Miért kezdtek el sárgulni a platánfa levelei ültetést követően?

Miért kezdtek el sárgulni a platánfa levelei ültetést követően?

Agrofórum Online

Egy olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy nem régiben vásároltam egy platánfacsemetét, amelyet egy szép napos helyre, a kert közepére ültettem, de az ültetést követően (3-4 nap múlva) nagyon elkezdtek sárgulni a levelei, majd barnulva lehullani. Mi lehet ennek az oka? Túl sok vagy túl kevés víz esetleg? Naponta locsoltam a fát 10-15 liter vízzel körülbelül. Előre is köszönöm a választ.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

Kép hiányában sajnos csak az okokat tudom felsorolni, melyek a levelek sárgulásához, majd végezetül pedig barnulásához vezethettek. Elsősorban abiotikus körülmények okozta elváltozásra gondolnék, melyet akár az ültetési stressz, a megváltozott körülmények is okozhattak. Nem tudom milyen ültetési anyagot vásárolt, de általában konténeres, vagy földlabdás formában árusítják a díszfákat, melyek jobban viselik új helyre való kerülésüket. A faiskolában, árudákban a tartási körülmények egyaránt kihatnak a fa életére, esetleges tápanyaghiányokra és azok tüneteinek megjelenésére. A sárgulást több tápelem nem megfelelő aránya is kiválthatja, mely végezetül barnuláshoz, levélelhaláshoz vezethet. A tartási körülmények megváltozása, esetlegesen a fa árnyékból napfényes helyre való kerülése is okozhat ilyen problémát. A víz mennyisége lehet, hogy elegendő volt, amennyiben nem túlzottan száraz talajba ültette, mert olyan esetben akár 30-40 liter vízadagot is érdemes lehet öntözésenként kijuttatni a fának az ültetést követő időszakban.

Nem szabad viszont megfelejtkezni a növényvédelmi okokról sem, hiszen e fafajon a platán csipkéspoloskák gyakori kártevőnek számítanak. Kártételére már tavasztól számítani lehet, szívogatásának hatására a levéllemez kifakulása, sárgulása, végezetül pedig elszáradása és lehullása tapasztalható meg. A károsodott levelek fonáki oldalán apró egyedeik, valamint apró fekete szemcsés ürülékük is megtalálható. A védekezést érdemes kora tavasszal elkezdeni, hiszen egyedei a fás részeken telelnek át, így a lemosó permetezés hatékony védekezésnek számít. A már leveleken táplálkozó egyedek ellen acetamiprid, valamint deltametrin hatóanyagot tartalmazó készítményekkel egyaránt lehetséges permetezni.

A lisztharmattal fertőzött levelek egyaránt sárgulnak, de a tünetek közé tartozik továbbá azok torzulása is. A betegség kezdetben a fiatal hajtásvégeken jelenik meg, így főként a fiatal fákon okozhat jelentős problémát azok idő előtti lombvesztése által. A fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében a beteg levelek vagy hajtásvégek eltávolítása is megoldást jelenthet, kémiai védekezésre pedig a kontakt hatású kén, valamint a felszívódó penkonazol hatóanyag is alkalmazható.

Aktuális az alma védelme

2024. április 26. 05:40

Leggyakoribb gyümölcsünk, az alma esetében meglehetősen nagy veszélyek leselkednek az állományokra, amelyek kivédésére a növényvédelemért felelős szakembereknek célszerű felkészülniük.

Porszáraz talajba vetik a kukoricát és napraforgót – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. április 9. 16:10

Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhelyzet már korántsem ilyen kedvező.

Miként előzhetem meg, hogy "barna borzalmakká" váljanak a szőlőfürtök?

2023. szeptember 1. 04:38

A kertemben lévő, két általam ismeretlen nevű szőlőfajta idei várható terméséről egy-egy fényképét mellékelek. Több, mint tíz évi termesztés során, még ennyire szörnyű szőlőfürtöket nem láttam. Úgy 3-4 hét alatt változtak normálisnak látszó fürtökből a képeken látható borzalmakká. Milyen módon és egyáltalán, meg lehetett volna akadályozni a probléma kialakulását?

Alig maradt egy-két ép levél a barackfámon - megmenthetem még?

2024. május 8. 04:36

Tafrinával megfertőzött barackfáimon alig maradt egy-két ép levél. Egyenként leszedtem a megbetegedett leveleket. Gyümölcskezdemények maradtak a fákon. Ezekre érdemes-e, szabad-e még permetezni, és ha igen mivel? Meg tudom-e még menteni a termés egy részét? És mit tudok tenni még idén a jövő évi termés megmentéséért?