Miért lesz foltos érés közben az alma a fán?

Agrofórum Online

Segítségért fordulok most Önökhöz. Miért foltosodik meg érés közben az alma a fán? Válaszukat nagyon várom!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az alma terméseinek foltossága kártevő és kórokozó eredetű is lehet, de abiotikus körülményekre egyaránt visszavezethetők a nem kívánt tünetek. A kórokozók közül gyakori a ventúriás varasodás, mely a levelek és termések fekete színű foltosodását okozza. A terméstünetek kezdetben apró foltok formájában mutatkoznak meg, majd idővel növekednek, barnából fekete színűvé válnak, parásodnak, varas kinézetűek lesznek. A betegség nyomán a gyümölcsök felülete egyenetlen lesz, héjuk berepedezhet, akár az egész termés féloldalassá válása is bekövetkezhet.

A varasodás mellett gyakori betegsége az almának a lisztharmat is, mely a leveleken, virágokon és apró kötődött terméseken lisztes bevonat, illetve torzulás formájában is megmutatkozhat. A terméseken fejlettebb korban a lisztes bevonat alatt hálózatos parásodás figyelhető meg.  

A termésfoltosság okai között a kaliforniai pajzstetűvel való fertőzöttséget is meg kell említenünk. Súlyos károkat képes okozni a fás részeken való szívogatásával, így a növény gyengítésével, de a terméseken való szívogatásával is. Táplálkozásának hatására a termések felületén piros színű, úgynevezett lázfoltok képződnek, míg egyes fajták esetében a foltok olajos jellegűek is lehetnek.

Jelentős gyümölcsfoltosodás, vagyis keserűfoltosság tud kialakulni abban az esetben is, amennyiben a fa nem tud kellő mennyiségű kalciumot felvenni. Gyakran előfordul, hogy a kalcium hiánya miatt a terméseken apró, barnuló, majd fekete foltok figyelhetők meg, akár az érés folyamán is, de a betárolt terméseken már tárolás során egyaránt megjelenhetnek a tünetek. A foltok általában kicsik, 0,2-1 cm-es nagyságúak, gyümölcshúsba mélyedők, a foltok alatt pedig a hús minőségének romlása is bekövetkezik. Az ilyen termések a foltok alatt rossz ízűek, fogyaszthatatlanok. A foltosságra jellemző továbbá az is, hogy általában a bibepont felől kezdődik, mert oda jut el legkésőbb a termésben a kalcium, annak ellátottsága a legrosszabb. A kalcium elégtelen ellátása nyomán a szövetek szilárdságukat is elveszthetik, így puhulás és húsbarnulás egyaránt bekövetkezhet.

Kiemelt kép: Pixabay

Alma- és körteültetvények pollenadó nélkül?

2019. március 20. 07:39

Alma- és körteültetvényekben porzófajták alkalmazása nagyobb mértékű gyümölcskötődést eredményez, de fokozhatja a kötődött termések heterogenitását is, illetve nehezítheti a termésritkítás kivitelezését. Porzófajták nélkül megfelelő méhkaptár elhelyezésével sikeres lehet az almatermesztés. Körteültetvényekben pedig porzófajta hiánya esetében a megfelelő metszés, növénykondicionálás és gibberellinek alkalmazásával segített terméskötődés eredményezhet megfelelő termésmennyiséget.

Támad a monília, a tafrina - veszélyben a gyümölcsösök

2019. május 28. 08:30

A korábbi hetek csapadékos időjárása kedvezően hatott a kertészeti növénykultúrák állapotára, bár a fejlődésben szerzett korábbi lépéselőny a hűvösebb idő miatt elveszett. A mostani fenológiai állapot a sokéves átlagot idézi. Növényegészségügyi szempontból fokozott figyelmet érdemelnek a kártevők és a betegségek egyaránt.

Mi károsítja már az almafákat?

2020. április 20. 07:54

O. Kitti kérdése: Segítséget szeretnék kérni, hogy a mellékelt képen látható almafa levelén milyen tünet vagy elváltozás észlelhető? Lemosó permetezésen kívül mást nem kapott, és a több almafa közül csak az egyik fán jelentkezik levélelváltozás.

Uniós oltalmat kapott a „Derecske alma” elnevezés

2022. július 14. 11:14

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a „Derecske alma”, mint elnevezés uniós oltalomban részesüljön.