Permetlé hullott az érő naspolyákra! Fogyasztható lesz még az idei termés?

Permetlé hullott az érő naspolyákra! Fogyasztható lesz még az idei termés?

Agrofórum Online

A napokban lemosó permetezést alkalmaztam a gyümölcsfáimon házikertben. Réz-, kén- és olajtartalmú szert használtam (Vegesol eReS). Az egyik barackfám mellett található egy bőven termő naspolya bokor. Sajnos későn eszméltem, hogy még nem szedtem le a naspolyát, de addigra már biztosan hullott az érő gyümölcsökre is permetlé. A kérdésem, hogy a történtek után fogyasztható lesz-e még az idei naspolya, illetve ha igen, milyen óvintézkedések betartásával lehet majd elfogyasztani?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A Vegesol eReS egy kontakt hatású gombaölő készítmény, ahogyan írta is, rezet, ként, emellett pedig növényi olajat, tapadásfokozó adalékanyagokat is tartalmaz. A réz a kórokozók spóráira, illetve a baktériumokra van gátló hatással, a kén az atkák számát csökkenti és a lisztharmat képleteit, míg az olaj a kártevők telelő alakjaira van gyérítő hatással.

A készítmény adalékanyagot tartalmaz, melynek segítségével a növényen rugalmas, a levegőt áteresztő réteg alakul ki, mely csak lassan képes lemosódni, ezáltal hosszabb hatástartammal is rendelkezik, tehát némileg több idő szükséges lemosódásához is. Felhasználása a gyümölcsfák közül a csonthéjasokon, vagyis szilva, meggy, cseresznye, őszibarack, kajszi esetében a rügyfakadástól azok virágbimbós állapotáig lehetséges, míg ősszel, a lombhullás megkezdése utáni időszakban lemosó kezelésre ugyancsak felhasználható a készítmény.

A készítmény felhasználható, engedéllyel rendelkezik az almatermésűeknél is, vagyis almánál, körténél, birsfáknál és a naspolya esetén egyaránt ki lehet juttatni lemosó kezelés céljával. Az engedélyokiratban megadott mennyiségben kijuttatva a készítményt, mely az almatermésűekre, így ezáltal a naspolyára is vonatkozik, 10 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idővel kell számolni. Ez azt jelenti, ha érte is, nagyobb, vagy akár kisebb mennyiségben a terméseket permetlé, akkor a kezeléstől számított 10 nap elteltével a termések biztonsággal fogyaszthatók el.

A készítmény csomagolásán azonban ezek az információk minden esetben elérhetők, hiszen nemcsak a felhasználásra, permetlé elkészítésére ad tájékoztatást a csomagoláson megtalálható adatlap, hanem az élelmezés-egészségügyi várakozási idők, illetve a munka-egészségügyi várakozási idők is fel vannak azon tüntetve. Amennyiben a csomagoláson sérülés, illetve egyéb okok miatt nem találjuk meg az erre vonatkozó információkat, az interneten minden esetben megtalálhatók a készítmények engedélyokiratai, melyből a felhasználáshoz szükséges minden egyéb információról egyaránt tájékozódhatunk.

Kiemelt kép: Pixabay

A KITE REVANS csomagja a kalászoskárosítók ellen!

2024. február 29. 17:10

A KITE Zrt. 2024-ben technológiai csomagajánlatban kínál gombaölő szert, rovarölő szert és biostimulátort a kalászosok védelmére. A csomagban található termékek egy komplex megoldást kínálnak a kalászos növények védelmére a tenyészidőszak fontos szakaszaiban. Nézzük meg részleteiben miként veszünk revansot a kalászoskárosítókon!

Napraforgó: a védelem minden eszközére szükség van!

2023. június 2. 06:34

Integrált növényvédelemmel lehet sikeres a védekezés a komoly terméskiesést, és ezzel jövedelemcsökkenést okozó betegségek ellen.

Megjelent a Nufarm új termékkatalógusa

2019. december 3. 09:02

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2020, amelyből részletesen tájékozódhat cégünk termékpalettájáról, és az egyes növényvédő szerek pontos használati útmutatóját is megismerheti.

Jól tervezett kalászvédelemmel a sikeres búzatermesztésért

2023. május 2. 06:34

Kalászos növényeink a világ legfontosabb élelmiszernövényei közé tartoznak, termesztésük pedig hasznosítástól függetlenül körültekintő odafigyelést igényel.