Milyen zöldségfajok alkalmasak másodvetésre?

Milyen zöldségfajok alkalmasak másodvetésre?

Agrofórum Online

Milyen zöldségfajok és hogyan nevelhetők másodvetéssel a kertben? Válaszukat előre is köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A nyár folyamán akár több hely is felszabadulhat a kertekben egyes zöldségfajok, pl. zöldborsó, hónapos retek, fejes saláta betakarítása által. A másodvetéssel, vagyis a nyár közepe felé történő vetéssel szerencsére több zöldségfaj is megoldást jelenthet arra, hogy a rendelkezésre álló üres helyet kertünkben a továbbiakban is tudjuk hasznosítani. Az egyik ilyen zöldségfaj a retek, melynek őszi- és téli fajtáit – pl. Müncheni sörretek vagy a fekete retek – július végén, augusztus elején vethetjük. A salátának is vannak nyáron vethető fajtái, melyek a nagy melegben sem mennek magszárba, ilyen az Attrakció vagy az Ovation fajta.

Júliusban van az ideje a bokorbab másodvetésének is, a sárgahüvelyű Budai piaci, Capitano, míg a zöld hüvelyű fajták közül pl. a Cupido, Domino vethetők. A cékla magjait július közepéig érdemes elvetni, hiszen beérésének még a fagyok előtt meg kell történnie. Az uborka esetében is van még lehetőség vetésre, melyek közül főként a konzervuborkát, beraknivaló típusokat érdemes szaporítani. A sárgarépa, cukkini, csemegekukorica, valamint számos káposztaféle fajtái is alkalmasak másodvetésként történő termesztésre.  

A másodvetés tervezése során jól láthatóan nagy jelentősége van a fajtaválasztásnak, hiszen ilyenkor már olyan fajtát kell vetni, melynek rövid a tenyészideje, így termései is beérnek még a fagyok beállta előtt. A vetést megelőzően a területet készítsük elő megfelelően, a növényi maradványokat távolítsuk el, a gyomokat is szedjük ki, valamint lazítsuk a talajt és lehetőség szerint trágyát is juttassunk ki az adott kertrészbe. Száraz időjárás esetében a vetés előtti talajnedvesítés is fontos feladat. A növényeket nemcsak kikelt állapotukban, hanem a csírázásukhoz szükséges körülmények megteremtése érdekében, vetés után folyamatosan és rendszeresen öntözni szükséges. E növényfajok ápolása és gondozása ugyanúgy történik, mint  a tavaszi változataik esetén. A legnagyobb odafigyelést az öntözés igényli, de a gyommentesség fenntartásának, a talaj kapálással történő lazításának, tápanyagok kijuttatásának és a növényvédelmi teendők elvégzésének ugyancsak nagy szerepe van.

A természetes permetszer hetekkel meghosszabbítja a friss gyümölcsök és zöldségek élettartamát

2023. május 28. 11:42

Mindannyian jártunk már úgy, hogy miután kivettük az uborkát a hűtőből, azt láttuk, hogy az megfonnyadt, összeaszalódott és megpenészedett.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Szeptember

2023. szeptember 17. 06:40

Beköszöntött a színes és napsütötte ősz, ami szeptember havában még gazdagon ontja a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket is.

Fontos lenne az egész évben friss, biztonságos, hazai zöldség termelése

2018. szeptember 2. 06:29

Az Európai Unió napi átlagos fejenkénti zöldség- és gyümölcsfogyasztása még nem éri el a WHO által ajánlott 400 grammos napi értéket, de a növekedés biztató.

Segített a szabadföldi kertészeti kultúráknak a csapadékos idő

2019. május 16. 06:02

A FruitVeB szakértői szerint a szabadföldi zöldségkultúrák közül a zöldborsótáblák állapota kielégítő, a gyökérzöldségek és a vöröshagyma esetében jó átlagos termés várható, a spárgatermést közepesre becsülik.