Hogyan védekezhetünk a lisztharmat ellen almában és szőlőben?

Hogyan védekezhetünk a lisztharmat ellen almában és szőlőben?

Agrofórum Online

S. Miklós kérdése: Kertemben található almafáim és szőlőtőkéim minden évben nagyon lisztharmatosak. Mit tehetek ellene?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az alma és szőlő egyik legjelentősebb betegsége a lisztharmat. A kórokozónak kedvez a tartósan magas páratartalom és a 22-24 fokos hőmérsékletet. Telelésük a rügyekben, rügypikkelyek között lehetséges. A szőlő esetében egy részük a vesszőkön is áttelel. A fertőzött rügyekből fejlődő hajtás valamennyi levele fertőzött lesz, rajtuk összefüggő fehéres lisztharmat bevonat jelenik meg. A beteg levelek sodródnak, görbülnek, elhalnak, leszáradnak. A szőlő a virágzás vége felé válik a legnagyobb mértékben fogékonnyá a fertőzésre. Bogyói viszont már 2-3 hetes koruk után rezisztensek a lisztharmattal szemben. A fürtök veszélyeztetettsége virágzástól zsendülésig áll fenn. Alma esetében a fertőzött rügyekből a levelekhez hasonlóan, fertőzött virágok nőnek, belőlük termések nem fejlődnek. A termésen hálószerű parásodás formájában jelenik meg a lisztharmat kárétele.

Védekezés szőlőben: A kórokozó egészen a vegetációs idő végéig fertőzi a növényt, ezért a sikeres védekezés alapja a szakszerű zöldmunka, a célzott bogyóvédelem és a hatékony szerkombináció. A vegetáció végén végzett kezelések csökkentik a kórokozó áttelelését. A védekezést már néhány cm-es hajtásnagyságnál meg kell kezdeni kontakt készítménnyel (kén). Közvetlenül virágzás előtt (20-30 cm hajtáshossz) a felszívódó vagy mélyhatású gombaölő szereket használjuk (tebukonazol, penkonazol, azoxistrobin).

Védekezés almában: Általában a vesszővégi 4-6 rügy szokott fertőzött lenni, ezért a vesszők erős visszametszése is indokolt. A tavaszi metszés során a fertőzött vesszők eltávolítása kulcsfontosságú. Rügypattantástól a virágzás végéig mindenképpen védekezni kell a lisztharmat ellen. A levelek 1-2 cm-es, úgynevezett egérfül, illetve bimbós állapotban, valamint virágzás előtt indokolt a permetezés. Ebben az időszakban elsősorban felszívódó (ciprodinil, tebukonazol, difenokonazol) hatású lisztharmat elleni gombaölő szereket érdemes használni. Sziromhullás után is további kezelések szükségesek. Az őszi és tavaszi lemosó permetezések kéntartalmú szerekkel segíthetnek a fertőzés megelőzésében és mérséklésében.

Több ezer tonna eladatlan almával nem tudnak mit kezdeni a szabolcsi termelők

2019. március 18. 12:17

Eddig négyszáz megyei gazdálkodó csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, mely a termelői tulajdonban lévő feldolgozóüzem megépítését célozza meg.

Együnk rendszeresen almát!

2018. december 6. 15:02

A rendszeres almafogyasztás immunstimuláló hatású és segíti a szellemi frissességet, mérsékli a fáradékonyságot, a stressz hatásait, a látásromlást, a fogak romlását.

Összefogás szükséges a magyar almatermesztésben

2018. október 5. 06:44

Nem egy-egy ültetvény kérdését kell megoldani, hanem ágazati szinten kell gondolkodni.

Már biztos a terméskiesés a csapadékhiány miatt

2019. május 4. 06:38

A 100 millimétert sem elérő 4 havi csapadék és a téli csapadékhiány miatt már biztosra vehető a tetemes terméskiesés, szántóföldön és kertészetekben egyaránt. Május elején talán kicsit több jut az égi áldásból.