Miért lett lila a paradicsom szára és levelei?

Miért lett lila a paradicsom szára és levelei?

Agrofórum Online

Gy. Irén kérdése: Miért lett lila a paradicsom szára és levele? Ez a jelenség fajtafüggő, mert nem mindegyik az.  

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A foszforhiány a többi tápelem hiányától könnyen megkülönböztethető, jól felismerhető elváltozásokat okoz a zöldségnövényeken. Az alsóbb leveleken nem klorotikus tünetek formájában jelenik meg hiánya, hanem kezdetben sötétzöldre, majd kékes-szürkére, barnás-zöldre majd lilára színeződnek a levelek. A levél fonáki oldalán mindig korábban és erőteljesebben figyelhető meg a színelváltozás, mint a színi oldalon. Az idő előrehaladtával már a középső leveleken is megfigyelhetőek a tünetek. Kezdetben itt is barnás-zöld majd sárgás-barna elváltozások figyelhetőek meg. Súlyos hiány esetén erőteljes felkopaszodás a foszforhiány jellegzetes tünete. Az ilyen növények növekedésükben visszamaradnak, vékony szárúak és fejletlen gyökerűek. A virágzásuk is később kezdődik, virágaik csököttek, rosszul kötnek, terméseik is fejletlenek, melyekben rosszul csírázó magvak képződnek. Zöldségnövényeink közül főként a paprika, paradicsom, uborka, fejes saláta, káposzta és bab esetében fordul elő leggyakrabban foszforhiány okozta probléma. Ahogy az Ön esetében is palántakorban, vagyis a növények kezdeti fejlődési szakaszában fordul elő nagyobb mértékben ez a probléma. Ebben a fiatal korban ugyanis a növények több foszfort igényelnek, mint később a termésképzésük időszakában. A tápanyag felvétele továbbá nehézségekbe is ütközhet, hiszen a gyökér fejletlen, valamint a foszfor felvétele is lassúbb az alacsonyabb hőmérsékletű talajból.

A tünetek megszüntetése foszforhiány esetében nem mondható könnyű feladatnak, hiszen a foszfor pl. a nitrogénnel ellentétben nagyon lassan mozog a talajban. A foszfor pótlását általában ősszel, az alaptrágyázás idején szokás elvégezni, hiszen később a tenyészidőben nem vagy csak nagyon nehezen pótolható. A tenyészidőben észlelt foszforhiányt nehéz megszünteti, hiszen a talaj felszínére kiszórt műtrágya már késve jut el a gyökerekhez. Kritikus esetben többszöri lombtrágyázással lehetséges orvosolni a problémát. A gyökér növekedésével, a hőmérséklet emelkedésével, valamint lombtrágya alkalmazásával nagy valószínűséggel a növények foszforhiánya is csökkenthető.

Július végi zöldségpiaci helyzetkép a FruitVeB-től

2018. augusztus 4. 10:40

A FruitVeb szerint az időjárás az elmúlt évekhez viszonyítva átlagosnak mondható; a hőmérséklet nem volt szélsőséges, szerencsére kevés volt a hőségnap, ami pozitívan hatott a növények fejlődésére.

Ötszörösére drágult a paradicsom, a McDonald's is kivette a kínálatából

2023. július 27. 15:10

Hazánkban idén márciusban kellett a legtöbbet fizetni egy kilogramm paradicsomért, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adati szerint akkor átlagosan 1870 forint volt a fogyasztói átlagár.

A szabadföldön termesztett paradicsom integrált növényvédelme

2019. július 31. 05:37

Hogyan alkalmazhatjuk az integrált növényvédelem elveit a házikertünkben vagy hétvégi telkünkön? Mit tehetünk zöldségeink (pl.: a paradicsom) legteljesebb védelme érdekében? Ehhez nyújt segítséget egy egyetemi kutatás összegyűjtött anyaga.

Kína, India és Törökország a legnagyobb paradicsomtermelők

2021. január 27. 06:24

A világ tíz legtöbb paradicsomot termelő országa között csak két EU-s tagállam van, Olaszország és Spanyolország.