Hogyan védekezhetünk a lisztharmat ellen almában és szőlőben?

Hogyan védekezhetünk a lisztharmat ellen almában és szőlőben?

Agrofórum Online

S. Miklós kérdése: Kertemben található almafáim és szőlőtőkéim minden évben nagyon lisztharmatosak. Mit tehetek ellene?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az alma és szőlő egyik legjelentősebb betegsége a lisztharmat. A kórokozónak kedvez a tartósan magas páratartalom és a 22-24 fokos hőmérsékletet. Telelésük a rügyekben, rügypikkelyek között lehetséges. A szőlő esetében egy részük a vesszőkön is áttelel. A fertőzött rügyekből fejlődő hajtás valamennyi levele fertőzött lesz, rajtuk összefüggő fehéres lisztharmat bevonat jelenik meg. A beteg levelek sodródnak, görbülnek, elhalnak, leszáradnak. A szőlő a virágzás vége felé válik a legnagyobb mértékben fogékonnyá a fertőzésre. Bogyói viszont már 2-3 hetes koruk után rezisztensek a lisztharmattal szemben. A fürtök veszélyeztetettsége virágzástól zsendülésig áll fenn. Alma esetében a fertőzött rügyekből a levelekhez hasonlóan, fertőzött virágok nőnek, belőlük termések nem fejlődnek. A termésen hálószerű parásodás formájában jelenik meg a lisztharmat kárétele.

Védekezés szőlőben: A kórokozó egészen a vegetációs idő végéig fertőzi a növényt, ezért a sikeres védekezés alapja a szakszerű zöldmunka, a célzott bogyóvédelem és a hatékony szerkombináció. A vegetáció végén végzett kezelések csökkentik a kórokozó áttelelését. A védekezést már néhány cm-es hajtásnagyságnál meg kell kezdeni kontakt készítménnyel (kén). Közvetlenül virágzás előtt (20-30 cm hajtáshossz) a felszívódó vagy mélyhatású gombaölő szereket használjuk (tebukonazol, penkonazol, azoxistrobin).

Védekezés almában: Általában a vesszővégi 4-6 rügy szokott fertőzött lenni, ezért a vesszők erős visszametszése is indokolt. A tavaszi metszés során a fertőzött vesszők eltávolítása kulcsfontosságú. Rügypattantástól a virágzás végéig mindenképpen védekezni kell a lisztharmat ellen. A levelek 1-2 cm-es, úgynevezett egérfül, illetve bimbós állapotban, valamint virágzás előtt indokolt a permetezés. Ebben az időszakban elsősorban felszívódó (ciprodinil, tebukonazol, difenokonazol) hatású lisztharmat elleni gombaölő szereket érdemes használni. Sziromhullás után is további kezelések szükségesek. Az őszi és tavaszi lemosó permetezések kéntartalmú szerekkel segíthetnek a fertőzés megelőzésében és mérséklésében.

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

Az alma tápanyag-utánpótlása

2018. május 20. 13:00

Legkedveltebb gyümölcsünk tápanyag-utánpótlása nemcsak a növény egészsége miatt fontos, így érhetünk el megfelelő fizikai tulajdonságokat a gyümölcsnél, jó ízt és eltarthatóságot is.

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

2019. május 19. 14:32

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.

Sok lesz az alma, ha így metszik meg a fát - Az alma szakszerű metszése (I. rész - karcsú orsó)

2019. március 21. 08:39

A termőkorú almafákon a termőrészekkel jól berakódott két-három éves termőgallyak a legértékesebbek.

Gyümölcs Videó