Miért sárgul a ribizli?

Miért sárgul a ribizli?

Agrofórum Online

Piros ribiszkéim érközi részén a levelek sárgulnak, főként a nagyobb, idősebb levelek. Mi okozhatja ezt?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A fent említett tünetek alapján a ribiszkék magnéziumhiányra lehet következtetni. E tápanyag hiánya esetén a zöld színtestek képződése lelassul, ezért a levelek erek közötti rész kivilágosodása, sárgulása figyelhető meg. A magnéziumhiány tünete először a hajtások idősebb levelein jelenik meg. A sárgulás a főér mentén, két oldalon jelentkezik. Az erek mentén, valamint a levélszélen a lemez zöld marad. Minél erősebb a hiánybetegség, annál nagyobbak a foltok, a sárgulás mértéke is erősebb. A sárgulás után barnulás, majd az elhalás is megkezdődik. A gyümölcsök közül leginkább az alma, körte, cseresznye, meggy, málna és piros ribiszke érzékenyek a magnézium hiányára. A gyümölcsfák gyenge ellátottságának további következménye a kisebb és gyengébb minőségű termés.

A növények magnéziumhiánynak kialakulása hátterében, a legtöbb esetben, a talajban található alacsony mennyisége az oka. Magas kolloidtartalmú, kötött talajokon a kötődés miatt, túl laza talajon pedig a könnyű kimosódás miatt alakul ki leggyakrabban a hiány. A másik gyakori probléma az ionantagonizmus, amikor a talajoldatban túlzott mennyiségben lévő egyéb pl. kálium, kalcium, ammónium, mennyisége kiszorítja, vagyis fontos a tápelemarányok helyes megválasztása is.  A talajban viszonylag jó oldódódása miatt könnyen mozog és ki is mosódik, ezért a humuszszegény, laza, valamint savanyú talajok Mg tartalma alacsonyabb. Lúgos kémhatásnál, a tápelemek többségével ellentétben, viszonylag jobb a felvétele.

A talaj alacsony ellátottsága miatti hiány kialakulásának megelőzésére magnéziumtrágyázásra van szükség. A magnéziumot több formában is pótolhatjuk. A keserűsó, magnézium-szulfát (MgSO4), illetve a magnézium-nitrát (MgNO3) egyaránt jól oldódó, talajból és lombon is könnyen felvehető formák. A hiánytünetek észlelésekor a lombtrágyázás egy gyors beavatkozást jelent a gyümölcsültetvényekben, de hosszú távon a növények talajon keresztüli tápanyagellátását kell megoldani.

Már számítani lehet a kártevők, kórokozók megjelenésére a bogyós gyümölcsű növényeken

2018. március 30. 13:00

Ha a ribiszke bokrokban elhalt vesszőket találunk, akkor feltételezhetően a szitaszárnyú ribiszkelepke károsít a vesszők belsejében.

Mitől száradnak a ribiszke fás részei?

2019. július 2. 04:37

R. Dezsőné kérdése: Ribiszkebokraimon elszáradó fás részeket találtam. A fás részek belsejében pedig barnuló járatok találhatóak. Mi okozza ezt, és mit tehetek ellene?

Aggódhatnak a hazai bogyós gyümölcs kedvelők

2018. június 11. 07:12

Míg néhány évtizeddel korábban még hétezer hektáron termesztettek málnát a hazai gazdálkodók, napjainkban alig száz hektárról takarítják be a nyár kedvelt gyümölcsét a termelők.