Visszatérnek a talajmenti fagyok, veszélyben a gyümölcstermés!

2024. április 20. 10:10

Az időjárásunkban a hét elején bekövetkezett fordulat jól jött a mezőgazdaság számára. Elsősorban a csapadékra volt óriási szükség, és főként az Alföld középső részén még további esőknek is örülnének, de az előttünk álló egy hétben csak elszórt záporokra van kilátás.

Nagy baj lehet a korai nyárból – a jövő héten a 30 fokot ostromló csúcsokra számíthatunk

2024. április 6. 14:10

A virágzó gyümölcsfáinkra kedvező a meleg és száraz idő, ugyanakkor a tavaszi vetések – főleg az Alföldön – már nagyon várják az esőt.

Már egy mínusz 2 fokos fagy is komoly károkat okozhat a gyümölcsösökben

2024. március 18. 13:10

Most kell szorítani a gyümölcsösökért, hiszen a héten fagyos légtömeg szivárog a Kárpát-medencébe, és fennáll a veszélye annak, hogy súlyos károkat szenvednek az ültetvényeink.

Pontatlanok az éghajlati modellek, baj lesz, ha felszabadul a talajba fagyott szén

2024. március 10. 10:10

Annak módja, ahogyan a tudomány jelenleg pénzügyi forrásokhoz jut, torzíthatja a fontos éghajlati előrejelzéseket, állítják kutatók.

Hihetetlen, mi került napvilágra az aszály miatt egy víztározóból Spanyolországban

2024. március 8. 07:10

Fokozódó párolgás, rövidebb esős időszakok és a hegyekben a régen általános hóborítás elmaradása csak fokozza a vízhiányt a Mediterráneum nyugati részén.

Odaveszhet a kajszi, jönnek az éjszakai fagyok, hó is hullhat

2024. március 5. 08:10

Csütörtöktől országosan visszaesnek a napi csúcshőmérsékletek, és bizonyos helyeken mínusz 5–7 fokos éjszakai fagyok várhatók. Aggódhatunk a kajsziért és más korai csonthéjasokért.

Márciusban visszatérnek a fagyok, vagy bátrabban tervezhetnek a gazdák?

2024. február 23. 10:40

Megtréfál-e bennünket a március, jönnek-e még fagyok a sokszor tavaszias időt hozó február után? Ezek a kérdések alighanem sok gazdát érdekelnek, és úgy tűnik, megvannak a válaszok is.

Veszélybe kerül az európai mezőgazdaság, ha leáll a Golf-áramlat

2024. február 19. 13:40

A Golf-áramlat gondoskodik egész Európa „fűtéséről”. Ha az áramlása megszűnik, aminek a kutatók látják az előjeleit, a klíma egész Európában hidegebbé és szárazabbá válhat. A mezőgazdasági következmények pedig beláthatatlanok.

Megvan az alföldi aszály ellenszere?

2024. február 10. 10:10

A légkörből hiányzó víz miatt nem érkezik elég csapadék az Alföldre az aszályos időszakban. Ennek enyhítésére a vizes élőhelyek, a rétek-legelők visszaállítását javasolják az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói legújabb elemzésükben.

Új magyar módszer az aszály előrejelzésére

2024. február 9. 13:40

A mezőgazdasági és hidrológiai aszálytrendek megfigyelésén, valamint monitorozó- és előrejelző rendszer kidolgozásán dolgoznak a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság kutatói.