Miért kell megvárni, hogy a csipkebogyót megcsípje a dér?

Agrofórum Online

Miért kell megvárni azt a szedéssel, hogy a csipkebogyót megcsípje a dér? Köszönöm szépen előre is a válaszukat!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A csipkerózsákról szedett termések, vagyis hétköznapi néven a csipkebogyók, értékes beltartalmi tulajdonságokkal rendelkeznek. Magas C-vitamin-tartalma mindenki számára ismeretes, de emellett más vitaminokat is tartalmaz, mely által még kimagaslóbb értékekkel rendelkezik. Fogyasztása által akár többféle betegség, közöttük pl. a nátha ellen is könnyebben vehetjük fel a harcot, vészelhetjük át megpróbáltatásait. A termésekből származó jótékony hatását és ízét nemcsak tea, hanem lekvár, szirup, szósz formájában is élvezhetjük, de likőr egyaránt készíthető belőle. 

A gyűjtés során érdemes arra ügyelni, hogy ne az út széléről, hanem védett helyen növő bokrokról szedjük a gyümölcsöket, melyek kevésbé vannak kitéve a közlekedés általi szennyezésnek. A termések leszedése kocsány nélkül történjen, majd a kellő mennyiség leszedése után az esetleges szárítást vékony rétegben kiterítve végezzük el! Gyorsabb száradást érhetünk el a termések feldarabolásával, hiszen lédús gyümölcseinek meglehetősen sok idő szükséges a tárolásra alkalmas nedvességtartalom eléréséhez. Amennyiben a gyümölcsöket szeretnénk feldolgozni, ahhoz sem árt a szedést követően mihamarabb nekilátni.

Sajnos még a mai napig is sokan úgy gondolják, hogy a termések szüretét akkor kell elvégezni, amikor a dér már megcsípte. Ajánlatos leginkább optimális érési időben megtenni, még az első fagy bekövetkezte előtt. Az első fagy után a legtöbb termés egyrészt túl is van már érve, másrészt pedig a túlérett termések puhaságuk miatt hamar elkenődnek, tönkremennek.

Továbbá a túlérett termések C-vitamin-tartalma ugyancsak kisebb, illetve a fagy hatására is fokozatos csökkenése várható. Az első fagy alkalmával kb. 20%-kal, míg a második fagy hatására már akár 50%-kal is kevesebb lehet a termések C-vitamin-tartalma. A termések szedhetőségét jelzi az, ha színük kellően bepirosodott, de állaguk még kemény. Az érési időszak termőhelyenként természetesen eltérően alakul, de általában szeptember közepétől indulhat meg szedésük, mely kb. 3-4 hétig, az első fagyok bekövetkeztéig tart.

Kiemelt kép: Pixabay

Érkezett a kárenyhítési juttatás a károsult gazdák számára

2024. április 2. 13:40

A tavalyi évben keletkezett káresemények után mintegy 1680 mezőgazdasági termelő részesült március végéig 2,85 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban, a kifizetéssel érintett összes terület nagysága meghaladja a 20 400 hektárt.

Megmetszhetem a lakásban tartott babért? Mikor lehet kiültetni?

2023. október 29. 05:40

Már több éve nevelek egy babérnövényt a konyhámban, nagyon magasra nőtt. Vissza metszhetem? Kiültethető-e, ha igen, mikor érdemes, hogy életben maradjon? Úgy nézem, nem érzi jól magát jelenlegi helyén.

Kalászosok élettani eredetű károsodásai

2022. április 4. 06:04

A kalászos gabonák lombozatát a vegetációs időszak kezdetén megvizsgálva számos olyan elváltozást lehet megfigyelni, amelyek nem éppen előnyösek a növény számára. Az egyre szélsőségesebbé váló időjárási viszonyok, mint pl. a rendkívül nagy napi hőingadozás, az eddigi csapadék hiány kedvezőtlen élettani folyamatokat indíthatnak el, amelyek esetleg a növényállomány létét is veszélyeztethetik, de a vegetatív felület károsítása útján esetleg jelentős terméskiesés okozói lehetnek.

Szabadban is megoldható a leander teleltetése?

2023. december 3. 04:37

Hogyan lehet a leandert teleltetni, netán szabadban is megoldható? Egymással ellentétes véleményeket lehet olvasni ebben a témában. Mit tanácsolnak?