Hol teleltessem a nyár folyamán kertben nevelt fikuszomat?

Hol teleltessem a nyár folyamán kertben nevelt fikuszomat?

Agrofórum Online

Hol teleltessem a nyár folyamán kertben nevelt fikuszomat? Válaszukat nagyon várom!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A fikuszok között több fajt is találunk, melyek nemcsak megjelenésükben, hanem igényeik tekintetében is eltérnek egymástól. A nyár folyamán általában minden fikusz jól érzik magát a kertben vagy teraszon is, hiszen nagy fényigényük ilyen körülmények között teljesül a legnagyobb mértékben. Kinti körülmények között árnyékolásukról sem kell gondoskodni, kivéve, ha üvegházban, túlzottan forró körülmények között szeretnénk tartani egyedeiket. A fényhiány azonban gyakori problémaként fordul elő a fikuszok szobában tartása során, főként a fényszegény téli időszakban, melyre a levelek lehullásával, akár súlyos mértékű felkopaszodással is reagálhatnak a növények. A fikuszok közül azonban jobban viselik az árnyékot a lantlevelű és a kúszó fikuszok egyes fajtái.

Az optimális hőmérséklet tekintetében nagyobb mértékű eltérések tapasztalhatók azonban a különböző fikuszok esetében, viszont közös tulajdonságuk, hogy az erős hőmérsékletváltozás mindegyiküket megviseli. Emellett a huzatos körülményeket sem tűrik el, ugyancsak leveleik lehullása tapasztalható meg ilyen, kedvezőtlen körülmények bekövetkezése során is. Trópusi területről való származásuk miatt hőigényes fajok, így az optimum számukra leginkább 22-24 foknak tekinthető még a tél folyamán is. Vannak a hidegebb körülményeket eltűrő változatok is, de ezek igénye is 15 fok körül alakul a hideg évszakokban. A lantlevelű fikusznak pl. a 18 fok a minimum hőmérsékletigénye, míg a kúszó fikusznak a 4-5 fokos hőmérséklet jelenti a legalsó tűréshatárát.

A fent leírtakból jól látható, hogy a fajok hidegtűrése eltérően alakul, így a meglévő fikusz fajának ismerete szerint ajánlatos megválasztani a téli telelőhely hőmérsékletét. Egy biztos azonban, hogy a fikuszt mihamarabb be kell már vinni a kertből, hiszen az éjszakai lehűlés, ezáltal a szélsőséges hőmérsékletingadozás már nagymértékben károsíthatja a növényt. A tél folyamán is biztosítsunk a kellő hőmérséklet mellett elegendő napfényt is a növény számára, valamint az öntözést is mérsékeltjük a hőmérséklethez igazítva. Tavasszal a késői fagyok elmúltával a növény újra kihelyezhető a kertbe, viszont csak edzést, a napfényhez való szoktatást követően.

Mitől alakulhattak ki foltok a kasvirág levelein?

2022. június 16. 04:36

Kasvirág levelein a képen látható foltok mitől lehetnek? A levelek mintha kicsit deformáltak is lennének.

Mit tehetünk, ha száradnak a platánfa levelei?

2022. augusztus 5. 04:36

Házunk kertjében van egy igen idős platánfa, melynek levelei száradnak. A fa erősen gyengül, egyre rosszabbul néz ki. Hogyan lehet kicsit felerősíteni? Nem szeretnénk a fáról lemondani. Leveleiről és a fáról küldök képet.

Szaporítható most még a málna?

2022. november 4. 04:37

Szomszédom kertjében nagy gyümölcsfű, finom málna terem, tudnám most valahogy szaporítani?

Milyen növényvédelmi feladataink vannak a meggyfákon a virágzást követő időszakban?

2022. május 15. 04:37

Milyen növényvédelmi feladataink vannak a meggyfákon a virágzást követő időszakban, a termések szüretéig?