Mit ronthattunk el, ha nem sikerült jól a védekezés a puszpángmoly ellen?

Mit ronthattunk el, ha nem sikerült jól a védekezés a puszpángmoly ellen?

Agrofórum Online

Annak ellenére, hogy többször is permeteztem a puszpángot a lombot rágó hernyók ellen, nem sikerült teljesen kiirtanom. Mit ronthattam el?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A puszpángon károsító puszpángmoly hazánkban több mint 10 éve van már jelen, ezalatt szinte már minden kertben megtalálható, gyakori kártevővé vált. Az ellene való védekezés a növény sűrű lombozata miatt nem egyszerű feladat, de a jól időzített védekezéssel a kártevő egyedszáma megfelelően csökkenthető. A kártételt a táplálkozó lárvák okozzák, melyek jelentős számú levelet képesek elfogyasztani fejlődésük során. Nagy egyedszámuk esetén, kémiai védekezés hiányában nem ritka a növények teljes lombvesztése, a tarrágás sem.

A kártevőnek évente két nemzedéke van, lárváik telelnek át a növényeken, levelekből szőtt gubóban. A táplálkozásukat már korán tavasszal megkezdhetik, viszont kezdetben még csak a levelek felületének hámozgatása figyelhető meg. Az első nemzedék lepkéi általában május végén – június elején jelennek meg, tojásból kelő lárváik táplálkozására pedig június végén már számíthatunk. A második nemzedék rajzása augusztus elejére tehető, melyből származó lárvák főként augusztus utolsó dekádjában kelnek.

A védekezés elengedhetetlen része a növények rendszeres figyelése, hiszen ha az adott növényen áttelelt és kifejlődött lárvákat sikerült is kiirtanunk, újonnan érkező egyedeik szintén megtelepedhetnek bokrainkon. Kisebb számú megtelepedésük esetében elegendő lehet a károsodott, lárvák által fogyasztott rész lemetszése és megsemmisítése. A tél előtt az összeszőtt levelek leszedésével ugyancsak gyéríthető egyedszámuk, amennyiben puszpángunk kisebb és átláthatóbb.

Jelentősebb egyedszámuknál hatékonyan védekezni csak permetezéssel tudunk, amit a fiatal lárvák ellen kell időzíteni. A tojásból kelő fiatal lárvák fekete fejűek, halványsárga színűek, idővel pedig rajtuk sötét sávok is megjelennek. Az idősebb hernyók zöldes színűek, feketén és fehéren csíkozottak, valamint fekete és fehér szegélyű pontsorokkal is mintázottak. A készítmények közül házikertben a kontakt deltametrin, valamint a felszívódó acetamiprid hatóanyagok használhatók fel, melyhez ajánlatos a nagyobb hatékonyság érdekében tapadásfokozó hozzáadása is.

Kiemelt kép: Pixabay

Cseresznye, meggy tavaszi növényvédelme

2018. május 3. 12:35

Idén 3 nagyobb ültetvényt is szakirányíthatok, melyből az egyikben 20 hektár cseresznye, egy másikban pedig mintegy 60 hektárnyi meggy található.

Miért száradnak el az orchidea levelei és a szára is?

2023. november 14. 04:36

Orchideám levelei furcsák, elszáradtak, a szárai is. Virágok nem nőnek rajta. Letisztítottam a leveleit is, mert nagyon porosak voltak. Mi ez a betegség? Hogy tudom megmenteni? Locsolom rendszeresen, évek óta van orchideám, nem volt ilyen gondom soha ezelőtt.

Szükséges a rózsát rovarölő szerrel permetezni?

2023. július 18. 04:36

Kell a kerti rózsát rovarölő szerrel permetezni?

Mitől lett fehéres bevonat a szamóca levelein és bogyóin?

2023. május 2. 04:36

Szamócák levelén fehéres bevonat jelent meg, sajnos a bogyókon is. Korábbi években nem találkoztam vele. Féltem a termést. Mi lehet ez, mit tegyek, tehetek ellene?