Hogyan védekezhetünk a lisztharmat ellen almában és szőlőben?

Hogyan védekezhetünk a lisztharmat ellen almában és szőlőben?

Agrofórum Online

S. Miklós kérdése: Kertemben található almafáim és szőlőtőkéim minden évben nagyon lisztharmatosak. Mit tehetek ellene?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az alma és szőlő egyik legjelentősebb betegsége a lisztharmat. A kórokozónak kedvez a tartósan magas páratartalom és a 22-24 fokos hőmérsékletet. Telelésük a rügyekben, rügypikkelyek között lehetséges. A szőlő esetében egy részük a vesszőkön is áttelel. A fertőzött rügyekből fejlődő hajtás valamennyi levele fertőzött lesz, rajtuk összefüggő fehéres lisztharmat bevonat jelenik meg. A beteg levelek sodródnak, görbülnek, elhalnak, leszáradnak. A szőlő a virágzás vége felé válik a legnagyobb mértékben fogékonnyá a fertőzésre. Bogyói viszont már 2-3 hetes koruk után rezisztensek a lisztharmattal szemben. A fürtök veszélyeztetettsége virágzástól zsendülésig áll fenn. Alma esetében a fertőzött rügyekből a levelekhez hasonlóan, fertőzött virágok nőnek, belőlük termések nem fejlődnek. A termésen hálószerű parásodás formájában jelenik meg a lisztharmat kárétele.

Védekezés szőlőben: A kórokozó egészen a vegetációs idő végéig fertőzi a növényt, ezért a sikeres védekezés alapja a szakszerű zöldmunka, a célzott bogyóvédelem és a hatékony szerkombináció. A vegetáció végén végzett kezelések csökkentik a kórokozó áttelelését. A védekezést már néhány cm-es hajtásnagyságnál meg kell kezdeni kontakt készítménnyel (kén). Közvetlenül virágzás előtt (20-30 cm hajtáshossz) a felszívódó vagy mélyhatású gombaölő szereket használjuk (tebukonazol, penkonazol, azoxistrobin).

Védekezés almában: Általában a vesszővégi 4-6 rügy szokott fertőzött lenni, ezért a vesszők erős visszametszése is indokolt. A tavaszi metszés során a fertőzött vesszők eltávolítása kulcsfontosságú. Rügypattantástól a virágzás végéig mindenképpen védekezni kell a lisztharmat ellen. A levelek 1-2 cm-es, úgynevezett egérfül, illetve bimbós állapotban, valamint virágzás előtt indokolt a permetezés. Ebben az időszakban elsősorban felszívódó (ciprodinil, tebukonazol, difenokonazol) hatású lisztharmat elleni gombaölő szereket érdemes használni. Sziromhullás után is további kezelések szükségesek. Az őszi és tavaszi lemosó permetezések kéntartalmú szerekkel segíthetnek a fertőzés megelőzésében és mérséklésében.

Gyümölcsösültetvény-összeírás: tarolt az alma és a meggy - feljövőben a bodza

2018. május 29. 11:27

A felmérés közel 15 ezer gyümölcstermesztő gazdaság több mint 37 ezer ültetvényére terjedt ki.

Hazánkban közel 36,3 ezer hektáron van gyümölcsös az Eurostat adatai szerint

2019. február 21. 12:33

A 2017-es adatokat összegző jelentés szerint a magyarországi gyümölcsösökben valamivel több, mint 25 ezer hektáron almafák találhatók, sárgabarack 5,4 ezer hektáron, őszibarack 3,5 hektáron, körte pedig 2,3 hektáron.

Tűzelhalás betegségre számíthatunk az almatermésű gyümölcsösökben

2019. április 13. 08:36

A kórokozó baktérium korábban zárlati (karantén) státuszú volt, ami ellen hatóságilag irányított, kötelező védekezést kellett folytatni valamennyi termelőnek. A betegség ellen ma is szükséges fellépni, de a növényvédő szeres kezelések csak pontos időzítés és megfelelő kijuttatás mellett biztosítanak védelmet.

Problémás évkezdet a mezőgazdaságban: reped a cseresznye, alig lesz meggy

2019. június 7. 09:28

A rendkívül hideg május és a hosszú szárazság után megérkező hektikus csapadék sajnos nem tett jót sem a szántóföldi, sem a kertészeti kultúráknak. Általános megfigyelés, hogy a tavalyihoz képest 2-3 héttel, az átlaghoz képest 1-2 héttel van lemaradva a természet.