Hogyan védekezhetünk a lisztharmat ellen almában és szőlőben?

Hogyan védekezhetünk a lisztharmat ellen almában és szőlőben?

Agrofórum Online

S. Miklós kérdése: Kertemben található almafáim és szőlőtőkéim minden évben nagyon lisztharmatosak. Mit tehetek ellene?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az alma és szőlő egyik legjelentősebb betegsége a lisztharmat. A kórokozónak kedvez a tartósan magas páratartalom és a 22-24 fokos hőmérsékletet. Telelésük a rügyekben, rügypikkelyek között lehetséges. A szőlő esetében egy részük a vesszőkön is áttelel. A fertőzött rügyekből fejlődő hajtás valamennyi levele fertőzött lesz, rajtuk összefüggő fehéres lisztharmat bevonat jelenik meg. A beteg levelek sodródnak, görbülnek, elhalnak, leszáradnak. A szőlő a virágzás vége felé válik a legnagyobb mértékben fogékonnyá a fertőzésre. Bogyói viszont már 2-3 hetes koruk után rezisztensek a lisztharmattal szemben. A fürtök veszélyeztetettsége virágzástól zsendülésig áll fenn. Alma esetében a fertőzött rügyekből a levelekhez hasonlóan, fertőzött virágok nőnek, belőlük termések nem fejlődnek. A termésen hálószerű parásodás formájában jelenik meg a lisztharmat kárétele.

Védekezés szőlőben: A kórokozó egészen a vegetációs idő végéig fertőzi a növényt, ezért a sikeres védekezés alapja a szakszerű zöldmunka, a célzott bogyóvédelem és a hatékony szerkombináció. A vegetáció végén végzett kezelések csökkentik a kórokozó áttelelését. A védekezést már néhány cm-es hajtásnagyságnál meg kell kezdeni kontakt készítménnyel (kén). Közvetlenül virágzás előtt (20-30 cm hajtáshossz) a felszívódó vagy mélyhatású gombaölő szereket használjuk (tebukonazol, penkonazol, azoxistrobin).

Védekezés almában: Általában a vesszővégi 4-6 rügy szokott fertőzött lenni, ezért a vesszők erős visszametszése is indokolt. A tavaszi metszés során a fertőzött vesszők eltávolítása kulcsfontosságú. Rügypattantástól a virágzás végéig mindenképpen védekezni kell a lisztharmat ellen. A levelek 1-2 cm-es, úgynevezett egérfül, illetve bimbós állapotban, valamint virágzás előtt indokolt a permetezés. Ebben az időszakban elsősorban felszívódó (ciprodinil, tebukonazol, difenokonazol) hatású lisztharmat elleni gombaölő szereket érdemes használni. Sziromhullás után is további kezelések szükségesek. Az őszi és tavaszi lemosó permetezések kéntartalmú szerekkel segíthetnek a fertőzés megelőzésében és mérséklésében.

Mitől vannak az almafákon fehér, vattaszerű képződmények?

2020. április 14. 10:46

A fák vértetűtől való megvédése nem könnyű feladat, összetett védekezést igényel. A helyes metszéssel, vízhajtások eltávolításával, a szellős lombkorona kialakításával és a sebek ápolásával is sokat tehetünk.

Franciaországban több alma, de kevesebb körte teremhet

2023. augusztus 7. 14:10

Az étkezési alma esetében jelenleg mintegy 1,6 millió tonna összmennyiséggel számolnak a statisztikusok; ez 9 százalékkal több, mint az előző évben.

Már biztos a terméskiesés a csapadékhiány miatt

2019. május 4. 06:38

A 100 millimétert sem elérő 4 havi csapadék és a téli csapadékhiány miatt már biztosra vehető a tetemes terméskiesés, szántóföldön és kertészetekben egyaránt. Május elején talán kicsit több jut az égi áldásból.

Mire ügyeljünk az ősszel termő alma nyári növényvédelme során?

2023. július 20. 04:36

Várom szíves válaszukat almával kapcsolatos kérdésemre! Mire ügyeljek az ősszel termő almafám nyári növényvédelme során?