfelelő vetésváltás betartása, az őszi mélyszántás elvégzése és a talaj megfelelő tápanyagellátása is. Fontos a megfelelően előkészített, vagyis gombás betegségek ellen is csávázott vetőmag használata. A fajták fogékonyságában is lehet eltérés, ezért ott, ahol évről évre megjelenő problémát okoz a betegség érdemesebb a kevésbé fogékonyabb fajták vetését előnyben részesíteni. Amennyiben a kórokozó mégis megjelenik, vegyszeres védekezés elvégzése is szükséges lehet elterjedésének megakadályozására. Nagyon fontos, hogy már az első tünetek észlelésekor megkezdjük a védekezést. Eredményesen használhatók pl. a rézoxikloridok és a mankoceb hatóanyagú készítmények.

 

Nagyon óvatos és gyors kártevőt fotóztam le. Milyen rovar lehet ez?

2022. július 25. 04:36

Sikerült fotót készítenem egy rovarról. Nagyon óvatos és gyors! Milyen rovar lehet ez?

Mikor kell elvetni a díszkáposzta magjait?

2023. november 29. 12:40

Jövő ősszel szeretnék díszkáposztát ültetni a kertembe. Mikor kell ehhez elvetni a magjait?

Mi támadta meg a krizantém dugványokat?

2019. január 9. 08:37

Sz. Zsigmondné kérdése: Krizantém dugványokat gyökereztettem, a dugványok elfeketedtek, és világosszürke színű sűrű bevonat nőtt rajtuk. Mi lehet az, tudom orvosolni a bajt?

Milyen növényvédelmi feladataink vannak a meggyfákon a virágzást követő időszakban?

2022. május 15. 04:37

Milyen növényvédelmi feladataink vannak a meggyfákon a virágzást követő időszakban, a termések szüretéig?