Az alma tárolásának hibái

Az alma tárolásának hibái

Agrofórum Online

J. Attila kérdése: Saját termelésű almáim között sok beteg, rohadt szokott előfordulni tárolás alatt. Mi okozza megbetegedésüket?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Kedves Érdeklődő!

Mindig számolni kell a tárolásra elhelyezett gyümölcsöknél a romlással, a legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulnak beteg, rohadt termések. Téli vagy őszi tárolásra az utóérő almaféléket szoktuk behelyezni.

Már a szüreti munkáknál tudjuk befolyásolni a gyümölcsök tárolási egészségi állapotát. Optimális érettségnél szedjük le a termést, a túléretten szedett gyümölcs hamar megromlik, és minőségét veszti a tárolás során. Szedésnél óvatosan kell a gyümölcsöket kezelni, megelőzendő a héj sérülését, ugyanis a tárolási meghibásodások többsége a héj sérülésein szokott elindulni. A gyümölcsöket alaposan válogassuk át, rovarkártételt vagy varas foltosságot mutató, kocsány nélküli terméseket ne helyezzük az egészségesek közé. A gyümölcsök héja mindig legyen száraz. A leszedett és rekeszekbe helyezett gyümölcsök hőmérsékletét a lehető legalacsonyabban kell tartani: ne szedjük forró, tűző napon, halasszuk reggeli vagy délutáni órákra. A megtelt rekeszeket mindig helyezzük árnyékba, és első éjszakára hagyjuk a szabadban hőmérsékletének csökkentésére, a tárolóba helyezés előtt. A tárolót felhasználás előtt alaposan takarítsuk ki.

A fellépő betegségek megelőzésének alapja, hogy a tároló hőmérséklete és páratartalma megegyezzen a behelyezett gyümölcsfajok igényével. Almánál és körténél ez 2-5 °C és 90 %- körüli relatív páratartalom. Házi kerti tárolásnál ezek a feltételek általában nehezen teljesíthetők, bár a kizárólagos éjszakai szellőztetéssel a hőmérséklet lényegesen lecsökkenthető még a meleg őszi napokon is. A tárolás során a rekeszeket, tároló edényeket úgy kell elhelyezni, hogy a légáramlás biztosítva legyen.

A tárolt almaterméseken számos gombabetegség szokott előfordulni, a romlás tünetei hasonlóak lehetnek: a gyümölcs bizonyos pontjai – a kocsány, a csészelevelek vagy belül a magház felől, illetve a gyümölcs héján szüreti és rakodási munkák során keletkezett sérülésekből indul el a barna, gyorsan növő, megpuhuló elváltozás. A foltokon 1-2 nap alatt kifejlődnek a kórokozó gombák különböző színű szaporító képletei:

Moníliás és penicilliumos rothadás

Moníliás rothadásnál a sötét tárolóban a gyümölcs fekete színűvé válik. A botítiszes rothadásnál a rothadó foltot sűrű, szürke színű penészgyep növi be. A magház rothadást és penészességet a nyitott bibecsatorna teszi lehetővé, az Alternaria gomba okozza. Gyakori a sebekből kiinduló penicilliumos rothadás, a konídium-tartó bevonat ennél a betegségnél élénk zöldes színű. Jellemző, hogy az egymással érintkező gyümölcsökről a rothadás gyorsan tovább terjed a szomszédos termésekre. Elhárítása a rendszeres 7-10 naponkénti gyümölcs ellenőrzéssel, átválogatással biztosítható.

Megfigyelések szerint a túlöntözött és magas nitrogén mennyiséggel, egyoldalúan műtrágyázott fák laza szövetű termései kevésbé alkalmasak a tárolásra, szedés utáni gyors fogyasztásuk javasolt.

Rengeteg a tenni való a gyümölcsösben - ha szüretelni is akarunk

2019. március 27. 04:36

Az átlagosnál melegebb időjárás hatására teljesen virágba borult a kajszi, megkezdte virágzását az őszibarack, zöldbimbóban a cseresznye, meggy, szilva.

Milyen kártevő van az almafámon, hogyan tudok tőlük megszabadulni?

2020. július 31. 07:20

Almafámon fehér, vatta szerű telepek jelentek meg a friss hajtásokon. Milyen károsító lehet ez és hogy kell védekeznem ellene?

Balaton Open – nyílt, nemzetközi párlatverseny

2018. március 23. 06:59

Izgalmas, újszerű, formabontó párlatversenyt szervez egy maroknyi csapat.

Nőttek a mezőgazdasági termelői árak szeptemberben

2018. november 14. 10:03

Az év első kilenc hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 2,2 százalékkal nőttek, ezen belül a növényi termékek ára 4,8 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 2,1 százalékkal csökkent.