Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

A munkaerőhiány is hatással van a bogyós gyümölcsök termesztésére – körkép

A munkaerőhiány is hatással van a bogyós gyümölcsök termesztésére – körkép

Agrofórum Online

A kereskedelem holtponton van, mivel a húsvétot megelőző időszakban élénkülő kereslet az elmúlt hetekben jelentősen megcsappant.

Hollandiában a kezdetben rendkívül kedvezőtlen málnapiaci helyzetet húsvét utáni élénkülő kereskedelem határozza meg. Az ünnepig az árak meglehetősen magasak voltak, de ezt követően a növekvő kínálat hatására mérséklődtek. Minőségi értelemben a marokkói és a portugál málna jobbnak tekinthető, mint a spanyol. Ezen felül kifejezett szederhiány tapasztalható. Miután a spanyol termelés visszaesett, így a kínálat mexikói importtal került kiegyenlítésre. A gyümölcs ára nagyon stabil. A holland piros ribiszketermesztők idénye lassan zárulni látszik.

Belgiumban a málna és a szeder népszerűsége továbbra is növekedni látszik. A ribiszkeszezon kora áprilisban, míg a szederé április közepén vette kezdetét. A málna iránti kereslet növekedésének következtében a termőterület is folyamatosan bővül.. Fő málnafajta a Kwanza, amely nem csak ízletessége, hanem hosszú termőidőszaka és polcon tarthatósága miatt is értékes – és ez exportálhatóság szempontjából is előnyössé teszi. A belgák szederfogyasztás iránti fokozódó érdeklődését jelzi, hogy az elmúlt öt évben 59%-kal nőtt a kereslet.

Németországban a mérsékelt érdeklődés és magas árak határozzák meg a piaci körülményeket. A kereskedelem holtponton van, mivel a húsvétot  megelőző időszakban élénkülő kereslet az elmúlt hetekben jelentősen megcsappant.  A bogyós gyümölcs nagy része Spanyolországból, Portugáliából és Marokkóból származik, és már a Chiléből származó utolsó szállítmányok is forgalomban vannak. Az árak általában a húsvétot követő időszakban mérséklődni szoktak, ám idén ez még várat magára.

Egy észak-olaszországi kereskedő elmondása szerint a piros ribiszke jelenleg leginkább Chiléből származik, illetve holland áru is megtalálható a piacon. A ribiszke átlagos nagykereskedelmi ára körülbelül 19-20 euró kilogrammonként. A szederre jelenleg nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ezért az árak magas szinten vannak;  20 euró kilónként. A szeder jelenleg mexikói forrásból, míg a málna Marokkóból, Spanyolországból és Portugáliából érkezik. Az ár megközelítőleg 15 euró kilogrammonként. A szicíliai termés a helyi klímának köszönhetően minőségi és mennyiségi értelemben is megállta helyét egész évben. Dél-Olaszországban május közepén várható a málnaszezon befejeződése, és ugyanekkor várható a szeder piacra lépése. Németország, Svájc, Ausztria és Kelet-Európa fontos célpontok olasz bogyós gyümölcsök exportja szempontjából.

Spanyolországban az éveleji kedvezőtlen időjárás miatt 25%-kal kevesebb a málnatermés. Ennek ellenére az árak különösebb fluktuáció nélkül elfogadhatók maradtak,  a stabil keresletnek köszönhetően.

Lengyelország: A málnaexport mértéke mérséklődött a munkaerőhiány, a fokozott verseny és az árak csökkenése miatt. 2020 első kilenc hónapjában a friss málna és a szeder értékesítése fokozódott a legnagyobb mértékben. A bogyós gyümölcs exportja 42% -kal nőtt 2019-hez képest, elérve a 23,4 millió dolláros bevételt. Azonban kiemelendő, hogy az  exportbevételek növekedését főleg a málna exportárának 2020-as emelkedése okozta, miközben a kivitel csupán 14%-kal élénkült. A lengyel friss málna export az elmúlt években sokkal kifejezettebb volt, de az elmúlt években a munkaerőhiány, növekvő konkurencia, és a globális málnapiacon bekövetkező áresések hatására a kivitel mértéke csökkent. Egyelőre még túl korai lenne az idei termésmennyiség alakulása kapcsán vélekedni, de a kedvezőtlen időjárási körülmények valószínűleg hatást gyakoroltak a növényfejlődésre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szélsőséges időjárás csökkenti a kínai licsitermést

2024. május 25. 16:10

Kína legjelentősebb licsitermesztő régiójában a jégeső súlyosan károsította a licsifákat. A termésmennyiség emiatt jelentős mértékben csökken.

Létezik olyan eper, amilyet valószínűleg még nem evett

2024. május 24. 11:10

Az eper több faja őshonos Európában, mégis Amerika felfedezésére volt szükség ahhoz, hogy a nemesítésnek köszönhetően igazán vonzó ízűvé váljon.

Milyen lesz az idei görögdinnye?

2024. május 24. 07:10

A görögdinnye az egyik legnagyobb fény- és vízigényű zöldségfaj, amely megfelelő gondozás mellett bőséges termést hozhat.

Földieper: évek óta változatlan árat fizetnek a kereskedők a termesztőknek

2024. május 14. 11:10

A felvásárlási árak 3-4 éve változatlanok, az epret továbbra is nagy mennyiségben 1500 forintért veszik a kereskedők.

Aggódhatnak a hazai bogyós gyümölcs kedvelők

2018. június 11. 07:12

Míg néhány évtizeddel korábban még hétezer hektáron termesztettek málnát a hazai gazdálkodók, napjainkban alig száz hektárról takarítják be a nyár kedvelt gyümölcsét a termelők.

Foltok a málnavesszőn, mi lesz a terméssel?

2018. június 5. 11:14

F. Géza kérdése: mitől lett foltos június elejére a málnám vesszője?

Ősszel vagy tavasszal érdemesebb málnát ültetni?

2022. október 11. 04:37

Kérem szíves válaszukat: ősszel vagy tavasszal érdemesebb málnát ültetni?

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben