Miért lettek feketék a zöld szőlőlevelek?

Miért lettek feketék a zöld szőlőlevelek?

Agrofórum Online

S. Mihály kérdése: A szőlőlugasomban elkezdett feketedni a szőlő levele, olyan mintha penészes lenne. Tudok még tenni valamit a növényekért?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

A szőlőleveleken korompenész gombabevonat látható. A korompenész gomba a gyapjaspajzstetvek (vándorpajzstetvek) lárváinak tevékenyése miatt szaporodott fel. Ez a pajzstetű hazánkban leggyakrabban szőlőn, a lugasokban károsít. A pajzstetvek ürülékükből létrejött édes mézharmat rácsurog a levelekre, majd ezen a ragacsos anyagon megtelepednek a korompenész gombái.

A levelek úgy néznek ki, mintha egy vastag, ragadós porréteg fedte volna be őket. Ettől a rétegtől nem tudnak a levelek megfelelően lélegezni és ezért károsodnak. A korompenész létrejöttét a pajzstetvek elpusztításával kell megakadályozni, ha nincsenek pajzstetvek, nincsen korompenész sem.

A mézharmatra rájárhatnak a hangyák is, amiknek ez az édes anyag a kedvenc eledelük. A hangyák valósággal gondozzák a pajzstetveket a táplálék reményében, sőt, masszírozzák ki belőlük az édes nedveket, minek következtében a pajzstetvek még több nedvet szívnak ki a levelekből. A hangyákon kívül a darazsak is látogatják az ilyen leveleket. Ha a darazsak odaszoknak a szőlőtőkéhez, később az éredő szőlőbogyót is komolyan károsítják.

A pajzstetvek elleni védekezésre már a metszéskor kell gondolni. A csercsapon, és az idősebb részeken metszéskor figyelhetünk fel a nőstény pajzstetveket.  Pajzsuk fehér, vattaszerű, méretük 3-4 mm. Egy vattacsomóban több ezer tojás lehet. A lárvák megjelenése június-júliusra tehető. Pajzstetves vesszőket le kell vágni, a nyesedéket pedig elégetni. A kifejlődött már megtermékenyített nőstény telel át. A nőstény pajzsa alól júniusban másznak ki a lárvák.

A levélerek mentén, a szőlő levelein vándorolnak, táplálkoznak. Ebben a fejlődési fokozatban gyapjaspajzstetű lárvák nem nagyon feltűnőek, még nincs pajzsuk. Az alacsony peszticid terhelésű üzemekben jelentős lehet az előfordulásuk. Védekezés a levélen szívogató lárvák ellen felszívódó készítményekkel a szőlőmolyok elleni védekezéssel (tapadásfokozót) tartalmazó rovarölőszerrel áztatásszerűen egybekötve június végén, július elején ajánlott. Sok természetes ellensége van, a fűrkészdarazskon kívül a madarak (cinkék, fakúszok) is pusztítják.

Kiemelkedő évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2018. október 11. 06:32

A termés minőségi szempontból a tavalyi évjárathoz hasonló, a szüret időpontjától és a fajtától függően 21-22, esetenként magasabb mustfokkal és literenként 6-7 grammos savtartalommal szüretelték a szőlőt.

Délelőtt 10-kor abba kell hagyni a szőlő szedését Franciaországban

2023. augusztus 26. 11:10

A szőlőszedőket arra kérték, hogy hajnali 3 és 4 óra között kezdjenek a területeken, és 10 órakor álljanak meg, hogy elkerüljék a hőséget.

Tiszta helyen termő öreg tőkék, nagy borok

2021. június 26. 04:36

Horváth József "Ráspi"-nál, a Soproni borvidéken jártunk.

Rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák

2020. augusztus 9. 14:47

Takácsatkára szinte minden növénykultúrában számítani lehet, ha szükséges inkább most védekezzünk, nehogy a későbbiekben felszaporodjon a kártevő.