Miért nem terem a futóbab?

Miért nem terem a futóbab?

Agrofórum Online

A gyönyörű egészséges, burjánzó, virágokkal teli futóbabom nem kötött meg, a virágok lepotyogtak, tőből leváltak. Néhány ép virágot kettévágtam, és egy iciri-piciri fekete bogarat találtam a virág aljában! A lepotyogott virágokban nem voltak. Ez a kis bogár teheti tönkre a virágokat? Hogyan és mikor védekezzek ellenük?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Gondolom, nem téli babtermesztésről van szó, hanem tavasztól őszig terjedő időszakban. Sajnos az eset ismertetésében erre nem tért ki.

A futóbabok meleg igényes növények, teljes fejlődésük folyamán számukra a 15-30 °C a megfelelő, míg a virágok fejlődése 20-25 °C mellett ideális. Ennél magasabb hőmérséklet kedvezőtlen hatását csak a talaj rendszeres öntözésével és párásítással lehet ellensúlyozni. A 35 °C fokot meghaladó hőmérséklet már károsítja a virágokat, virágzat elrúgása, termékenyülés nélküli lehullása következik be. Hasonló termékenyülési problémát okoznak az erős hőmérsékleti ingások (hűvös éjszakát forró nappali felmelegedés követ). Ezért van az, hogy forró nyári hetekben hiába virágzik a bab, nem köt, nem jelennek meg a hüvelyek.

A bab virágokban apró sötét színű bogarak valószínű valamelyik fénybogár faj imágói lehettek. Fénybogarak legismertebb képviselője a repcefénybogár (Meligethes aeneus), mely a repce növényen kívül a repcével egy növénycsaládba tartozó keresztesvirágú termesztett és vadon növő fajainak virágzatát fogyasztja. Számos más fénybogár faj él még és károsít különböző növények virágain, bár kevésbé ismertek. Fénybogarak virágpor fogyasztók, előnyben részesítik a bimbókat, majd a virág porzóit, por-tokokat a teljes kifejlődésük állapotában. A virágok csonkolásuk után nem tudnak magot nevelni. Vadvirágokon és szántóföldi növényeken is előfordulnak, különösen kedvelik a sárga színű virágzatot. Virágokban folytatott tevékenységük során beporzást is végeznek. Vágott virágok csokraival lakásba is bekerülhetnek. A kifejlett bogár 2-3 mm hosszú, keskeny, sötét színű.

Védekezést elsősorban csapdázással lehet megoldani. Fénybogarakat a sárga szín vonzza, kihelyezett sárga ragacsos rovarcsapdával többségük összegyűjthető. A termesztett bab virágzása előtt 2-3 héttel, ha biztosít virágzó növényeket (csalogató növényeket) a fénybogaraknak, azokon összegyűlnek a közelben élő egyedeik. Bab virágzása kezdetén már csak el kell távolítani a területről a növényeket a rájuk telepedett bogarakkal. A repcefénybogár ellen kifejlesztettek jó hatékonysággal dolgozó rovarfogó csapdát is, a www. csalomon.hu weboldalon olvasható bővebb leírása. Ugyanott megvásárolható, típusa: Varbz3+. A csapda a repcefénybogár mellett más fénybogár fajokat is vonzza, begyűjti.

Kísérletekkel igazolták, hogy a gyakori gyógy-/fűszernövények (menta, fahéj, szegfűszeg vagy kakukkfű) illóolajai 0,1 %-es oldata rovarok ellen távoltartó, elűző (repellens) hatást fejtenek ki a rovarokra. Nem ölik meg őket, csak „elüldözik”. Nem mérgezőek, szermaradékaik nincsenek, érdemes kipróbálni. A futóbab virágzása elnyúlik, szinte folyamatos, ez a sajátossága a kémiai beavatkozást kellően korlátozza. Rovarölő szerek közül a babnál a lambda cihalotrin hatóanyagú Karate Zeon van engedélyezve, méhekre veszélyes hatású, használata este sötétedés és 23 óra közötti permetezéssel engedélyezett. Ezt a megoldást csak igen súlyos esetben javaslom alkalmazni.

"Klímarezisztens" babfajta

2021. augusztus 3. 07:37

A kutatás alapja, hogy a tepary bab félsivatagos környezetben is képes életben maradni. Kevesebb gázcserenyílással rendelkezik, amely csökkenti a párologtatás és a vízhasznosítás mértékét.

Hüvelyes zöldségek: szuperfoodnak számítanak, mégis keveset fogyasztunk belőlük

2021. február 11. 06:35

A hüvelyes zöldségek igazi szuperfoodnak számítanak: magas a rosttartalmuk, amely többek között segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában és hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszterinszint fenntartásához is.

Lyukas a babszem! - Ki lehet az elkövető?

2019. november 30. 10:54

F. Zita kérdése: A kamrában tárolt szemes babot apró, sötét színű bogarak kilyuggatták. Mik azok, hogyan menthetem meg a még nem károsodott babot?

Milyen zöldségfajok alkalmasak másodvetésre?

2023. július 21. 04:39

Milyen zöldségfajok és hogyan nevelhetők másodvetéssel a kertben? Válaszukat előre is köszönöm!