7℃ 3℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos

Miért kell megvárni, hogy a csipkebogyót megcsípje a dér?

Agrofórum Online

Miért kell megvárni azt a szedéssel, hogy a csipkebogyót megcsípje a dér? Köszönöm szépen előre is a válaszukat!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A csipkerózsákról szedett termések, vagyis hétköznapi néven a csipkebogyók, értékes beltartalmi tulajdonságokkal rendelkeznek. Magas C-vitamin-tartalma mindenki számára ismeretes, de emellett más vitaminokat is tartalmaz, mely által még kimagaslóbb értékekkel rendelkezik. Fogyasztása által akár többféle betegség, közöttük pl. a nátha ellen is könnyebben vehetjük fel a harcot, vészelhetjük át megpróbáltatásait. A termésekből származó jótékony hatását és ízét nemcsak tea, hanem lekvár, szirup, szósz formájában is élvezhetjük, de likőr egyaránt készíthető belőle. 

A gyűjtés során érdemes arra ügyelni, hogy ne az út széléről, hanem védett helyen növő bokrokról szedjük a gyümölcsöket, melyek kevésbé vannak kitéve a közlekedés általi szennyezésnek. A termések leszedése kocsány nélkül történjen, majd a kellő mennyiség leszedése után az esetleges szárítást vékony rétegben kiterítve végezzük el! Gyorsabb száradást érhetünk el a termések feldarabolásával, hiszen lédús gyümölcseinek meglehetősen sok idő szükséges a tárolásra alkalmas nedvességtartalom eléréséhez. Amennyiben a gyümölcsöket szeretnénk feldolgozni, ahhoz sem árt a szedést követően mihamarabb nekilátni.

Sajnos még a mai napig is sokan úgy gondolják, hogy a termések szüretét akkor kell elvégezni, amikor a dér már megcsípte. Ajánlatos leginkább optimális érési időben megtenni, még az első fagy bekövetkezte előtt. Az első fagy után a legtöbb termés egyrészt túl is van már érve, másrészt pedig a túlérett termések puhaságuk miatt hamar elkenődnek, tönkremennek.

Továbbá a túlérett termések C-vitamin-tartalma ugyancsak kisebb, illetve a fagy hatására is fokozatos csökkenése várható. Az első fagy alkalmával kb. 20%-kal, míg a második fagy hatására már akár 50%-kal is kevesebb lehet a termések C-vitamin-tartalma. A termések szedhetőségét jelzi az, ha színük kellően bepirosodott, de állaguk még kemény. Az érési időszak termőhelyenként természetesen eltérően alakul, de általában szeptember közepétől indulhat meg szedésük, mely kb. 3-4 hétig, az első fagyok bekövetkeztéig tart.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrometeorológia: a kutya nem eszi meg a telet

2018. február 20. 07:58

A kutya nem eszi meg a telet – tartja a mondás, melyet az idei enyhe tél során sokat lehetett emlegetni.

Péntek hajnalban több helyen süllyedt 0 fok alá a hőmérséklet

2023. április 28. 11:54

Péntek hajnalban több helyen süllyedt 0 Celsius-fok közelébe vagy az alá a hőmérséklet, a Nógrád vármegyei Zabarban kerekítve mínusz 4 fokot mértek.

Banánfa teleltetése miként lehet a szabad kertben?

2023. április 4. 10:36

Lehetséges, illetve érdemes a házikertbe ültetni banánfát? Hogyan lehet átteleltetni a szabad kertben?

-50 Celsius fok - na de mi is az a hőérzet?

2019. január 31. 10:37

Az elmúlt napokban az Észak-Amerikában mért rendkívül alacsony, rekordközeli hőmérsékleti értékek a magyarországi médiába is bekerültek. -50, -60 fokos hőérzet- vagy angolul wind chill-értékekről olvashatunk.