Miért lyukas a szelídgesztenye termése?

Miért lyukas a szelídgesztenye termése?

Agrofórum Online

K. Ibolya kérdése: Szelídgesztenyém termései elkezdtek potyogni és néhányukon lyukakat találtam. Mi okozza ezt?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A szelídgesztenye termésein található nyílásokért két kártevő is felelőssé tehető. Az egyik a gesztenyeormányos (Curculio elephas) a másik pedig a gesztenyemoly (Cydia splendana). Mindkét kártevőre jellemző, hogy táplálkozásuk hatására a mag élvezhetetlenné válik, mivel a termést tönkretéve, annak belsejében morzsalékos ürülékük, rágcsálékuk található. A kártételük úgy különböztethető meg, hogy a gesztenyeormányos röpnyílása kör alakú a gesztenyemolyé pedig ovális.

A gesztenyemoly fiatal szürkésfehér hernyója a külső héj és a mag között rövid járatot rág, majd behatol a termés belsejébe. A károsodott termések még azelőtt a talajra hullnak, mielőtt még a hernyó fejlődését befejezné. A fertőzött termés héja megráncosodik, fénytelen lesz, belseje megrázva zörög. A termésekben a hernyó rágcsálék- és ürülékszemcsék között pókhálószerű szövedékszálakat is készít.

A gesztenyeormányos Magyarországon augusztus 20-a környékén rajzik a gesztenyésekben. A legerősebb rajzásra napos időben a déli órákban lehet számítani. A nőstények leggyakrabban a gesztenye kupacsába helyezik el tojásaikat. A lárvák felélik a termések belsejét így csak a rágcsálékuk és ürülékük marad vissza. A gesztenyeérés idején a termésekből kirágják magukat és a talajba vonulnak, ahol áttelnek. A bábozódásukra a következő év júliusában kerül sor.

A gesztenyeormányos főként ott tud nagymértékben elszaporodni, ahol a termést nem szedik fel rendszeresen a fák alól. Lárvája csak a földre hullott makkból rágja ki magát. A rendszeres és alapos termésbetakarítás után általában csak a raktározásnál hagyja el a termést.

A termést károsító rovarok elleni védekezésre a szelídgesztenye esetében csak kevés lehetőség áll rendelkezésre. A talaj bolygatásával, vagyis mechanikai művelésével áttelelő alakjaiknak fejlődése meggátolható. Védekezést jelenthet továbbá a korai szüret is. A fa alá kiterített ponyvára leeső terméseket elhagyó lárvák nem tudnak a talajba menekülni, bábozódó helyet keresni. A lárvák a termések begyűjtése után a ponyváról összegyűjthetők és megsemmisíthetők.

A talajművelés illemtankönyvének bemutatója

2018. február 26. 19:33

Ez a könyv Dr. Birkás Márta professzor ajándéka a tudományos és gazdálkodó élet résztvevőinek.

A Kinze is belép a nagysebességű talajművelő gépek piacára

2018. március 27. 18:01

Az amerikai Kinze cég bejelentette, hogy beszáll a nagysebességű talajművelő gépek gyártásba, ugyanis licencszerződést kötött a kanadai Degelman Industries-szel.

Kerner, ezzel csak nyer! - DEMO LEHETŐSÉG

2019. április 29. 14:02

A legjobb acélminőség, a precíziós kivitelezés, a tapasztalt szakemberek és az innovatív megoldások azok, melyek a leghatékonyabb agrotechnológiát garantálják.

Quivogne Demeter univerzális kultivátor - a sokoldalú munkagép

2018. február 28. 11:16

A Demeter a tarlóápolás feladatai mellett a magágykészítést és szántáselmunkálást is magas minőségben tudja elvégezni.