Milyen igényei vannak a magnóliának?

Milyen igényei vannak a magnóliának?

Agrofórum Online

Hova ültethetem a kertbe a magnóliát? Milyen igényei vannak?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A magnólia nemzetségbe lombhullató vagy örökzöld fák és cserjék tartoznak, melyek közül a legdekoratívabb és legkeresettebb hibrid faj a nagyvirágú liliomfa (Magnolia x soulangeana). A nagyvirágú liliomfa lombhullató cserje, vagy többtörzses fácska, melyre jellemző, hogy idővel ágai kissé a talaj felé hajlóak, szétterülve elegáns megjelenést kölcsönöznek. Magassága kb. a 3-4 métert elérő, lassú növekedésű. Az életkorral párhuzamosan viszont nemcsak a fa magassága, hanem az azon megjelenő virágok száma is fokozatosan növekedni kezd. Levelei, melyek akár a 20 cm-es nagyságot is elérhetik, rövid nyélen ülnek, fonáki oldalukon enyhén szőrözöttek. Nagyméretű, tulipán alakú, nagyon feltűnő, húsos virágainak megjelenésére április-májusban, még a lombozat kifejlődése előtt számíthatunk. Virágainak színezete fajtától függően világos rózsaszíntől a liláig terjedhet.

A liliomfák gyökerei az átültetésre érzékenyek, ezért leggyakrabban konténerben vagy földlabdásan vásárolhatók meg. Ültetésüket érdemes tavasszal végezni, akkor, amikor a talaj már kissé felmelegedett. Talaj szempontjából a levegős, mélyrétegű, tápanyagban gazdag és laza szerkezetűt kedvelik. A talaj kémhatásának enyhén savanyúnak kell lennie, hiszen a talaj mésztartalmára nagyon érzékenyek egyedeik. Kertünkben olyan helyet keressünk számára, mely szélvédett és napos, esetleg kismértékben árnyékos, hiszen minél több napfény éri, annál több virág megjelenésére lehet számítani.

A magnólia gyökereinek sekély elhelyezkedése miatt, azok fagytól való megóvása érdekében érdemes legalább az első pár évben töveinek takarása, pl. fenyőkéreggel. Fáját évente legalább egyszer ajánlatos komposzttal vagy szerves trágyával ellátni, melyet csak sekélyen dolgozunk be, gyökereinek megóvása érdekében. Aszályos időszakban az idősebb példányok vízpótlásáról is érdemes gondoskodnunk, míg a frissen telepített fákat az első évben rendszeresen szükséges öntöznünk. A magnólia általában metszés nélkül is szép és harmonikus koronaszerkezetet fejleszt. Idősebb egyedei esetében szükség lehet ritkításra, esetleg magasságának korlátozására, melyet gond nélkül megtehetünk a virágzási időszakának befejeztével.

Mindent a téltemetőről

2020. február 15. 04:39

„Ha a télike virágzik, a kikelet érkezik” – mit érdemes tudnunk hazánk egyik legkorábban virágzó évelő növényéről, ami szó szerint bearanyozza az erdők talaját? Ismerjük meg a téltemetőt!

Mitől lett foltos és kókadt az Aloe vera?

2023. április 9. 04:38

Aloe vera növényem egyik vastag szárán barnás foltok vannak, illetve annak ellenére, hogy folyamatosan hoz új hajtásokat és leveleket is, nagyon kókadt. A probléma a megküldött képeken látható. Hogyan gyógyítható? Egyáltalán mi a betegsége?

Trendek a talajművelésben - Agritechnica 2019

2020. február 6. 12:02

A talajművelési technológiákat befolyásoló hatások közül az utóbbi időben meghatározó szerepet játszik növényvédő szerekkel kapcsolatos helyzet alakulása.

A csodálatos selyemakác

2023. szeptember 3. 14:40

Azokba a kertekbe is ajánlott a selyemakác, ahol látványosat kell alkotni, de kicsi a tér, mert pont kis termetével szép árnyékot adó fafaj.