Miért szaporodnak el a zuzmók a fákon?

Miért szaporodnak el a zuzmók a fákon?

Agrofórum Online

T. Soma kérdése: A fákon elszaporodtak a zuzmók. Lehet-e ellenük védekezni, ha igen mikor, mivel és hogyan?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

A zuzmók kifejezetten tiszta és gyakran párás levegőjű környezetben szoktak felszaporodni. Bár jelenlétük feltűnő, nem jelentenek veszélyt a fákra, amin megtelepednek, azon nem élősködnek.

A zuzmók gombák és algák szimbiotikus együttéléséből álló életközösségek. Az algák által előállított szerves vegyületekkel táplálkoznak a gombák, az algák pedig a gombák által felvett vizet és ásványi anyagokat hasznosítják fény segítségével.

A zuzmók gomba alkotói az úgynevezett tömlős (aszkuszos) gombákhoz tartoznak, gyakran fejlesztenek jellemző termőtesteket (apotéciumokat), melyek szabad szemmel vagy kézi nagyítóval is jól megfigyelhetők. A zuzmó telepek apró gyökérszerű képleteket nevelnek, azok végzik a fakéreghez rögzítésüket.

Hazánkban több száz zuzmófaj él, alakjukat, színűket tekintve rendkívül változatosak A kéregtelepű zuzmók a szilárd, elsősorban kő alapokon gyakoriak, a lombos (leveles) zuzmók lazán kötődnek az aljzathoz, ezek fás növények kérgén gyakoriak. A bokros zuzmók laza szerkezetűek, lelógóak, alig rögzülnek az aljzathoz.

A zuzmók elleni védekezés fő ideje a fás növények nyugalmi, rügypattanás előtti időszaka. A zuzmó telepek megsemmisítését úgy érhetjük el, ha az életközösség gomba tagját hatástalanítjuk. A kémiai védekezés ellenük azonos a téli gombaölő szeres lemosó permetezéssel.

  • A korábbi évtizedekben bevált és alkalmazott téli kéregkaparás, durva sertéjű kefével végzett kéregkezelés a lúgos kémhatású mosószappanos lével vagy káliszappanos oldattal együtt alkalmazva, eredményes gombaölő hatást nyújt.
  • A magas Ca és S tartalmú Tiosol lombtrágya néven forgalmazott szerrel végzett lemosó permetezés is megfelelő gombaölő hatású.
  • Réz tartalmú szerek általánosan elterjedtek a fákon áttelelt gombakárosítók ellen, bármelyike hatásos. Közülük a rézszulfát hatóanyagúakat érdemes előnyben részesíteni.
  • Kombinált lemosó szerek, melyek olaj tartalma a rovarkártevők áttelelő alakjai ellen nyújtanak védelmet, is alkalmasak a zuzmók elleni védelemre, amennyiben Cu vagy S tartalmú összetevőket tartalmaznak.

A rügypattanás előtti télvégi permetezést bő permetlével és legalább 8-10 °C-os léghőmérséklet mellett ajánlott végrehajtani. Figyeljünk arra, hogy 2-3 napig csapadékmentes enyhe időjárás kövesse a kezelést, a kijuttatott szerek hatásuk kifejtése így lesz biztosítva.

Hogyan szabadulhatunk meg a körtelevélbolhától?

2020. március 19. 04:37

H. Sámuel kérdése: A körte leveleinek megjelenésével egy időben minden évben a bolhák is megkezdik károsításukat. Hogyan szabaduljak meg tőlük?

Lehet ifjítani az idős diófát?

2023. december 4. 04:38

Lehet-e még ifjítani az idős diófát? Válaszukat előre is köszönöm!

Mitől lesz féloldalas növekedésű a krizantém virága?

2022. november 14. 04:36

Segítségüket kérem a krizantémnál tapasztalt furcsa jelenséggel kapcsolatban! Mitől lesz féloldalas növekedésű a krizantém virága?

Most még megmetszhetem a ribiszkét?

2023. március 24. 04:36

Kérem tájékoztatásukat arról, hogy most még megmetszhető-e a ribiszke?