Miért nem terem a futóbab?

Miért nem terem a futóbab?

Agrofórum Online

S.I. Marika kérdése: Gyönyörű a futóbabunk, tele virággal és nincs termés! A virágok megbarnulnak és leesnek. Semmilyen kártevőt nem látunk a bab levélen, száron, virágon. Amikor a virág lehullik , nincs ott az a kis babkezdemény, ami szokott. Helyet, vetőmagot változtattunk, a talaj kiváló állapotú, öntözzük is. Mi történhetett, sokan panaszkodnak, ugyanez a problémájuk?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A leírt tünet alapján, amennyiben a kártevők és kórokozók jelenléte is kizárható, a növény többi része betegségre utaló tünetet nem mutat, akkor fejlődési rendellenességgel, abiotikus stressz okozta tünettel állunk szemben. Ezek az élettani zavarok a klímaváltozás folyamatos erősödésével olyan jelenségeket okozhatnak a növények termesztése során, amik ugyan korábban is, de nem ilyen nagymértékben fordultak elő.

A bab melegigényes növény, kivételt képez ez alól a csírázás időszakasza. A fajták egy részének fejlődési hőküszöbértéke 10 °C (talajhőmérséklet), tehát ekkor már jól csírázik. A virágok és termések képzéséhez minimum 15°C szükséges. Az ideális a virágzáskori hőmérséklet azonban 20-25°C között alakul. A teljes vegetációra vonatkoztatva legkedvezőbb hőmérsékleti értékek 15–30 °C között helyezkednek el. Nagy melegben, különösképpen, ha a relatív páratartalom is alacsony, tömeges virághullás következik be.

A virágzás és termékenyülés károsodása bekövetkezhet még a gyors hőmérséklet-változás hatására (hideg éjszaka, meleg nappal) is. A különösen magas 40°C körüli hőmérséklet káros hatása csak növekvő talajnedvességgel és páratartalommal ellensúlyozható. A hőmérséklet csökkentése az öntözés mellett még árnyékolással is lehetséges. A levegő páratartalmának növelésére párásító öntözés használható, ekkor alkalmanként kis vízadagot (2-5mm) juttatunk csak ki, nagyon kis cseppméretet képező szórófejjel a levegőbe vagy a talaj felszínére

A hőmérséklet mellett virágai nagyon érzékenyek a záporok és szél okozta mechanikai hatásokra is. Virágzás és terméskötődés idején kifejezetten érzékeny minden mechanikai stresszre, melyre virág- és terméselrúgással válaszol. Ebben a fenológiai fázisban érdemes az olyan növényápolási munkák kerülése is, amellyel a lombozatot bolygatjuk. A növény jó kondíciójának elérése érdekében fontos tudnunk azt is, hogy a bab tápanyagigényes növény, melyet gyors fejlődése miatt, rövid idő alatt veszi fel. A foszfor, kálium, nitrogén és kalciumigénye a virágzáskor az addig felvett mennyiségének csaknem kétszeresét igényli.

Mi okoz piros kinövéseket a juharfa levelén?

2019. augusztus 6. 08:15

Cs. Zita kérdése: A képen látható juharfa levele így néz ki. Most már harmadik éve lesz ilyen. 4 fát ültettem, három kapta el. A legnagyobb, ami már majdnem 2 méteres, az a képen látható módon tele van. Nem találtam rá leírást, hogy ez mégis mi lehet. Kérdésem, hogy van-e erre megfelelő növényvédő szer vagy inkább a fát kéne kivágni? 

Hogyan védhetjük meg a fák kérgét?

2019. július 22. 08:46

Utcai díszfáim törzsénél és némely gyümölcsfámnál is a törzs tövénél a fakéreg megsérült, sebeket vettem észre. Mi okozhatta, megelőzhető?