Miért lettek feketék a zöld szőlőlevelek?

Miért lettek feketék a zöld szőlőlevelek?

Agrofórum Online

S. Mihály kérdése: A szőlőlugasomban elkezdett feketedni a szőlő levele, olyan mintha penészes lenne. Tudok még tenni valamit a növényekért?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

A szőlőleveleken korompenész gombabevonat látható. A korompenész gomba a gyapjaspajzstetvek (vándorpajzstetvek) lárváinak tevékenyése miatt szaporodott fel. Ez a pajzstetű hazánkban leggyakrabban szőlőn, a lugasokban károsít. A pajzstetvek ürülékükből létrejött édes mézharmat rácsurog a levelekre, majd ezen a ragacsos anyagon megtelepednek a korompenész gombái.

A levelek úgy néznek ki, mintha egy vastag, ragadós porréteg fedte volna be őket. Ettől a rétegtől nem tudnak a levelek megfelelően lélegezni és ezért károsodnak. A korompenész létrejöttét a pajzstetvek elpusztításával kell megakadályozni, ha nincsenek pajzstetvek, nincsen korompenész sem.

A mézharmatra rájárhatnak a hangyák is, amiknek ez az édes anyag a kedvenc eledelük. A hangyák valósággal gondozzák a pajzstetveket a táplálék reményében, sőt, masszírozzák ki belőlük az édes nedveket, minek következtében a pajzstetvek még több nedvet szívnak ki a levelekből. A hangyákon kívül a darazsak is látogatják az ilyen leveleket. Ha a darazsak odaszoknak a szőlőtőkéhez, később az éredő szőlőbogyót is komolyan károsítják.

A pajzstetvek elleni védekezésre már a metszéskor kell gondolni. A csercsapon, és az idősebb részeken metszéskor figyelhetünk fel a nőstény pajzstetveket.  Pajzsuk fehér, vattaszerű, méretük 3-4 mm. Egy vattacsomóban több ezer tojás lehet. A lárvák megjelenése június-júliusra tehető. Pajzstetves vesszőket le kell vágni, a nyesedéket pedig elégetni. A kifejlődött már megtermékenyített nőstény telel át. A nőstény pajzsa alól júniusban másznak ki a lárvák.

A levélerek mentén, a szőlő levelein vándorolnak, táplálkoznak. Ebben a fejlődési fokozatban gyapjaspajzstetű lárvák nem nagyon feltűnőek, még nincs pajzsuk. Az alacsony peszticid terhelésű üzemekben jelentős lehet az előfordulásuk. Védekezés a levélen szívogató lárvák ellen felszívódó készítményekkel a szőlőmolyok elleni védekezéssel (tapadásfokozót) tartalmazó rovarölőszerrel áztatásszerűen egybekötve június végén, július elején ajánlott. Sok természetes ellensége van, a fűrkészdarazskon kívül a madarak (cinkék, fakúszok) is pusztítják.

Különleges szőlők a pécsi gyűjteményben

2018. november 4. 10:40

Termesztett növényeink közül a szőlő az egyik legformagazdagabb. Variabilitásának kialakulásához a több évezredes termesztése is hozzájárult. A pécsi gyűjtemény számos olyan különleges szőlővel is rendelkezik, amelyek külső megjelenési formájukban a közismert fajtákhoz képest jelentősebb eltéréssel rendelkeznek. A cikk ezen érdekes, különleges szőlők közül mutat be néhányat.

Nagyot drágult a sárgarépa és a petrezselyem - Zöldség- és gyümölcsárak a nagybani piacról

2018. október 23. 11:42

A hazai tisztított dió 3150 forint/kilogramm áron szerepelt a vizsgált heti kínálatban, a szelídgesztenyét az előző hetivel azonos áron kínálták (1000 forint/kilogramm).

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

2018. július 12. 05:50

Kertészeti kultúrákban a csapadékosabb vidékeken a hosszú ideig tartó levélnedvesség igen kedvező feltételeket teremt az alma- és körtevarasodás fertőzés terjedéséhez. A betegség egyaránt veszélyezteti a lombozatot és a gyümölcsöket.

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban - kertészeti tippek a hónapra

2019. május 23. 04:37

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe - persze, ha a hőmérséklet engedi azt.