Miért penészes a paprikák magháza?

Agrofórum Online

B. Pál kérdése: Pritamin paprika termelőként sok a problémám a magházpenészedéssel, mit tudnék tenni ellen?

Aki válaszol: Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

A paprika bogyó- és magházpenészedését (Alternaria alternata) okozó gomba gyakori, elterjedt gyengültségi kórokozó, széles tápnövénykörrel rendelkezik, de a legnagyobb kárt a nyitott bibebontú, paradicsom alakú paprikákon okozza.

A paprikánál az alternáriás fertőzés egyrészt megjelenhet a termés külső falán, másrészt a bogyó belsejében. Ennek alapján külső és belső tüneteket határozhatunk meg, mint pl. a termés feketefoltossága, a termésrothadás, a termés belső penészedése és a terméscsúcs rothadása. A külső fertőzés esetében a tünetek a termés falán, elsősorban a napfény felé eső oldalon jelennek meg. Elősegíti a fertőzést a napégés, az egyenlőtlen vízellátás, kalcium- és magnézium-háztartási zavarok. A betegség kialakulásában a környezeti tényezők, elsősorban az éjszakai harmatképződés is szerepet játszhat.

A fertőzés után besüppedt, tojásdad, világosbarna foltok keletkeznek. A foltokon bársonyos, fekete penészgyep jelenik meg. A termés párás meleg időben rothad, száraz körülmények között fekete múmiává aszalódik. A belső fertőzés létrejöttét a virágzás idején előidézheti a kórokozó bibecsatornán keresztül történő behatolása. Ha a virágzás után a bibecsatorna nyitott marad, a fertőzés lehetősége az egész tenyészidő alatt fennáll. A paradicsom alakú paprikafajtákon gyakran csak az egészségesnek látszó termés felvágása után vehető észre a penészedés, a paprika húsa ilyenkor keserű.

A védekezés alapja a fertőzött növényi maradványok eltávolítása, vagy mélyen a talajba forgatása. Ezen felül érdemes a paprikatáblát elkülöníteni egyéb paradicsom- és burgonyatermő parcelláktól. A tápanyag ellátás során törekedni kell a helyes magnézium és kalcium ellátásra, a N-arány enyhe emelésével csökkenthetjük az alternáriás megbetegedés kockázatát, mivel ezen kórokozók inkább az elöregedett növényi szöveteket kedvelik. Fontos az egészséges, csávázott vetőmag használata, valamint a termesztés során célszerűbb a zárt bibepontú fajtákat alkalmazni.

A betegség elleni kémiai védekezésre a bordói keverék, a réz, a mankoceb, a difenokonazol + azoxistrobin valamint a difenokonazol + ciflufenamid tartalmú készítmények az alkalmasak. Külön kiemelném, hogy a magházpenészedés ellen fővirágzásban elvégzett kezelést tartom a leghatékonyabbnak, megelőzve ezzel a bibén keresztüli fertőzést, melyre a felsorolt hatóanyagok közül véleményem szerint a mankoceb a legalkalmasabb.

Ha gondban van a hatóanyag nevekkel, az alábbi cikkben hatékony segítséget kaphat a megfelelő készítmény megtalálásához:

https://agroforum.hu/szaktanacsadas-kerdesek/hogyan-keressunk-megfelelo-novenyvedo-szert/

Mitől barnul a paprika csúcsa?

2018. augusztus 27. 08:53

K. Ferenc kérdése: barna foltok jelentek meg paprikáim csúcsi részén. Mi lehet ez? Kártevő vagy betegség?

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben I.

2021. szeptember 27. 05:40

A korszerű tápanyagellátás a paprika esetében is, mint általában a növénytermesztésben két pillérre épül, a mérlegelvű tápanyagellátásra és a fajlagos trágyaigényre.

Örülhetnek a hajtató kertészetek, májusban pályázati kiírás érkezhet

2024. március 14. 11:10

A hajtatott paprika és paradicsom ma már egész évben megtalálható a boltok polcain, április közepétől pedig az ágazat teljes egészében nemcsak a hazai, hanem az exportpiacokat is friss, egészséges áruval látja el.

Hihetetlen változatosságot mutató zöldségfajunk: a paprika

2020. március 21. 13:35

A paprika a Solanaceae (Burgonyafélék) családba tartozik, világszerte mintegy 20 faját termesztik, ebből azonban csak 5 számít igazán elterjedtnek. Egyes típusait (fajait) nem friss zöldségként, hanem elsősorban (vagy kizárólagosan) fűszerként, fűszerező anyagként használják fel. Csípősségét a benne lévő kapszaicin nevű vegyület okozza.