Miért kell megvárni, hogy a csipkebogyót megcsípje a dér?

Agrofórum Online

Miért kell megvárni azt a szedéssel, hogy a csipkebogyót megcsípje a dér? Köszönöm szépen előre is a válaszukat!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A csipkerózsákról szedett termések, vagyis hétköznapi néven a csipkebogyók, értékes beltartalmi tulajdonságokkal rendelkeznek. Magas C-vitamin-tartalma mindenki számára ismeretes, de emellett más vitaminokat is tartalmaz, mely által még kimagaslóbb értékekkel rendelkezik. Fogyasztása által akár többféle betegség, közöttük pl. a nátha ellen is könnyebben vehetjük fel a harcot, vészelhetjük át megpróbáltatásait. A termésekből származó jótékony hatását és ízét nemcsak tea, hanem lekvár, szirup, szósz formájában is élvezhetjük, de likőr egyaránt készíthető belőle. 

A gyűjtés során érdemes arra ügyelni, hogy ne az út széléről, hanem védett helyen növő bokrokról szedjük a gyümölcsöket, melyek kevésbé vannak kitéve a közlekedés általi szennyezésnek. A termések leszedése kocsány nélkül történjen, majd a kellő mennyiség leszedése után az esetleges szárítást vékony rétegben kiterítve végezzük el! Gyorsabb száradást érhetünk el a termések feldarabolásával, hiszen lédús gyümölcseinek meglehetősen sok idő szükséges a tárolásra alkalmas nedvességtartalom eléréséhez. Amennyiben a gyümölcsöket szeretnénk feldolgozni, ahhoz sem árt a szedést követően mihamarabb nekilátni.

Sajnos még a mai napig is sokan úgy gondolják, hogy a termések szüretét akkor kell elvégezni, amikor a dér már megcsípte. Ajánlatos leginkább optimális érési időben megtenni, még az első fagy bekövetkezte előtt. Az első fagy után a legtöbb termés egyrészt túl is van már érve, másrészt pedig a túlérett termések puhaságuk miatt hamar elkenődnek, tönkremennek.

Továbbá a túlérett termések C-vitamin-tartalma ugyancsak kisebb, illetve a fagy hatására is fokozatos csökkenése várható. Az első fagy alkalmával kb. 20%-kal, míg a második fagy hatására már akár 50%-kal is kevesebb lehet a termések C-vitamin-tartalma. A termések szedhetőségét jelzi az, ha színük kellően bepirosodott, de állaguk még kemény. Az érési időszak termőhelyenként természetesen eltérően alakul, de általában szeptember közepétől indulhat meg szedésük, mely kb. 3-4 hétig, az első fagyok bekövetkeztéig tart.

Kiemelt kép: Pixabay

Érdemes a fák törzsét fehérre meszelni? Hogyan kell elkészíteni az oldatot hozzá?

2023. november 5. 08:40

Szeretném kérdezni, hogy a mésztejet a törzs meszeléséhez pontosan milyen mészből kell készíteni? A pontos eljárás (vízzel hígítás) is érdekelne. Köszönöm!

Megmetszhetem a lakásban tartott babért? Mikor lehet kiültetni?

2023. október 29. 05:40

Már több éve nevelek egy babérnövényt a konyhámban, nagyon magasra nőtt. Vissza metszhetem? Kiültethető-e, ha igen, mikor érdemes, hogy életben maradjon? Úgy nézem, nem érzi jól magát jelenlegi helyén.

Visszatérnek az éjszakai fagyok

2023. április 3. 06:39

Visszaesik a hőmérséklet a jövő hét elején: visszatérnek az éjszakai fagyok és napközben sem várható 10 Celsius-foknál magasabb csúcshőmérséklet.

Még a tél előtt kiültethetem a cserépből a krizantémokat a kertbe, vagy már csak tavasszal?

2023. november 9. 04:40

Mennyire télállók a krizantémok? Vettem különleges virágú cserepes krizantémokat a napokban, és bizonytalan vagyok, hogy most ősszel kiültethetem-e azokat, anélkül, hogy elfagynának télen. Mikor ültessem ki, még tél előtt vagy tavasszal?