Miként lehet átteleltetni a szabad kertben a banánfát?

Miként lehet átteleltetni a szabad kertben a banánfát?

Agrofórum Online

Lehetséges, illetve érdemes a házikertbe ültetni banánfát? Hogyan lehet átteleltetni a szabad kertben?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A japán banán vagy fagytűrő banán, tudományos néven a Musa basjoo, a hobbikertészek körében egy egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, leveleivel díszítő kerti növénynek számít. Ez nem is csoda, hiszen egyedei igazi trópusi hangulatot árasztanak. Nevével ellentétben e faj nem Japánból, hanem Kínából származik és a banánfélék (Musaceae) családjába tartozik.

A banánfának ahhoz, hogy jól érezze magát, elsősorban ültetési helyét kell megfelelően megválasztani, melynek mindenképpen naposnak és melegnek kell lennie. Nagyméretű levelei a széltől akár könnyedén meg is sérülhetnek, elszakadhatnak, ezért lehetőség szerint védett körülményeket keressünk számára a kiültetéskor. Talaj iránt nem kimondottan igényes, de a jó vízáteresztő képességű és humuszban gazdag talaj a legjobb számára. Öntözni rendszeresen csak aszályos periódusokban szükséges, valamint a nyár folyamán időnként, a kora reggeli vagy a késő esti órákban a slaggal történő zuhanyoztatást is meghálálja. Gyors növekedése és nagyméretű levelei miatt a növénynek minden tavasszal érdemes tartós műtrágyát adni, vagy megfelelő mennyiségű komposzttal ellátni.

A banánfa egy igen dekoratív növény (fotó: Pixabay)

A fagytűrő banánfa, ahogy nevében is benne van, alapvetően hazánkban is átteleltethető kerti körülmények között, de a biztos átteleléshez nem árt neki némi segítséget nyújtani. Különféle változatai nemcsak megjelenésükben, hanem télállóságukban is eltérhetnek egymástól. A fajták közül pl. a ’Nana’ akár a -15 fokot is képes átvészelni, de a ’Sapporo’ fajtája egyaránt jó fagytűrő képességgel rendelkezik.

A hideg hatására a banánfa levelei minden esetben visszafagynak, még a legfagytűrőbb fajtáknál is, így ezek levágását még a tartós fagyok előtt érdemes elvégezni. A fagytól a növény gyöktörzsét kell védeni, hiszen ebből tud a növény tavasszal újra kihajtani. A banánfa szárát is vágjuk vissza kb. 1 méteres magasságban, majd eköré helyezzünk el 3-4 db karót, melyet körbe hálóval borítunk. Ennek a hálónak a segítségével ugyanis belülről a növény törzse köré helyezett leveleket, faforgácsot vagy szalmát közvetlenül a gyöktörzsnél tudjuk tartani. Arra is ügyeljünk, hogy a meghagyott törzset teljes hosszában betakarjuk, az ne látszódjon ki, de ne is tömjük meg túlzottan a növényi anyagokkal. Az elkészített borítást csak tavasszal, a tartós fagyok elmúltával érdemes leszedni. Összességében elmondható tehát, hogy meg lehet próbálkozni a fagytűrő banánfa házikerti ültetésével, igen dekoratív, és kellemes trópusi hangulat teremthető vele.

Víztakarékossági ötletek a kertben

2023. május 19. 12:18

Enyhe telek, hosszan tartó aszályos időszakok nyáron – egyre gyakoribbak az időjárási szélsőségek, köztük a heves viharok és esőzések.

Kukoricatermesztés – várható veszélyek és potenciális lehetőségek a klímaváltozás kapcsán

2018. január 23. 20:19

Szigorúan okszerű öntözés segítségével (helytől függően: 60-100 mm) az előrevetített terméskiesések elkerülhetők.

Mitől kezdtek el sárgulni a kurkuma levelei?

2022. november 13. 04:38

Van, volt egy gyönyörűen virágzó kurkumanövényem, aminek a levelei kezdenek sárgulni. Mit csinálok rosszul, hogy ilyen tüneteket mutat? Ugyanúgy ápolom, mint előtte.

Az amarillisz hagymájának most kell földbe kerülnie a virágzáshoz

2022. december 22. 06:36

Ha ajándékba szánjuk az amarilliszt, és az átadáskor nagy virágtölcséreket is akarunk látni rajta, akkor könnyen programozhatjuk a virágzását.